Het was de week van de bekerfinales in het NOSBO gebied. Gisteravond won Groninger Combinatie de poulefinale van SISSA in de strijd om de KNSB beker, na tweemaal een 2-2 gelijkspel. Vanavond greep SISSA 3 de NOSBO dubbel, door na het kampioenschap dat vorige week werd gewonnen, nu Leek in de bekerfinale met 3-1 te verslaan.

SISSA - Groninger Combinatie 2-2 en 2-2
Het was wederom een spannende aangelegenheid tussen de twee sterkste teams van de NOSBO, voor een plaats in de landelijke beker(halve)finale op Hemelvaartsdag, met ditmaal de Groninger Combinatie dat aan het langste eind trok. GC stelde 2 Grootmeesters op, terwijl SISSA daar één tegenover stelde. Aan bord 1 had Jorden van Foreest het initiatief tegen Jan Werle, maar dat bleek niet voldoende om de winst binnen te halen.
Lucas van Foreest probeerde het lang, te lang volgens sommige criticasters, tegen Joris Brenninkmeijer, maar moest uiteindelijk toch berusten in een remise.
Aan drie was Sipke Ernst te sterk voor Felix Meissner. De laatste kwam in een variant terecht die de eerste wel lag en speelde al snel een verloren partij.
Dat werd voor SISSA nog gecompenseerd doordat Nick Maatman aan het laatste bord won van GC-skip Maurice Schippers.
Maar dit hield wel in dat de Groninger Combinatie bij het beslissende snelschaken voldoende had aan een gelijkspel, omdat dan het laatste bord zou afvallen.
En toen dezelfde Schippers revanche nam op Maatman, werd het duidelijk dat SISSA een verloren wedstrijd speelde. Jorden van Foreest zorgde nog wel voor de 1-1, maar Brenninkmeijer stond beter tegen Lucas van Foreest en speelde dat gedecideerd uit. Het moment voor Ernst om op te geven: 2-2.
De Groninger Combinatie mag nu dus naar Wageningen om te proberen de beker te winnen, iets wat dus vorig seizoen in Haren net niet lukte. Alle tegenstanders zijn nog niet bekend.

Leek-SISSA 3 1-3
SISSA had een thuiswedstrijd geloot, maar omdat het de enige activiteit in het denksportcentrum zou zijn, werd aan Leek gevraagd of die het erg zouden vinden om het thuisrecht te krijgen. Dat vond Leek geen probleem en dus trok de kleine SISSA schare naar het Westerkwartier. Het thuisteam was in vol ornaat, maar ook SISSA 3 speelde aan de eerste borden met de voormalige Meesterklassers Lambrechts en Ten Vergert.
Het werd vrij vlot 0-1 toen Paul ten Vergert aan bord 2 won van Johan Scharft. Hierna zorgde Sander Westerlaan aan het laatste bord nog wel voor de 1-1, door te winnen van SISSA teamleider Elias Oude Brunink, maar aan de andere borden zag het er toch wel goed uit voor de Stadjers.
Andrey Tsyganov zette zijn team weer op voorsprong door te winnen van Erwin Heijnen, waarna Otto Rubingh de taak had om namens Leek te winnen van Koen Lambrechts. Helaas voor Leek had Rubingh de mindere stelling en als je dan moet gaan forceren is dat vaak niet succesvol. Ook nu niet. Lambrechts haalde de resterende pionnen op van zijn tegenstander, en hoefde er daarvoor maar eentje terug te geven: 1-3. Door de promotie van SISSA 3 mag Leek het volgend seizoen opnieuw in de KNSB beker proberen. Maar dat ook opnieuw als verliezend bekerfinalist, want het was voor de Leeksters wel de tweede opeenvolgende finalenederlaag. Gelukkig ging wel iedereen met een bloemetje naar huis, want voorzitter Frans Huisman had acht bosjes ingeslagen.

Ook haalde SISSA deze week nog de winst in de viertallencompetitie binnen, dit met nog één ronde te gaan. Ook nummer laatst Hoogeveen was niet in staat het team beentje te lichten.