05 07 goudlevenoostergast

Het zesde toernooi van de Goud Leven jaarcyclus werd gehouden in Zuidhorn, in Zonnehuis Oostergast. We speelden net als voorheen in het gezellige binnenplein met supermarkt, restaurant, kapper en de burelen van het centrum van jeugd en gezin. Er werd verbouwd, werd mij verteld.

Mocht het lawaai te veel worden, dan stond er al een uitwijk-zaal klaar, speciaal voor ons.

Het viel reuze mee: er werd niet geboord en gefreesd. De aanwezige ambachtsman was trouwens meer aan het bellen met zijn baas dan dat hij aan het zagen, schroeven en monteren was. 

We bleven dus zitten waar we zaten en dat leverde natuurlijk de nodige belangstelling van de bewoners op. Er gebeurt wat! Verzorgingshuis Oostergast is een schitterend gebouw, prachtige gelegen in een nieuwbouwwijk op loopafstand van het station en de bushalten. Helaas zijn dergelijke gebouwen geen bejaardencentrum meer. De indicatie die nodig is om er te komen, brengt met zich mee dat het leven al geen pretje meer is en dan valt er niet zo veel meer te genieten van de  omgeving. Laat staan dat een zelfstandig te maken trein- of busreis naar het centrum van Groningen er in zit.

Het toernooi verliep weer heel soepel en doordat de lunch onverwacht snel werd gebracht ook wat sneller dan normaal. Om klokslag vier konden de – als altijd gezonde- prijsjes worden uitgereikt.

De fles wijn ging naar Jan Schut die ondergetekende trakteerde op een Roel van Duijn gambiet. Daar wist ik geen raad mee, maar Jan des te meer. Overleven was het devies en daar leek, na een enorme stormloop, toch nog een kansje op te bestaan. En juist op dat -beruchte- moment zakte ik even weg en zag een dubbele aanval over het hoofd. Niet alleen Jan bleef ongeslagen. Ook Henk van Hof en Paul Klein bleven dat via een serie remises. Met 12 remises op 35 partijen hebben we in dat opzicht een record gevestigd in de Goud Leven cyclus.  

Met 14 deelnemers zaten we op het zelfde aantal als in Veendam en Musselkanaal; de drie andere toernooien zaten hoger. Deze keer ook geen nieuwe gezichten. De 'harde kern' was aanwezig    aangevuld met mensen die aan de 'dicht bij-toernooien' deelnemen.

05 07 goudlevenoostergast 2

De stand aan kop:            wp sb
1 Jan Schut             4 13½ 10¼
2 Theo Mooijman           4 13½ 9½
3 Henk van Hof            3½ 15
4 Paul Klein             3 13  6¼
5 Ab Wijnberg            3 13  5
6 vijf spelers met          2½
(14 deelnemers)