Auteur: Herbert van Weerdenburg

Westerwolde jubileumtoernooi Van Weerdenburg


Het jubileumtoernooi van Schaakclub Westerwolde op 8 oktober is een groot succes geworden. Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de club werd een rapidtoernooi georganiseerd in Ter Apel, waarvoor zich 24 schakers hadden aangemeld. Uiteindelijk werd na 2 afmeldingen gestart met 22 deelnemers, volgens het Zwitsers systeem over zes speelronden. Als eerste eindigde Raymond Hof soeverein met 6 punten, hij ging met 75 euro tevreden naar huis. Tweede werd Piet Jongejan met 5 punten en derde Anton Groenewold met 4,5 punten. Ook voor de runners up waren er interessante geldprijzen.

Schaakclub Westerwolde, tot 2019 bekend als SV Ter Apel, organiseerde tot ver in de jaren '90 de befaamde en meerdaagse kloostertoernooien, die landelijk veel publiciteit teweeg brachten. Onder bezielende leiding van toenmalig voorzitter Heribert Hake en met Jan van Os als wedstrijdleider, slaagde de organisatie er destijds telkens opnieuw in een verrassend sterk toernooi tot stand te brengen, inclusief zes internationale grootmeesters. Die oude glorie kreeg zaterdag op bescheiden wijze een vervolg door het eerste van een serie rapidtoernooien die de club komende jaren gaat organiseren.

Catering

Op grond van de feedback van verschillende deelnemers kan geconcludeerd worden dat organisatie en opzet van het toernooi in bijzonder goede aarde is gevallen. Extra complimenten waren er voor de uitstekend verzorgde catering, die deels bij de inschrijfprijs was inbegrepen. De zelfgemaakte soep en dito gehaktballen uit ‘keuken De Boer’, gingen er gretig in en dat alles droeg bij aan een informele sfeer waarbij geen wanklank werd gehoord. Maar evengoed fanatiek werd geschaakt. De toernooiorganisatie was in handen van het clubbestuur onder leiding van de nieuwe voorzitter Ferdi de Boer en (wedstrijdleider) Bob Bianchi. Johan van Ginkel en Koos Draijer complementeerden het organisatieteam.

Vervolg

Het verloop van de dag is zo goed bevallen, dat nu al vast staat dat er komend jaar opnieuw tenminste één rapidtoernooi georganiseerd wordt, misschien wel twee. Mede afhankelijk van de vraag hoe de coronapiek zich gaat ontwikkelen, is het niet uitgesloten dat het al eerder een vervolg krijgt dan in oktober 2023, bijvoorbeeld voorjaar 2023. In elk geval werd duidelijk dat de passie voor schaken springlevend is aan de randen van het Nosbo-schaakgebied, getuige de vele enthousiaste reacties op dit initiatief om een oude toernooitraditie in ere te herstellen.