Groninger Combinatie

De uitslagen:
Meesterklasse
Groninger Combinatie heeft met 7-3 gewonnen van Zukertort Amstelveen. Opvallend: Alle partijen eindigden in een beslissing. GC staat nu op plaats 4 met 8 punten. Dat zijn er drie minder dan de beide koploperes (LSG en Apeldoorn) en 1 minder dan de andere combinatie (Kennemer). Het onderlinge duel tussen de koplopers is in de laatste ronde.

Klasse 2A
Assen verloor verrassend van het tweede van Max Euwe (3,5-4,5). Daardoor is GC 2 zonder te spelen bijna kampioen. GC krijgt in de laatste twee ronden de nummers 8 en 9 en het moet gek lopen als ze daarin drie matchpunten laten liggen. Maar je weet het nooit, er zijn vaker rare uitslagen geweest in de laatste ronde.
LOS won het vriendenduel tegen de Spassky's met 5-3. Daarmee komt LOS net boven de degradatiestreep te staan.

Klasse 3A
Sissa 2 - ASV 2: 1,5-6,5
Assen 2 - Schaakwoude: 3-5
Hardenberg - HSP/Veendam: 5-3
Sneek - Hoogeveen: 5-3
Staunton - GC 3: 2,5-5,5
Sissa 2 en Assen 2 zijn vrijwel gedegradeerd.
Ook voor Hoogeveen dreigt het doek te vallen. De slechtste vier nummer acht degraderen namelijk ook. Ze moeten twee punten naar Staunton en GC 3 overbruggen. Ze hebben het nog wel in eigen hand. Ze moeten nog tegen zowel Staunton als GC 3.
GC 3 kan door de overwinning tegen Staunton dus wat opgeluchter adem halen, maar veilig zijn ze nog niet.

Klasse 3B
SISSA heeft een goede slag geslagen met de winst (6-4) op ASV 4. Hiermee hebben ze zich veilig gespeeld.

Klasse 4A
Ook hier won het GC team (GC4) van Staunton (2) en wel met 3-5
ESG speelde gelijk tegen Hardenberg 2. (4-4). Daarmee houdt ESG Hardenberg twee punten onder zich. Helemaal veilig zijn ze daardoor nog niet.

Klasse 5A
Sissa 3 - TAL 3: 5,5-2,5
Mid-Fryslan - Haren: 3-5
Sissa 3 is door de overwinning over nummer 6 (Philidor 1847 3) heen gesprongen. Belangrijker is dat degradatie hiermee is afgewend. Met nog één ronde te gaan staat TAL 3 stijf onderaan met 0 punten, terwijl SISSA 3 en Philidor 1847 beide 4 punten hebben.

Klasse 5B
Assen 3 verloor thuis met dikke cijfers van de koploper Max Euwe 4 (2-6). De laatste ronde moet er gewonnen worden van Borne om degradatie te ontlopen. Hoogeveen 2 verloor in Arnhem met nog dikkere cijfers van de nummer 2 ASV 5 (7-1). Ze staan twee punten voor op Assen 3.
ESG 2 is al wel gedegradeerd. Tegen Amevo Apeldoorn 4 werd een nipte nederlaag geleden (4,3-3,5). We noemen dat strijdend ten onder gaan. Het krachtsverschil in deze klasse is wel groot te noemen. Nu zegt gemiddelde rating niet veel maar wel iets. In deze groep zijn er drie teams met een gemiddelde rating van 1740 of hoger. Assen 3 en ESG zitten daar meer dan 250 punten onder.

Klasse 6A
GC 6 won in Apeldoorn met dikke cijfers van Amevo Apeldoorn 5 (2-6). Vooral onderin werd er flink gescoord. Een kampioenschap zit er niet meer in. In de onderlinge wedstrijd met Almelo 2 zijn er slechts twee van de drie punten achterstand in te lopen.

________________________________________________________________________________________________________________


Wat staat er allemaal op het programma op 11 maart.

Meesterklasse:
Groninger Combinatie gaat op bezoek bij Zukertort Amstelveen. GC speelt de laatste drie ronden tegen de op dit moment onderste drie teams. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk wordt om te winnen. Wel kunnen ze een beslissende invloed hebben op wie er degradeert.

Klasse 2A:
Groninger Combinatie is vrij deze ronde. Assen 1 kan daar gebruik van maken door op één punt te komen. De nummer 2 (Assen) staat maar drie punten voor op de degradatieplekken (de nummers 8 en 9). Assen ontvangt het tweede van Max Euwe. Wegens het overlijden van Albert Vasse voor Max Euwe een wedstrijd met een zwart randje.
De twee vriendenteams LOS en de Spassky's treffen elkaar. De Spassky's staan op drie en LOS op acht, maar dat kan na deze wedstrijd ook andersom zijn.

Klasse 3A en 3B:
Sissa 2 ontvangt ASV 2, Hun eerste in klasse 3B ontvangt het vierde van ASV. ASV 2 is de koploper, terwijl Sissa 2 samen met Assen 2 op plek 9 en 10 staat. De strijd tussen het eerste en ASV 4 lijkt op voorhand spannender te worden. Ze staan resp op plaats 6 en 7.
HSP/Veendam gaat op bezoek bij Hardenberg en dat is een strijd tussen de nummers 2 en 3. Staunton ontvangt het derde van de Groninger Combinatie en dat is de strijd tussen de nummers 6 en 7. Net boven de degradatiestreep dus winnen is voor beide gewenst. Hoogeveen staat op plats 8 en gaat naar Sneek die op plaats 4 staat.
Assen 2 op plaats 10 ontvangt Schaakwoude en dat lijkt nu al de laatste kans om degradatie te vermijden. Een moeten winnen duel dus.

Klasse 4A:
Op dit moment zitten de NOSBO-teams allemaal in de middenmoot. Nog niet direkt degradatiegevaar, maar een kampioenschap zit er niet in. Maar er degraderen drie teams dus dat kan snel veranderen. Vooral ESG zal een winst op de nummer 8 wensen, bij verlies komen ze in de gevarenzone. De andere wedstrijd gaat tussen Groninger Combinatie 4 en Staunton aan de Helpen.

Klasse 5A
Sissa 3 ontvangt Tal 3. Dat is een strijd om de laatste plaats. Winst is dus voor Sissa 3 wel gewenst.
Haren staat op de tweede plaats en mag naar de nummer 3 Mid Fryslan.
GC 5 heeft een vrije ronde en kan rustig toekijken wie hun concurrent blijft.

Klasse 5B
Assen 3 ontvangt Max Euwe 4 (het team waarin de net overleden Albert Vasse speelde). Het kan dus zijn dat deze wedstrijd verplaatst wordt.
Het is de wedstrijd tussen de nummer 7 tegen de nummer 1. De nummer 8 (en laatste) ESG 2 mag naar Apeldoorn om het vierde van Amevo Apeldoorn te bestrijden. Op voorhand een moeilijke kwestie. Hoogeveen 2 reist nog een stukje verder naar Arnhem om het vijfde van ASV te bestrijden. Een wedstrijdpuntje kan handig zijn om de kans op degradatie kleiner te maken.

In klasse 6B Gaat GC 6 ook naar Apeldoorn om tegen het vijfde van Amevo te spelen.