Evert Hondema, in het dagelijks schaakleven ook de penningmeester van de NOSBO, heeft het eerste Gouden Leventoernooi in 2016 in Musselkanaal gewonnen. Hij deed dat door de eerste vier ronden te winnen en in de laatste ronde remise te spelen tegen Jan van Os.

Zoals gebruikelijk bij de Gouden Leventoernooien gaat het om de gezelligheid en niet om de prijzen. Organisator Theo Mooijman kijkt elke keer naar de deelnemers en komt dan met de verdeling van gezonde prijzen. Dit keer waren de deelnemers in sterkte groepen ingedeeld en kreeg de bovenste in die groep een gezonde prijs (o.a. sinaasappels, tomaten). Alleen de toernooiwinnaar krijgt een flesje wijn. Of dat wel gezond is verschillen de meningen. Ik volg de onderzoeken die zeggen dat een glaasje wijn per dag gezond is.

Het toernooi heeft niet de haast die andere toernooien kenmerken en er worden daarom maar vijf ronden gespeeld. Genoeg tijd om tussendoor een praatje te maken en genoeg tijd om lekker te lunchen. Slechts één deelnemer had zijn eigen lunch meegenomen. Omdat in de deelnemersbijdrage de lunch is inbegrepen kreeg hij van de organisatie een zak met tomaten. Zijn lunch werd opgegeten door de winnaar. Zo zie je maar weer dat gezond eten veel energie geeft en je daardoor beter gaat schaken.

Van organisator Theo Mooijman ontvingen we nog het volgende verslag.

Traditiegetrouw startte de Goud leven 55+ cyclus in Musselkanaal.

In het verzorgingstehuis de A-horst van de Zorggroep Meander stond ons de prachtige gemeenschapsruimte weer ter beschikking. De uiterst aimabele kok kwam snel er bij om de koffie/thee- en lunch-wensen te noteren. En natuurlijk kwam activiteiten-begeleidster Angela Dreier, voorzien van indrukwekkende knie-beschermingen nog even informeren of alles naar wens was. Dat was natuurlijk zo. Met haar ging het ook prima. Slechts zwaar verrekte kniebanden na een valpartij tijdens het skiën. Het was stralend weer en voor het eerst dit jaar heb ik gordijnen moeten sluiten vanwege hinderlijke lichtinval.

Het deelnemersveld bestond tot mijn grote tevredenheid uit achttien personen met daarbij drie spelers van (voor ons) de eerste categorie en een heel groot middenveld.

De Goud Leven toernooien hebben een eigen mores waaronder het op tijd komen door iedereen, de tijd nemen voor de ronde-wissels, een toespraakje met verwijzing naar de doelstelling, een fles wijn voor de eerste plaats en wat prijsjes in natura die niet altijd aan de nummers 2 en verder toegekend worden. Deze keer waren door mij de deelnemers in groepjes verdeeld waarbij de hoogste eindigende van een groepje een prijs kon verwachten. De extra prijs ging deze keer naar Remy Netten vanwege het feit dat hij zijn lunch betaald had en toch eigen brood had meegenomen en opgegeten. Geen kruimel naar de haan en de kippen in het hok naast de speelzaal. De broodjes die daardoor overbleven werden in grote dankbaarheid aanvaard door de toernooi-winnaar. Het is zeer waarschijnlijk dat hij zijn benodigde extra energie daaruit heeft geput. Jan van Os, spelend op drie broodjes, bleef in de slotronde in een middenspel overgaande in het eindspel, met toren en ongelijke lopers het lang proberen, maar Evert zag alles. Hij hield een ver opgerukte vrijpion, smachtend naar haar metamorfose, als een splinter in Jan's stelling en neutraliseerde met zijn koning Jan's pionnen-overmacht op de damevleugel. Leuk om te zien hoe de clubgenoten elkaar niets toegaven. Harry Gielen verloor van Jan en maakte remise met Evert. Genoeg om op weerstandspunten derde te worden. 

De winnaar van vorige jaar was ook dit jaar de oudste deelnemer. Henk Stuut kwam nu tot 50% in een aanmerkelijk sterker deelnemersveld. Een extra welkom was er voor Jan Groothof die voor de eerste keer meedeed.

Harry en Jan hadden fototoestellen bij zich, hetgeen bij mij de verwachting oproept dat daarvan enkele op de NOSBO site te zien zullen zijn. Harry verzorgde met een zelfontsluiter zelfs een groepsfoto! Een novum voor een Goud Leven toernooi.

Evert had zo'n luxe telefoon bij zich waarop geïnternet kan worden. Tussen de ronden door keken we op de reserve-borden naar de partijen Giri-Svidler en Aronian-Caruana. We blijven immers schakers: deze partijen volgen had bij velen de voorkeur boven een frisse neus halen.

Tot slot vind ik het leuk om te vermelden dat, voordat ik dit stuk af had, de eerste twee aanmeldingen voor het toernooi in Veendam al binnen waren.

Eindstand aan kop:

Evert Hondema     4,5
Jan van Os      4
Harry Gielen     3,5
Karel Stolte     3,5
Henk van Hof 3
Wim Smit 3
Jan Schut 3

(5 ronden, 18 deelnemers)

Binnenkort kunt u de foto's bekijken.