Morgenavond tegen half 12 zal de eerste beslissing zijn gevallen in de NOSBO competitie 2018-2019. In de Hoofdklasse A spelen beide koplopers SISSA en Staunton dan tegen elkaar in een rechtstreeks duel om de eerste plaats. In de eerste 6 wedstrijden haalden beide teams 12 matchpunten, dus komt alles aan op de laatste speelronde. SISSA begint overigens wel met een cruciaal voordeel, gezien de overvloed aan bordpunten is een 4-4 gelijkspel reeds voldoende.
Dat geldt in de Hoofdklasse B niet voor SISSA 2, maar met een gelijkspel tegen HSP/Veendam komen ze wel aardig dicht bij de titel. Om dat dan nog tegen te gaan, zal Assen met minstens 7-1 moeten winnen van Het Kasteel in Coevorden. Bij zo'n overwinning zou er overigens nog een beslissingswedstrijd volgen. Doordat de speelronde over 3 weken is uitgesmeerd, kan het overigens ook zo zijn dat de kampioen pas op 18 april bekend wordt. Maar beide koplopers moeten dan wel struikelen, voordat de Groninger Combinatie nog een kans krijgt.
Beide winnaars plaatsen zich voor de achttallen finale op vrijdag 24 mei. Die finale staat, evenals die bij de zes- en viertallen, gepland in het Denksportcentrum in Groningen.
Bij de zestallen in de Eerste klasse A is Staunton 2 de favoriet voor de titel. Twee matchpunten voor op Haren&Oostermoer en op papier een eenvoudiger tegenstander. Staunton 2 heeft aan een gelijkspel al voldoende tegen de sisters van SISSA 4. Mocht dat niet lukken, dan kunnen de Harenaren tegen SCEPU alsnog de titel binnenhalen.
De slotronde in de Eerste klasse B beloofd na de misstap van JH Kruit in de vorige ronde meer spanning. SISSA 3 kan het op eigen kracht afmaken als er met minimaal 5,5-0,5 gewonnen wordt bij Valthermond, maar als dat niet lukt, volgt een dag later de wedstrijd tussen Kruit en Dwingeloo, die dan de beslissing gaat brengen.
Het viertal van HSP/Veendam 3 deed ondanks het 2-2 gelijkspel tegen directe concurrent Assen 2 toch goede zaken in de Tweede klasse A. In de slotronde wacht DAC 2 en een overwinning volstaat al voor de Veendammers. Mochten ze toch een misstap begaan, dan is Assen 2 de grootste kandidaat voor het kampioenschap.
In de Tweede klasse B is het nog onduidelijk, omdat er nog twee wedstrijden van de zesde ronde op het programma staan, maar HSP/Veendam 2 is toch wel de favoriet voor de eerste plaats. Maar voordat ze van een titel kunnen dromen, zal toch eerst morgen de lastige horde Leek 2 genomen moeten worden.
In de NOSBO beker zijn de halve finales gespeeld en is er een finale tussen Assen en LOS uitgerold. Beide teams hebben verzocht om die wedstrijd gelijktijdig met een ronde van het NK jeugd in Assen te spelen. Dat gaat dus plaatsvinden op dinsdagmiddag 30 april in het Van der Valk hotel aan de A28. Hoe sterk komen de teams op en wie wordt de opvolger van Het Kasteel?
Dan nog even naar de NOSBO teams in de KNSB competitie.
In de Eerste klasse A werd Groninger Combinatie lelijk verrast door middenmoter ASV, maar het team staat 2 ronden voor het einde op de plaats waar het ook hoopt te staan over 2 ronden, namelijk bovenaan. Een relatief eenvoudig programma rest nog, maar die tweemaal 5,5 bordpunten moeten nog wel even gehaald worden.
Ook Groninger Combinatie 2 staat bovenaan en eigenlijk geldt voor dit team hetzelfde als voor het eerste. Een relatief eenvoudig restprogramma zou moeten kunnen leiden tot het kampioenschap. Assen hoort tot de grote groep die hoopt op een misstap van de koploper, om nog voor de titel in aanmerking te komen.
In de derde klasse A staat SISSA gedeeld eerste met de reserves van Philidor Leeuwarden, maar hebben ze het niet meer in eigen hand, want de Friezen hebben aanzienlijk meer bordpunten. Philidor 2 moet echter nog tegen de Spassky's, dat op 2 punten schterstand nog kans maakt op de titel en promotie. Het middenblok in deze klasse wordt gevormd door een viertal NOSBO teams. HSP/Veendam, Staunton, Haren&Oostermoer en Assen 2 hebben niets meer te maken met de promotiestrijd, en eigenlijk ook niet met het gebeuren onder de streep. Dat schrijvende is het dan wel nuttig voor de Assenaren om niet te verliezen van Schaakwoude. Daarmee zouden ze dan ook meteen Hoogeveen ook een plezier doen, want dat is met Schaakwoude nog verwikkeld in de strijd om derde klasser te blijven.
Derde klasser willen het komende seizoen ook graag LOS en Groninger Combinatie 3 zijn. En de kans dat dat gebeurd is wel erg groot. Beide teams hebben nu 14 matchpunten en spelen naast de onderlinge wedstrijd, ook nog een wedstrijd tegen één van de zwakkere broeders in de Vierde klasse A. Groninger Combinatie 4 en ESG zullen we niet degraderen, voor Assen 2 is het nuttig om nog een puntje te pakken in de twee laatste ronden.
In de Vijfde klasse A staat er nog één speelronde op het programma, maar SISSA 2 is al kampioen. Dit team is vrij de laatste ronde, maar 2 match- en 12,5 bordpunten zijn in een achttallen competitie niet meer in te halen. Assen 3 en Haren&Oostermoer 2 zijn subtopper en middenmoter respectievelijk. Groninger Combinatie 5 gaat laatste worden in deze klasse. Of dat tot degradatie zal leiden is maar de vraag, want de dichtsbijzijnde zesde klassers spelen in de omgeving van Apeldoorn.
Over Apeldoorn gesproken, daar verraste LOS in de halve finale van de KNSB beker poule A de lokale Meesterklasser. Dat houdt in dat de nieuwste NOSBO club zich geplaatst heeft voor de finale tegen de winnaar van Groninger Combinatie vs Philidor Leeuwarden. De winnaar speelt op Hemelvaartsdag mee om de uiteindelijke trofee.