Chess snow

 

Ronde 5 - 19 januari 2021
Na vier ronden hadden we in zowel Groep A als B één koploper met een 100%-score: Johan Scharft en Berend Visser. Ronde 5 zou uitwijzen of deze koplopers de aanvallen op de troon konden weerstaan.

In Groep A moest Johan Scharft (HSP/Veendam) het met zwart opnemen tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst: Jan Baljé (GC) die met LeEcU1 één van de meest onnavolgbare accountnamen in het veld voert. Het eerste deel van de partij ging het gelijk op, maar toen Johan de kans kreeg met f5, f4 en fxg3 de witte koningsstelling aan te tasten pakte hij een voordeeltje. Toen de zwarte dame enigszins voorbarig op de halfopen h-lijn verscheen, maar wit daar niet juist op reageerde was het vrijwel direct uit.

Jan Johan2Stelling Johan Scharft - Jan Baljé na 24. Dd2xa5

Nadat zwart 24...Pxf4! speelde, gaf wit op. Hij blijft een stuk achter.

Govert Pellikaan (GC) speelde een prachtige aanvalspartij tegen Edim Salihbegovic (Sissa). Met groot machtsvertoon greep hij zwarte koningsstelling bij de keel. In plaats van de genadeklap uitdelen, ontglipte hem echter een afschuwelijke blunder.

Govert Edim2Govert Pellikaan - Edim Salihbegovic na 31...Te8-e6

Wits aanval is niet meer te stoppen na 32. Dh6+ Ke8 33. Lxf7+. In plaats daarvan volgde 32. Dxh7?? Pg4+ (0-1). Menig schaker zou na zo'n catastrofe wellicht wat krachttermen uiten en even helemaal geen behoefte meer hebben aan een schaakbord, maar Govert hield het bij een luchtig 'vorkje gemist' en ging direct met Edim in de Lichess-voicechat om de partij te analyseren.

De GC-jeugdspelers Loek van der Hagen en Machteld van Foreest deden goede zaken met overwinningen op respectievelijk Gachatur Kazarjan en Marcel Roorda. Beiden staan nu met 4 uit 5 op een gedeelde 2e/3e plaats.

Groep A na ronde 5Groep A: top 10 na 5 ronden (klik voor details)


In Groep B speelde jeugdspeler Berend Visser (Paardensprong) met zwart tegen Simon van Dijk (Sissa). Mogelijk was Berend enigszins uit balans gebracht door de hoogst ongebruikelijke openingszet 1. a4 van Simon, want al na vijf zetten gaf hij een loper weg zonder enige compensatie. Normaal gesproken einde partij, maar zo makkelijk gaf Berend zich niet gewonnen. Hij speelde stug door, maar de situatie werd er niet beter op toen wit met een vrijpion opstoomde richting promotie. Was het de spanning, vermoeidheid of het feit dat de buit al binnen werd geacht, dat er onnauwkeurigheden in het spel van wit verschenen? Plots ging de vrijpion er zomaar vanaf en vervolgens kwam de volgende stelling op het bord.

Simon BerendSimon van Dijk - Berend Visser na 39. Ta4

Berend had lang moeten wachten op een tegenkans, maar nu die zich voordoet slaat hij gelijk toe: 40...Txd4! en het staat weer ongeveer gelijk. Simon vond niet meer de rust om even goed in zich op te nemen wat er precies aan de hand was, speelde 41. Dxd4 en zag tot zijn schrik de zwarte dame op e1 mat geven (0-1). Kantje boord voor Berend, maar zijn doorzettingsvermogen werd beloond.

Op een half puntje van Berend vinden we Arnold Meijster (Roden) die een ronde later is ingestroomd, maar daarna ook al zijn partijen overtuigend heeft gewonnen. Nog een half puntje verder vinden we vier spelers met 4 uit 5. Met nog vier ronden te gaan, is er nog niets beslist.

Groep B na ronde 5Groep B: top 10 na 5 ronden (klik voor details)


Ronde 4 - 12 januari 2021: Verborgen wendingen

Voor het ingaan van ronde 4 waren er in Groep A nog slechts drie spelers met een 100%-score: Jan Baljé (GC), Johan Scharft (HSP/Veendam) en Maarten Roorda (Sissa).

Jan speelde tegen Mathijs de Jong van Sissa. Mathijs stond aan het begin van het middelspel wat beter, maar het voordeel vlakte al gauw af. Hoewel Mathijs het  beste van het spel bleef houden, werd de remisemarge niet meer overschreden. Een degelijk gelijkspel.

Johan en Maarten mochten tegen elkaar aantreden. In eerste instantie verliep de partij voor Maarten geheel volgens plan, want op het bord verscheen exact de opening die hij tot in de puntjes had voorbereid. Helaas pakte dit geheel anders uit dan voorzien, want door een technisch issue aan de kant van Maarten verloor hij de partij. Dit tot spijt van beide spelers. Gevolg is wel dat Johan op 4 uit 4 komt en daarmee in zijn eentje de ranglijst aanvoert. Jan volgt op een half puntje.

Groep AGroep A: top 10 na 4 ronden (klik voor details)

Achter Jan vinden we naast Maarten Roorda drie jeugdspelers met 3 uit 4. Loek van der Hagen (GC) speelt tot dusverre een uitstekend toernooi. Weliswaar ontglipte hem in de vorige ronde de winst, maar hij is ondanks sterke tegenstand nog geen enkele partij in de problemen gekomen. Ook tegen Sjoerd 'rookworst'  Rokus leverde hij weer een prima winstpartij af.

Macheld van Foreest (GC) won van Edwin Zuiderweg (Staunton) en staat weer in de subtop van het klassement. De 11-jarige Gachatur Kazarjan (1627) trok opnieuw de aandacht door een opmerkelijk vlotte winst op de geduchte Adrian Clemens (2112). Met 3 uit 4 tegen sterke tegenstanders scoort hij ruim boven verwachting.

Benno de Jongh (LOS) en Edim Salihbegovic (Sissa) speelden een partij waarin Benno lang wat beter stond en later Edim een kans op voordeel miste. Daarna resteerde een eindspel met voor beiden een toren en twee pionnen. In principe remise, maar zolang je dat niet overeenkomt kun je doorspelen. En dat deden ze, totdat de volgende stelling op het bord verscheen.

 
Benno Edim kopieBenno de Jongh - Edim Salihbegovic, stelling na 50. Td5-e5

De witte toren lijkt niet geslagen te kunnen worden, omdat pion e6 dan doorloopt naar promotie. Schijn bedriegt: 50...Kxe5! 51. e7 Tf4+ 52. Kg2 Tg4+, gevolgd door Tg8 en zwart wint, omdat het promotieveld is afgedekt. Of: 52. Ke3 Te4+ 53. Kd3 Kd5 en zwart wint.

Deze wending werd echter door beide sterke spelers niet gezien, waardoor even later tot remise werd besloten.


Groep B

Ook in Groep B waren er nog drie koplopers aan het begin van de ronde. Jeljer Dijkstra (Staunton) was één van hen en moest het opnemen tegen Arnold Meijster (SC Roden). Arnold speelde het Morra-gambiet tegen het Siciliaans, snoepte her en der een pionnetje mee en speelde het foutloos uit.

Een andere toppartij was die tussen jeugdspeler Berend Visser van de Paardensprong en Marcelis van Holst (ESG). Berend ging voortvarend te werk en kwam naarmate de partij vorderde steeds beter te staan. Toen de zwarte koningstelling opengebroken was en wit met de zware stukken binnenviel, leek de winst aanstaande. Toch waren er twee momenten waarop zwart het tij had kunnen keren.

Berend MarcelisBerend Visser - Marcelis van Holst, stelling na 29. Dd7xb7

Wit dacht na 29. Dxb7 (beter was 29. Dd3) met drie pionnen voorsprong en een mooie stelling op weg naar de winst te zijn. Achteraf bleek er nog een ontsnapping naar remise voor zwart te zijn met een torenoffer: 29...Txg2+ 30. Kxg2 De4+ 31. Kf2 Tg8 32. Tg1 Dxf4+ (klik op het diagram om te zien hoe het verder kan gaan). Geen schande dat Marcelis dat niet had gezien.

Interessant was dat er zich een paar zetten later opnieuw een remisekans voordeed.

Berend Marcelis 2Berend Visser - Marcelis van Holst, stelling na 32. Td1-d7

Marcelis vecht voor wat hij waard is en heeft druk op de witte koningsstelling weten te creëren. Toch staat Berend nog steeds prima tot het moment dat hij 32. Td1-d7 speelde (beter was bijvoorbeeld 32. De4). Niet eenvoudig te zien, maar hierdoor komt er opnieuw een remisewending in de stelling: 32...Te3! Na 33. Db7 (dreigt mat) volgt 33...Te1+ 34.Tf1 De3+ 35.Kh2 Dg3+ 36. Kg1 De3+ en remise door zetherhaling. Ook na 33. Tdd1 Dh5 loopt het remise. Klik op het diagram om te bekijken hoe.

Gelukkig voor Berend vond Marcelis deze ingewikkelde ontsnappingsmogelijkheid niet, waardoor hij het volle punt binnensleepte en alleen op kop staat met 4 uit 4. Op een halfje daarachter staan Simon van Dijk (Sissa), Arnold Meijster en Boudewijn Hoogeboom (Lewenborg).

Groep BGroep B: top 10 na 4 ronden (klik voor details)


Stand en partijen Groep A
Stand en partijen Groep B
Deelnemerslijst

Verslag ESG R4


Ronde 3 - 5 januari 2021: Wisselende kansen

Veel deelnemers aan het Winterkampioenschap speelden vanavond hun eerste (serieuze) partij dit jaar. In Groep A stond de topper tussen de GC-clubgenoten Adrian Clemens en Jan Baljé op het programma; de nummers 3 en 1 van de plaatsingslijst. Beiden nog zonder puntverlies, maar dat zou deze avond hoe dan ook veranderen. Adrian kwam met de witte stukken met een licht voordeeltje uit de opening, maar toen hij zijn loperpaar opgaf was de stand weer vrijwel gelijk. Jan rokeerde lang, Adrian kort: de ingrediënten voor een interessant gevecht, zou je zeggen. Dat werd het ook wel, maar niet zozeer in de zin van een aanvalsspektakel. Beide spelers manoeuvreerden hun stukken behendig over het bord, maar deden dat lange tijd ongeveer even goed. Het evenwicht bleef in stand tot het moment dat Jan plots een achtergebleven pion van Adrian tweemaal op de korrel kon nemen:

Adrian Jan2Adrian Clemens - Jan Baljé na 32. Lg2-f3 (klik op diagram om naar de partij te gaan)

Met Lg2-f3 speelt wit ogenschijnlijk een onschuldige zet. Echter, Jan grijpt nu met 32...Tb3 zijn kans om de zwakke pion op e3 nogmaals aan te vallen. Om pionverlies te voorkomen is nu de onaantrekkelijke zet 33. Te5 aangewezen. Vermoedelijk zag Adrian de stelling na 33...Txe5 34. fxe5 niet zo zitten, want hij speelde 33. h4 waarmee hij onbedoeld zijn problemen nog groter maakte. Hoewel niet helemaal in een rechte lijn wist Jan vanaf dat moment de teugels in handen te houden. Hij snoepte nog wat pionnetjes mee, totdat Adrian de handdoek in de ring gooide. Een belangrijke overwinning voor Jan.

Interessant was ook de partij van Kenneth Muller (Sissa) tegen de 13-jarige jeugdspeler Abisan Pancharajah (Op Eigen Wieken, Leiden). Ook hier tegengestelde rokades. Abisan trok zich van het ratingverschil niets aan en opende onverschrokken de g-lijn, ondanks het feit dat zijn dame en koning daarmee rechtstreeks in de vuurlinie terechtkwamen. Koelbloedig zorgde hij ervoor dat hem geen rampen op de koningsvleugel konden overkomen en bereikte groot stellingsvoordeel:

Kenneth Abisan2Kenneth Muller - Abisan Pancharajah na 31. Tg2-g5

Zwart staat goed, maar hoe nu verder? Een plan hier kan zijn om met 31...a4 te gaan voor het openen van de a-lijn, maar ook na het meer directe 31... Txf2+ 32. Kb1 Kf7 staat zwart prima. Makkelijk om dat na afloop met behulp van een computer te constateren, maar vind achter het bord maar eens hoe je een goede stelling daadwerkelijk omzet in winst. Hoewel Abisan ruim 15 zetten groot voordeel had, lukte het verzilveren niet en stukje bij beetje wist Kenneth zich terug te vechten in de partij. Toen wit weer enigszins gelijk was gekomen, trok hij door en wist de partij alsnog naar hem toe te trekken. Jammer voor Abisan, maar we gaan ongetwijfeld meer van hem vernemen.

Op een ander bord streden twee sterke jeugdspelers van de Groninger Combinatie in een onderling duel:

Machteld LoekMachteld van Foreest - Loek van der Hagen na 68. Kc2-d2

Iedere schaker weet hoe lastig toreneindspelen kunnen zijn. Ook Loek zal zich daar na deze partij weer even ten volle van bewust zijn. Hij staat al lange tijd gewonnen als bovenstaande stelling op het bord verschijnt. Hij denkt kort na en speelt 68...Ta3. En opeens is het voorbij: na 69. Th2+ resteert een remisestelling. Na het mooie 68...Th3! had wit echter kunnen opgeven. De witte toren moet nu naar de andere kant van het bord, waardoor er op de volgende zet geen schaakje meer mogelijk is en de zwarte toren naar e3 kan gaan om de pion rugdekking te geven. Bijvoorbeeld: 69. Ta1 (69. Te1, Td3+!) Te3 en promotie is niet meer te voorkomen.

Ten slotte nog een opmerkelijk moment in de partij tussen Edwin Zuiderweg (Staunton) tegen Nanne van Foreest (GC):

Edwin NanneEdwin Zuiderweg - Nanne van Foreest na 32...Tb8xe8

Edwin staat goed en dacht een snelle en mooie winst gevonden te hebben. Hij speelde 33. Txd5? met de gedachte dat zijn verbonden b- en c-pion spoedig een dame zouden opleveren. Misschien was Nanne overdonderd, waardoor hij vergat rustig op een rijtje te zetten dat hij na 33...cxd5! door zijn toren op de e-lijn zelf ook een onstopbare vrijpion zou hebben die met mat dreigt te promoveren, en dus een compleet gewonnen stelling. Hoe dan ook, tot opluchting van Edwin speelde Nanne 33...Kf7 en verloor na nog enige zetten.

Johan Scharft (HSP/Veendam) hield zijn 100%-score in stand door een overwinning op Govert Pellikaan (GC). Dat gold ook voor Maarten Roorda (Sissa) die Guido Visser (GC) versloeg in een lange partij.


GROEP B

In Groep B zorgde de partij tussen Marcelis van Holst (ESG) tegen Maxim Bodewits (Winschoten) voor langdurig spektakel. Marcelis kwam kort na de opening gewonnen te staan, maar gaf zijn net vergaarde voordeel weg door een al te wild paardoffer op g7. Toen ik onderstaande stelling op het bord zag verschijnen verwachtte ik een spoedig einde van de partij:

Marcelis MaximMarcelis van Holst - Maxim Bodewits na 27.Tf3-h3

Helaas: wit wint niet de gepende zwarte dame, maar verliest na 27...Dxh3 gewoon een volle toren door de gepende g-pion. Marcelis speelde echter stug door en werd beloond door Maxim die plots zijn dame offerde zonder duidelijke compensatie. Een interessant eindspel resteerde van twee torens tegen een dame, waarbij laat op de avond het toch Marcelis was die aan het langste eind trok.

Marcelis behield zo zijn 100%-score. Dat gold ook voor Jeljer Dijkstra (Staunton) en jeugdspeler Berend Visser van de Paardensprong. Met z'n drieën voeren ze het klassement aan met 3 uit 3.

Wordt dinsdag vervolgd!

Stand van zaken Groep A
Stand van zaken Groep B

Deelnemerslijst
FAQ
Verslag Tinus Spriensma (schaakclub Assen) (schaakclub Assen)
Verslag ESG

Ook de lockdown schakend doorkomen? Je kunt je nog steeds aanmelden.

Winterschaak


3-1-2020: Gelukkig nieuwjaar!
Een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst! Hopelijk brengt 2021 de ommekeer en kunnen we stapje voor stapje terug naar een normalere situatie. Tot die tijd moeten we het beste ervan maken. Heb je als goed voornemen om 2021 actief te starten? Dan zit je dinsdagavond goed als deelnemer aan het Winterkampioenschap. Om 20.00 uur start namelijk ronde 3 en kunnen we onze bovenkamers weer laten kraken. Tot dan!

Een heel gelukkig en gezond nieuwjaar gewenst! Hopelijk brengt 2021 de ommekeer en kunnen we stapje voor stapje terug naar een normalere situatie. Tot die tijd moeten we het beste ervan maken. Heb je als goed voornemen om 2021 actief te starten? Dan zit je dinsdagavond goed als deelnemer aan het Winterkampioenschap. Om 20.00 uur start namelijk ronde 3 en kunnen we onze bovenkamers weer laten kraken. Tot dan!Ronde 2 - 29 december 2020: De laatste ronde van 2020

De laatste Winterkampioenschapsronde van 2020 trok weer bijna 90 deelnemers. Sommigen in de hoop het oude jaar toch nog met een onsterfelijke partij af te mogen sluiten. In hoeverre dat gelukt is, heb ik niet meegekregen. Al zijn er zeker hele goede partijen geschaakt. Zo kijkt oud-NOSBO-voorzitter Roland Kroezen tevreden terug op zijn partij tegen voormalig mede-NOSBO-bestuurder Sake Jan de Boer waarin hij al na 21 zetten ondekbaar mat bereikte en een zeer goede 12 centipion-score behaalde. Oftewel, een computer zou het nauwelijks beter hebben gespeeld. Hij was niet de enige, want ook Loek van der Hagen en Edim Salihbegovic speelden volgens de computer een bijna-perfecte partij met beiden een zeer scherpe 10-centipion-score: remise dus na een interessant gevecht.

In Groep B hebben nog negen spelers een 100%-score, waarbij de jeugd met vijf spelers goed vertegenwoordigd is. In Groep A zijn er nog zes spelers zonder puntverlies. De meesten van hen zou je daar op grond van hun rating bij verwachten. Guido Visser behoort wellicht niet tot de allerhoogste ratinghouders in deze groep, maar heeft zich ontpopt als schrik van de jeugd door de getalenteerde jeugdspelers Sander Wage en Léon Niemeijer te verslaan en zich daarmee bij de koplopers te voegen.

Het toernooi is nog jong en er staat ons ongetwijfeld nog van alles te wachten. Dat wordt dan wel pas in 2021. Voor iedereen een hele goede jaarwisseling en tot dinsdag!

Aankondiging Ronde 2
De kerst zit erop en we zitten in de laatste dagen van dit bijzondere jaar. Voor de jaarwisseling resteert er nog één ronde van het Winterkampioenschap. Deze vindt plaats op dinsdag 29 december om 20.00 uur. Alle deelnemers hebben inmiddels via de mail extra toernooi-informatie gekregen in de vorm van een overzicht Frequently Asked Questions. Heb je de eerste ronde gemist, maar wil je ook meedoen? Je kunt je nog steeds aanmelden. Graag tot dinsdag!

Ronde 1 - 22 december 2020: Van start!
Het Online Winterkampioenschap lijkt in een behoefte te voorzien, gezien de grote belangstelling. Maar liefst 85 spelers hebben zich aangemeld voor de eerste ronde. Mogelijk blijft het daar niet bij, want tijdens de eerste vier ronden kunnen nieuwe deelnemers zich nog steeds aanmelden. De deelnemers zijn verdeeld over twee groepen: Groep B voor spelers met een KNSB-rating tot 1600 en Groep A voor spelers met een hogere rating, of voor spelers die wat extra uitdaging willen. Het overgrote deel van de spelers komt uit het NOSBO-gebied. Het toernooi staat ook open voor Friese spelers, maar vanuit daar is de deelname tot dusverre zeer bescheiden. Wie weet mengen zich vanaf de volgende ronde meer Friezen in de strijd. Voor jeugdspelers is niet strak vastgehouden aan de regio-indeling, mede omdat de online NOSBO-jeugdtoernooien van oudsher deelnemers uit het hele land trekken. Bovendien is het voor hen extra fijn dat ze in deze tijd toch nog de gelegenheid krijgen om ook wat langere partijen te spelen in een min of meer afgeschermde omgeving met spelers van wie je de naam weet.

Van de partijen van de eerste avond heb ik door mijn eigen partij maar beperkt wat meegekregen. Opvallend in Groep A was de remise van de 11-jarige Gachatur Kazarjan uit Eindhoven tegen de als tweede geplaatste Machteld van Foreest. Dat Gachatur talent heeft, was al te zien op de Wall of Fame. In groep B zien we ook een flink aantal jeugdspelers. In de chat zag ik lovende woorden over het spel van Josephine Damen en (ondanks verlies) Fleur Westerhof. En daar bleef het niet bij qua succesvolle meisjesspelers, want ook de nog maar 10-jarige Eli Alia Jorritsma wist haar eerste partij te winnen.

Hoe het verder gaat, zien we volgende week dinsdag om 20 uur. Voor de liefhebbers: via de toernooi-links van Groep A en Groep B zijn alle partijen live (maar ook achteraf) te bekijken.

Schaakbord bij het haardvuurLockdown saai? Niet met het Online Winterkampioenschap!
Veel interne competities liggen stil en extern schaken is al helemaal niet mogelijk. Ook het Chess Festival kan dit jaar helaas niet plaatsvinden. Online wordt er wel veel geschaakt, maar voor de liefhebber van toernooien met wat langere bedenktijd is de spoeling dun. Zeker als je graag speelt tegen spelers uit je regio van wie je weet wie er achter de nickname schuilgaat. Daar komt verandering in, want op dinsdag 22 december start het Online Winterkampioenschap van de NOSBO. Negen dinsdagavonden wordt er online één partij gespeeld volgens Zwitserse indeling. Dit gebeurt op het gratis schaakplatform Lichess.

Al aangemeld? Zie e-mail of klik op: deelname-instructies

Start:

Dinsdag 22 december
Tijd:

20 uur
Ronden: 9 ronden Zwitsers; elke week 1 ronde

Klok:

50+20 (het oorspronkelijke idee 45+20 blijkt niet mogelijk in Lichess)

Groepen:

Deelnemerslijst

Groep A: KNSB-rating van 1600 of hoger, of op verzoek
Groep B: KNSB-rating t/m 1599

Iedereen die zich heeft aangemeld, heeft inmiddels een deelname-instructie per mail ontvangen. Aanmelden kan nog steeds!

Voor wie:


In beginsel voor (voormalige) schakers uit Groningen, Drenthe en Friesland of spelend voor een club in deze provincies. Spelers van buiten deze provincies die aan een eerdere editie van de online schaakcompetitie hebben meegedaan zijn ook welkom. Verder op aanvraag. Het is niet nodig om lid van een club te zijn.

Prijzen:
 
De NOSBO stelt als aardigheidje prijsjes beschikbaar voor de winnaars van het Winterkampioenschap. In Groep A zal er ook een ratingprijs zijn voor spelers met een rating t/m 1799. In groep B is er een ratingprijs voor de hoogst eindigende speler met een rating t/m 1199. In beide groepen zal er ook een prijsje zijn voor de hoogst geëindigde jeugdspeler.

Inschrijfgeld:  

Niet van toepassing. Je moet je wel van te voren aanmelden.

Verder: Het is niet noodzakelijk om iedere ronde mee te doen. Voor gemiste ronden krijg je geen punt, uitgezonderd als je later instroomt in het toernooi. Dit is mogelijk t/m ronde 4. Je krijgt dan in totaal een half punt voor de gemiste ronden. Stel dat je je voor ronde 4 aanmeldt bij het toernooi, dan start je dus met een halve punt.

De namen van de deelnemers en hun accountnaam op Lichess zullen op deze site gepubliceerd worden, zodat je weet tegen wie je speelt.

We volgen zoveel mogelijk de Lichess-systematiek. Dat geldt voor de indeling, het klassement, maar ook bij het vaststellen van cheating (computerhulp). Wij volgen hierin één-op-één het oordeel van het Lichess-platform, ook al kunnen we niet uitsluiten dat dit in uitzonderingsgevallen een onjuiste uitkomst kan geven.

Wil je meer informatie, lees de Frequently Asked Questions of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmelden Aanmelden kan nog!


--> Deelnemerslijst