De NOSBO competitie 2015-2016 is bijna verleden tijd. De playoff in de tweede klasse nog en de slotronde van de topviertallen groep en dan is het weer voorbij.

In de promotieklasse was de spanning volgens velen al verdwenen nadat SISSA 3 in de eerste ronde met 4,5-3,5 had gewonnen van Staunton 2. En inderdaad stoomde SISSA 3 vervolgens door naar het kampioenschap, maar Leek bleek hardnekkiger dan misschien vooraf verwacht. Maar hetzelfde Leek kwam ook terecht in het rijtje van 4 (!) wedstrijden op rij die SISSA 3 met 7-1 wist te winnen. Tegen ESG wisten de SISSAnen de titel nog niet op eigen kracht binnen te halen, maar enkele dagen later verspeelde Leek net genoeg bordpunten voor de unieke, want eerste, NOSBO titel van SISSA 3.
Onderin was het dringen geblazen om niet te degraderen. Omdat beide NOSBO promovendi van het vorige seizoen Haren&Oostermoer en Hoogeveen meteen weer degradeerden, was er in de promotieklasse versterkte degradatie. En het bleef lang spannend in Assen tijdens de gezamenlijke slotronde. Vooral HSP/Veendam 2 zat nog even in de rats, want zelf liep het tegen een pak slaag op van Assen 2 en Groninger Combinatie 5 leek bezig met een Houdini. Uiteindelijk kwamen de GC'ers 2 bordpunten te kort. Ook te kort kwamen Van der Linde en Roden, die elkaar door een 4-4 gelijkspel in het onderling duel tot degradatie veroordeelden.
In de Eerste klasse A viel de beslissing achteraf ook al in ronde 1, toen Middelstum op bezoek bij SISSA 4 won met 4,5-3,5. En ondanks een slippertje een ronde later, 4-4 tegen Bedum, behield Middelstum de voorsprong op de Atlantis-bewoners. Die werden nog even blij verrast met een onverwachte nederlaag van Middelstum bij Assen 3, maar dat bleek een late 1 april grap van die 2 partijen. Door verlies van SISSA 4 in de slotronde werd de kloof uiteindelijk 3 punten.
Onderaan de ranglijst was Staunton 4 te zwak voor de klasse. In geen enkele wedstrijd haalde het team meer dan 2,5 bordpunt. ook ScepU wist het niet te redden. Een te zwakke staart kostte net teveel bord- en daardoor matchpunten.
In de eerste klasse B bleef het onderin spannend tot de laatste minuten van de gezamenlijke ronde in Zuidlaren. Uiteindelijk was het de thuisploeg, Haren&Oostermoer 3, dat samen met Dwingeloo een stapje terug moet doen naar de tweede klasse. Assen 4 en SISSA 5 waren de gelukkigen die wel aan de degradatie ontsnapten. In deze klasse hetzelfde verhaal als in de hierboven beschreven 2. Al in ronde bleek de beslissende wedstrijd gespeeld te zijn. Het Kasteel won met 5,5-2,5 van Lewenborg en snelde door naar het kampioenschap. Met één verschil ten opzichte van SISSA 3 en Middelstum, de Coevordenaren lieten helemaal geen punten liggen.
In de tweede klassen was er rechtstreekse promotie voor de kampioenen van 2A en 2B.
In de tweede klasse A speelden 3 teams tot het einde om de titel, daarvan verspeelde Groninger Combinatie 6 uiteindelijk teveel bordpunten, maar tussen HSP/Veendam 3 en Van der Linde 2 bleef het lang spannend. HSP/Veendam 3 pakte 1 bordpuntje meer en werd kampioen, het team uit Winschoten mocht naar de playoff.
Dat mocht ook Hoogeveen 2 in de tweede klasse B. Dat had nogal wat voeten in de aarde voor het ambitieuze team, want vooral de 4-2 nederlaag in ronde 1 tegen HSP/Veendam 4 viel nogal rauw op het dak. Pas in de slotronde ging het team voorbij aan Roden 2. Roden 2 greep daardoor overal naast, want voordat duel waren ze nog gedeeld koploper. Samen met Lewenborg 2, dat JH Kruit met 5-1 aan de kant zette en promoveerde.
Promoveren kan ook nog Het Kasteel 2, dat kampioen werd van de tweede klasse C, door Valthermond net een bordpunt voor te blijven.
Het Kasteel 2 speelt nu in de promotieplayoff tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de nummers 2 van de andere poules. En dat is Hoogeveen 2, ondanks dat de wedstrijd vanavond op het programma staat. Maar Van der Linde 2 heeft zich vanwege spelersgebrek teruggetrokken. Op vrijdagavond 27 mei in Coevorden daardoor dus het Kasteel 2 tegen Hoogeveen 2 om één plaats in de eerste klasse.
De NOSBO beker werd dus gewonnen door SISSA 3, in de finale werd Leek met 3-1 verslagen. Troost voor Leek is deelname aan de KNSB beker komend seizoen.
SISSA won ook de topviertallengroep, want met nog 1 wedstrijd te gaan is de voorsprong op Assen 3 matchpunten. Deze week de laatste wedstrijden in deze groep. Woensdag de 'broederstrijd' tussen team Atlantis en SISSA en donderdag speelt Assen 'thuis' tegen Groninger Combinatie.
De groep Noord werd gewonnen door SISSA 3, Midden was een prooi voor Haren&Oostermoer en de Zuidoost groep werd gewonnen door Rochade. Het viertal van Het Kasteel speelde mee in de SBO competitie en was daarin de winnaar van de poule V5.
In de KNSB competitie liep het de laatste weken niet zoals gehoopt. SISSA miste in de Meesterklasse het kampioenschap door een 6-4 thuisnederlaag tegen En Passant uit Bunschoten. In 1A werd de Groninger Combinatie wel kampioen, maar twee opeenvolgende nederlagen haalde de glans daar wel een beetje vanaf.
In de tweede klasse A struikelde Assen naar de finish en werd, helaas, in de slotmeters nog ingehaald door Soest. Niet door SISSA 2, wat ook niet een geweldige slotfase van het seizoen doormaakte. Groninger Combinatie 2 eindigde in de middenmoot, iets wat helaas niet van het zusterteam in 2B gezegd kan worden. Uiteindelijk haalde het derde van GC 18 bordpunten in 9 wedstrijden. Niet genoeg voor ook maar 1 wedstrijdpuntje.
In de derde klasse A grepen de Spassky's naast de titel, handhaafde HSP/Veendam zich, maar was Haren&Oostermoer kansloos. Dat was Hoogeveen niet in 3B, maar toch kwamen de debuterende Zuiddrenten net te kort voor handhaving. Iets wat Staunton, voor de verandering, wel eenvoudig lukte.
Groninger Combinatie haalde na een spannende Noordelijke finale tegen SISSA de landelijke finaledag. Helaas in de halve finale geloot tegen de sterkste van de dag, Kennemer Combinatie, en daarna afgesloten met een derde plaats.