Schaakoff 20231118
Zaterdag werd in Groningen één van de regiofinales van de Schaakoff gehouden. Twaalf geplaatsten streden hard om eerste of tweede in hun groep te worden. Want dan mochten ze naar de landelijke finale op 2 december in De Bilt bij Utrecht. Dus niet de Bildt in Noord-west Friesland.

Normaal gaat alleen de winnaar door, maar omdat de KNSB 150 jaar bestaat mogen er dit jaar twee door.

 

In Groep A leek een prooi te worden voor Ruurd Kunnen die zijn eerste twee partijen won. In de eerste ronde wist hij een dubbele toren eindspel met elk 7 pionnen te winnen. In ronde 2 was het spannend totdat Emiel Lieffering zijn toren zo neerzette dat deze geslagen kon worden. In ronde drie verloor Kunnen echter in een spannend tijdnoodspektakel tegen Jaap Euwema. Die kwam daardoor langszij. En ook Jan van Wieren wist twee punten te halen. Hierdoor eindigden ze gedrieën op de eerste plaats. Omdat Kunnen 2 december niet kan hebben de overige twee zich geplaatst.

 

In groep B was het al snel duidelijk wie de grootste kans hadden om zich te plaatsen. Frans Huisman en Remy Witkamp wonnen hun eerst partij en speelde in de tweede ronde onderling remise. De overige partij in de tweede ronde werd gewonnen door Duuk Nicolai. Die had daardoor nog een kans om zich te plaatsen. Hij moest daarvoor wel winnen van Witkamp. Dat probeerde hij op agressieve wijze. Iets te agressief althans iets te vroeg. In plaats van te rokeren ging hij met zijn d-pion naar voren om een loper te vangen. Echter werd er elders een stuk gepakt en na nemen van de loper kwam er een stuk in de penning te staan en die ging verloren. En ondanks heldhaftig verzet ging de partij verloren, mede omdat een pat-wending net tijdig werd gezien.

 Schaakoff 20231118 2

In groep C was er na twee ronde nog steeds de mogelijkheid dat er vier winnaars zouden komen. Jacob Hakvoort en Sander Bolhuis wonnen hun eerste partij en speelden in de tweede remise. Thomas Huijskes en Tio Nicolai speelden in de tweede ronde ook remise. Daardoor was het mogelijk dat er vier gelijk bovenaan zouden komen te staan. Daarvoor moesten Huijskes en Nicolai dan wel winnen. Huijskes ging al in de opening in de fout, verloor materiaal en kwam er niet meer aan te pas. Nicolai kwam een stuk verder met een gevaarlijke koningsaanval. Helaas overzag hij dat zijn dame werd aangevallen en die vedween daardoor van het bord. Daarna maakte Bolhuis geen fout en kon de winst binnenharken. Bolhuis en Hakvoort eindigden daardoor gelijk bovenaan en zijn beide geplaatst voor de landelijke finale.