DAG 4
ronde 7
Nick Maatman wint ook van Florian Jacobs en verdedigt dus met succes zijn titel van zowel het weekendtoernooi als die van de NOSBO. Het duurde overigens wel even voordat de vis op het droge was, want het was de voorlaatste partij die eindigde. De laatste partij die nog bezig was, ging tussen Boudewijn Hoogeboom en Govert Pellikaan. Met de remise stelde de eerste uiteindelijk zijn NOSBO veteranentitel veilig. NOSBO senioren kampioen werd Adrian Clemens.
De spanning om de toernooiwinst was overigens al snel uit de ronde, toen Paul Hummel en Elmar Hommes hun woorden waarmaakten en al na twee zetten besloten tot remise. Op dat moment wist Maatman al dat hij aan remise voldoende had voor toernooiwinst. En die marge was eigenlijk nooit ver weg in de partij tegen Jacobs. Gedeeld tweede met Hummel werd uiteindelijk Leandro Slagboom. Die bleef ook ongeslagen, maar speelde te vaak remise om echt mee te spelen om de titel. In de slotronde boekte hij nog wel een fraaie zege op Eelke de Boer.

Toernooiwinnaar: Nick Maatman
Gedeeld tweede: Paul Hummel en Leandro Slagboom
Gedeeld vierde: Elmar Hommes, Selwin Keuning, David Kardoeus, Tammo Aden en Daan Noordenbos
Veteranenprijs: Richard Koes
Seniorenprijs: Adrian Clemens
Vrouwenprijs: Dagmar Aden
Rating 1800-2049: Elmar Hommes (1) en Tammo Aden (2)
Rating 1550-1799: Wouter Remmerswaal (1) en Lukas Kingma (2)
Rating tot en met 1549: Ruben Blokzijl (1) en Viaan Gohil (2)
Jeugd geboren 2005-2007: Leandro Slagboom
Jeugd geboren na 2007: Gachatur Kazarjan

NOSBO kampioen: Nick Maatman
NOSBO veteranenkampioen: Boudewijn Hoogeboom
NOSBO seniorenkampioen: Adrian Clemens
NOSBO dameskampioen: helaas te weinig deelname

ronde 6
De voorlaatste ronde zorgde eindelijk voor enige tekening in de strijd. Nick Maatman won van de verrassing van het toernooi, Lukas Kingma en staat daardoor alleen bovenaan. Op een half punt gevolgd door Paul Hummel, die remise speelde  tegen Florian Jacobs. Deze Jacobs staat gedeeld derde, samen met Elmar Hommes, Leandro Slagboom en Eelke de Boer, en mag in de slotronde proberen Maatman te vloeren. Hummel zal dat waarschijnlijk niet doen, want hij kondigde aan bij een indeling tegen Hommes waarschijnlijk snel het punt te gaan delen. Inderdaad werden beide tegen elkaar ingedeeld. Ook De Boer blijft nog in de race voor de hogere plaatsen na zijn overwinning op Tycho Bruggink. Hij speelt in de laatste ronde tegen de jonge sterke Fries Slagboom. Deze bleef in de running na de winst op Sander Westerlaan van de schaakclub Leek.
De overige spelers spelen her en der nog wel voor categorie prijzen en verder voor de eer. Een aantal lieten die eer voor wat het was, het mooie weer lokte toch ietsje meer.

DAG 3
ronde 5
Ook de vijfde ronde kenmerkte zich door veel strijd, en het mooie was dat dat voor een belangrijk deel te volgen was aan de live borden. Het was ook de ronde waarin drie van de vijf koplopers, in elk geval voorlopig, moesten afhaken. Nick Maatman en Paul Hummel bleven over als gedeeld koploper, nadat beide hun partij wonnen. Maatman versloeg de verrassend opererende Keno Aden, terwijl Hummel het topduel van Eelke de Boer won. Florian Jacobs raakte achterop, maar zal waarschijnlijk niet heel ontevreden zijn over zijn remise met zwart tegen Leandro Slagboom. Duidelijk wel ontevreden was Daan Noordenbos, die onderuitging tegen Lukas Kingma, die we op dit moment wel de sensatie van het toernooi mogen noemen. Met een KNSB rating van 1703 op een gedeelde derde plaats staan en in ronde zes aan het eerste bord spelen is een knappe prestatie.
Er zijn ook nog een aantal subcategorieën, en met nog twee ronden te spelen is het wel aardig om daar even te kijken.
Voor het NOSBO kampioenschap heeft Maatman geen concurrent aan Hummel, daar de laatste, zoals eerder vermeld, ex-lid van Staunton is.
Geen NOSBO dameskampioenschap dit jaar, met maar vier deelnemers, wel een dames prijs, koplopers daar zijn Dagmar Aden en Jane Kempenaar, beide wel NOSBO lid.
Bij de vijftig plussers, de senioren, staat er op dit moment een drietal bovenaan, Adrian Clemens, Taco van de Poel en Meino Aden. Zij komen ook alle drie in aanmerking voor de NOSBO titel in deze categorie.
Er zijn vijf NOSBO leden in de categorie veteranen, vijfenzestig plus, maar de koploper in dit klassement, Henk Enserink, is geen NOSBO lid, de beste uit ons gebied is voorlopig Nico Karsdorp.

ronde 4
Halverwege het toernooi begint de spanning toe te nemen, vooral aan de topborden. Terwijl men achterin de zaal over het algemeen redelijk op tijd klaar was, werd er aan de live borden gevochten voor iedere zet. Koploper Eelke de Boer verloor als laatste ook de honderd procent score, door een remise tegen Selwin Keuning. Dit gaf Nick Maatman, Paul Hummel, Florian Jacobs en de verrassende Keno Aden de kans om op gelijke hoogte te komen. Aden is hier samen met zijn ouders en broer als deelnemer en profiteerde van het versnelde Zwitsers. De beloning is een partij in ronde vijf tegen Maatman. Een groep van zeven spelers volgt op een half puntje achterstand. De virtuele punten zijn nu uit het klassement verdwenen en dat houdt in dat er in ronde vijf nog weer een aantal vreemde eenden aan de live borden bijt zitten. Benieuwd hoe die het er vanaf brengen? Via de link onderaan deze pagina kan er naar die borden gesurft worden.
Ook speelt in principe nu iedereen de rest van het toernooi mee, en omdat we oneven zijn, is er in ronde vijf de eerste indelings-bye van het toernooi.

DAG 2
ronde 3
Na ronde drie is er nog maar één koploper en die kwam wel heel gemakkelijk aan zijn punt. Eelke de Boer hoefde er alleen maar een uur voor te wachten, want tegenstander David Kardoeus volgde een ander verkeerd time management. De Duitser dacht dat de ronde om vier uur begon en kwam precies om 16u02 binnenlopen. Twee minuten nadat de klok al was stilgezet. Alle zeven andere spelers die nog op twee punten stonden raakten hele of halve punten kwijt in de middagronde. Paul Hummel, ex-Staunton, wist de number one seat Nick Maatman op remise te houden, of misschien was het zelfs wel andersom. Naast Kardoeus verloren ook de vier spelers met honderd procent die uit de onderste helft kwamen, nu ze op spelers stuitten uit de bovenste helft. Alex van Huisstede, Arjan de Vries, Luka Jovanovic en Ruben Blokzijl werden door hun tegenstanders teruggestuurd naar het midden van de zaal. Onderaan haalden drie spelers hun eerste score door een bye te nemen. Athanasios Basinas pakte zijn eerste halfje tegen Johan Jorritsma en Mehran Sprong pakte zelfs de volle buit tegen Henk Luijmes, die daardoor als enige van de nog spelende deelnemers op de uitgangsscore staat.

ronde 2
De tweede ronde begon met een telefoontje van Waheeb Qatina, die zich vanwege malheur aan de scootmobiel helaas moest afmelden voor de rest van het toernooi. Daarnaast was er een ongeluk gebeurd op de ring van Groningen, waardoor deelnemers uit Friesland en Drenthe moeite hadden om op tijd de speelzaal te bereiken.
Ook Nanne van Foreest was te laat, tot ongenoegen van tegenstander Tony Westermann, die daarom al opgaf voordat hij een zet had gespeeld. Dat leverde voor de arbiters het invullen van een unieke uitslag in, 1-0U. Voor ratingverwerking moet er namelijk door beide spelers minimaal één zet gespeeld worden. Aan dat criterium voldeed deze partij niet. Weinig echt verrassende uitslagen deze ronde of het zou de overwinning van de jonge Luka Jovanovic op good-old Marcel Pouw moeten zijn. Ook Arjan de Vries overwon het ratingverschil met Léon Niemeijer. Zowel Niemeijer als Pouw namen van schrik alsnog een halfpunts bye op in ronde drie.
Bij de indeling is het voordeel voor de sterkere helft nu gesmolten naar een half virtueel punt, waardoor er enkele verrassende namen opduiken op de door het duo Fons van Hamond en Sandro Sweet onderhouden elf live-borden tijdens ronde drie.

DAG 1
ronde 1
De eerste ronde tijdens een Zwitsers toernooi brengt in het algemeen weinig verrassingen. De ratingverschillen zijn daarvoor vaak te groot. Er wordt daarom al een aantal jaren gekozen voor de versneld Zwitsers variant bij het Groninger Combinatie weekend toernooi, dat ook al een aantal jaren mede het strijdtoneel is van het NOSBO kampioenschap.
Versneld Zwitsers houdt in dat de op rating bovenste helft van het deelnemersveld er voor de indeling gedurende de eerste vier ronden virtuele punten krijgt toebedeelt. Eén punt tijdens de ronden één en twee en dat wordt gehalveerd voor de ronden drie en vier.
Toch waren er gisteren maar een aantal verrassende overwinningen te noteren,
Twee daarvan waren het gevolg van slecht time management. Zo verloren Govert Pellikaan en Pablo Gomez Becerra van respectievelijk Egbert Huizinga en Ties Molenhuis. Ook Johan Klunder won tegen de rating in van in dit geval Boudewijn Hoogeboom.
Ook waren er nog een zevental remises, vooral in de bovenste groep van spelers met één virtueel punt, waarschijnlijk omdat de indeling toch iets gelijkwaardiger was.
De twee favorieten op voorhand, titelverdediger Nick Maatman en Eelke de Boer wonnen beide wel. Paulo Valiente, tegenstander van Maatman, zal op een bepaald moment wel gehoopt hebben op meer, toen Maatman een kwaliteit offerde, maar wel drie pionnen meer had in het eindspel. Dat werd vakkundig uitgeschoven.
-----
Zoals gebruikelijk is het Persoonlijk NOSBO-kampioenschap onderdeel van het Weekendtoernooi van de Groninger Combinatie. Het NOSBO-lid dat in dit toernooi het hoogst eindigt is NOSBO-kampioen. De NOSBO-kampioen plaatst zich tevens voor het online NK-kwalificatietoernooi voor regionale kampioenen. De twee spelers die daar het hoogst eindigen mogen meedoen aan het NK.

Het toernooi is te volgen via de website van de Groningen Combinatie.

Livepartijen
Indeling/uitslagen (scroll naar beneden voor de actuele ronde)
Stand

DenksportcentrumDenksportcentrum (foto website Groninger Combinatie)