Schaakbord bij het haardvuur

Ronde 2 Winterkampioenschap

Open groep

Uitslagen R2 openDe uitslagen van ronde 2. Geen van de op podiumfavorieten verloor. Wel trok Michiel Slotman - die vorig jaar groep B van het Winterkampioenschap won - zich deze ronde terug, waardoor Guido van Hesselingen reglementair won. Hopelijk zien we Michiel later in het toernooi weer terug.

Een leuke illustratie dat schaken leeftijdonafhankelijk is, zagen we in de in de partij Josephine Damen tegen Wim Krijnen. Het leeftijdsverschil tussen beide spelers is maar liefst 66 jaar (!). Wim liet zien dat de jaren geen beperking hoeven te zijn en greep het punt.

Stand na R2 openOpen groep - stand na ronde 2. Er zijn nog vier spelers met een 100%-score. Met nog vijf ronden te gaan, is er echter nog niets beslist (klik voor details).


Jeugdgroep

R2 jeugdOp grond van rating geen grote verrassingen in ronde 2 bij de jeugd. Dat wil niet zeggen dat er geen strijd was. Zo zagen we bijvoorbeeld Daan Bakker uit Emmen en Ava Drenthen uit Delft doorvechten tot er slechts twee koningen op het bord resteerden.


Stand na R2 jeugd kopieJeugd - stand na ronde 2. Ook hier nog vier spelers met een 100%-score, keurig verdeeld tussen de beide seksen. (klik voor details)

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Inmiddels is ronde 3 in volle gang. Vind je het leuk om deze te volgen, check dan regelmatig de uitslagen (worden frequent bijgewerkt):

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 3

Uitslagen Open Groep - Ronde 3

Uitslagen Jeugdgroep - Ronde 2
Uitslagen Open Groep - Ronde 2

Deelnemerslijst Jeugdgroep
Deelnemerslijst Open Groep

Reglement Winterkampioenschap
Instructie uitdagen in Lichess

Ronde 1: De kop is eraf!

De eerste ronde van het Winterkampioenschap zit erop. Alle partijen werden op tijd gespeeld en voor zover bekend verliep dat allemaal soepel.

Open Groep

Winterkampioenschap 2021 2022 Open Groep R1Uitslagen Open Groep Ronde 1 (klik voor details)


De eerder aangekondigde strijd tussen jeugdtalent en gevestigde spelers zagen we gelijk in de eerste ronde al terug. Zo speelde de twaalfjarige Fleur Westerhof een enerverende partij tegen Arjan Drenthen die ook anders had kunnen aflopen. Pas in tijdnood ging ze onderuit, maar de andere deelnemers zijn alvast gewaarschuwd.

Berend Visser heeft nog geen seniorenrating van de KNSB, maar heeft met zijn 3e plaats in de B-groep van het vorige Winterkampioenschap en zijn 2e plaats bij Vakantieschaak al laten zien een geduchte tegenstander te zijn. Ook nu was de start weer goed met een remise tegen de als derde geplaatste Mathijs de Jong. Ook Jelle Smid en Guido van Hesselingen zijn nog (senioren)ratingloos, maar hun Lichess-ratings verraden al wel dat dit sterke spelers zijn. Zij wonnen van respectievelijk Arjan Meijeringh en Sjoerd van Soest.

Mooi te zien ook hoe serieus sommige tegenstanders zich voorbereiden. We zullen geen namen noemen, maar voor ronde 1 werd door in elk geval één van de spelers het openingsrepertoire van de tegenstander met behulp van een privétrainer alvast doorgenomen om goed voorbereid te zijn.

Jeugdgroep

Winterkampioenschap 2021 2022 Jeugdgroep R1Uitslagen Jeugdgroep Ronde 1 (klik voor details)

In de Jeugdgroep vielen de overwinningen van de Paardensprong-dames Carlijn Hagen en Imara Hardeman op. Beiden versloegen een tegenstander die ruim 300 ratingpunten meer heeft. In huize Drenthen in Delft moesten broer en zus Abel en Ava het tegen elkaar opnemen. Abel won, maar gelukkig werd de vrede in huis daarna weer snel getekend.


Update 28 december 2021

We hebben twee mooie groepen die gaan strijden om het Winterkampioenschap 2021-2022. In de Jeugdgroep nemen 16 spelers het tegen elkaar op en in de Open Groep 28.

Winterkampioenschap 2021 2022 Indeling Ronde 1 Open GroepOpen Groep: spannende strijd tussen gevestigde orde en aanstormend jeugdtalent (uitslagen)


Ronde 1 gestart

De indeling voor ronde 1 van de Jeugdgroep en de Open Groep is verstuurd, dus we zijn begonnen! De partijen van ronde 1 moeten uiterlijk 5 januari gespeeld zijn. De indeling en uitslagen worden komen binnenkort online, zodat belangstellenden het toernooi kunnen volgen. Alle partijen zijn in Lichess terug te vinden.

Winterkampioenschap 2021 2022 Indeling Ronde 1 JeugdgroepEen mooie mix van meer en minder ervaren spelers in de Jeugdgroep (uitslagen)


Update 26 december 2021

Komende week start ronde 1 van het Winterkampioenschap. De aanmeldingen worden op dit moment verwerkt. De deelnemers krijgen op korte termijn bericht via Whatsapp.


Winterkampioenschap 2021-2022

Vorig jaar was de eerste editie van het online Winterkampioenschap. In totaal deden daar 90 spelers aan mee, waarmee het voor velen een mooie mogelijkheid bood om tijdens de lockdown toch langere partijen tegen niet-anonieme spelers te kunnen spelen. Er was ook een nadeel. Relatief veel spelers vergaten zich af te melden voor de speelavond, waardoor ze ingedeeld werden en hun tegenstander vervolgens vergeefs zat te wachten op de partij.

Andere opzet
Om die reden zal de editie van deze winter anders van opzet zijn. We grijpen daarvoor terug op de formule die we sinds 2019 al hebben gehanteerd bij de online schaakcompetitie. Dat wil zeggen dat er elke anderhalve week een indeling verschijnt en dat de spelers vervolgens zelf via Whatsapp een moment afspreken waarop ze de partij via Lichess spelen en vervolgens de uitslag doorgeven aan de organisator. Het voordeel is dat je kunt spelen op een moment dat het jullie beiden uitkomt.

Dit concept bleek in de praktijk al meerdere keren uitstekend te werken. Zo speelden in de editie van 2020 zo'n 60 spelers: voor het overgrote deel jeugdspelers, aangevuld met schaakouders en trainers. Het afspreken van de partijen en doorgeven van de uitslagen verliep over het algemeen uitstekend.

Voor jeugd en volwassenen
Dit keer zal er - bij voldoende aanmeldingen - een aparte jeugdgroep zijn en een algemene groep, waarin ook sterkere jeugdspelers mee kunnen doen. Als er veel aanmeldingen zijn, komen er mogelijk meer groepen, ingedeeld op sterkte.

Speelschema
In totaal zijn er 7 ronden, Zwitsers ingedeeld. Het dag en tijdstip waarop je speelt, spreek je zelf af met je tegenstander van die ronde en kan dus per ronde verschillen.

Start ronde  1 Dinsdag 28 december
Einde ronde 1         Woensdag 5 januari
   
Start ronde  2 Donderdag 6 januari
Einde ronde 2 Zondag 16 januari
   
Start ronde  3 Maandag 17 januari
Einde ronde 3 Woensdag 26 januari
   
Start ronde  4 Donderdag 27 januari
Einde ronde 4 Zondag 6 februari
   
Start ronde  5 Maandag 7 februari
Einde ronde 5 Woensdag 16 februari
   
Start ronde  6 Donderdag 17 februari
Einde ronde 6 Zondag 27 februari
   
Start ronde  7 Maandag 28 februari
Einde ronde 7 Woensdag 9 maart


Speeltempo
Het speeltempo is 45 minuten per persoon per partij + 20 seconden per zet. Voor online schaken is dit veel bedenktijd, wat de mogelijkheid geeft om wat serieuzere partijen te spelen.

Vrije ronden opnemen

Het kan natuurlijk zijn dat het soms niet uitkomt om te spelen. Vóórdat een ronde is ingegaan kun je je terugtrekken voor die ronde. In ronde 1 t/m 5 kun je tweemaal een bye opnemen, waarvoor je een halve punt krijgt. Wil je meer byes, of vrij zijn in ronde 6 en/of 7 dan krijg je daar geen halve punt voor.

Communicatie via Whatsapp
Alle communicatie verloopt via Whatsapp. Om mee te kunnen doen heb je dus Whatsapp nodig en moet je er geen bezwaar tegen hebben dat de spelers uit jouw groep je via Whatsapp kunnen bereiken. Mocht je geen Whatsapp hebben en toch graag meedoen, laat het even weten, zodat we naar een oplossing kunnen zoeken.

Wat heb je nodig
Een computer, tablet of telefoon, Whatsapp én een gratis account op Lichess.

Meer informatie en inschrijven
Meer informatie vind je in de reglement en de instructie hieronder. Wil je meedoen, vul dan uiterlijk zondag 26 december het aanmeldformulier in. Je krijgt via Whatsapp precieze instructies hoe het in zijn werk gaat. Mogelijk klinkt het ingewikkeld, maar het is een beproefd, eenvoudig concept, dat zelfs met jonge jeugdspelers (met wat assistentie van de ouders) prima bleek te werken. Last but not least: er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Reglement Winterkampioenschap
Instructie uitdagen in Lichess
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AANMELDFORMULIER