De NOSBO competitie begint langzamerhand in de beslissende fase te komen, en dat houdt meteen in dat de eerste kampioenschappen en degradaties gevierd en betreurd kunnen worden.
En zo was het maandagavond reden voor feest in Coevorden, want drie jaar na de degradatie uit de promotieklasse, keert het eerste team van Het Kasteel terug op het hoogste regionale niveau. Daar komen ze overigens Haren&Oostermoer komend seizoen ook tegen, want de NOSBO kampioen van vorig seizoen staat al vast als degradant uit de KNSB klasse 3A. Ook de andere promovendus van vorig seizoen, Hoogeveen, bungelt nu toch echt aan een zijden draadje. Drie punten achterstand is in twee wedstrijden nog te overbruggen, maar één van de resterende tegenstanders is de huidige koploper van 3B.
Mocht ook Hoogeveen degraderen, dan heeft dat voor de NOSBO competitie gevolgen, want dan volgt er versterkte degradatie. Dit houdt specifiek in dat de nummer 8 van de promotieklasse en beide nummers 7 van de eerste klassen ook een klasse omlaag gaan.

Hoe staat het er nu voor, zeg maar de Paasranglijst:
Promotieklasse: SISSA 3 is bijna kampioen, de voorsprong op Leek is 3 punten en maar liefst 10,5 bordpunt. Onderaan is het dringen om op minimaal de zevende plaats te komen. Als we er van uitgaan dat er versterkte degradatie is, zijn er nog liefst 6 teams niet veilig, vooral ook omdat er onderin nog enkele onderlinge wedstrijden op het programma staan. De top 2 van de promotieklasse staan op 15 april ook nog in de NOSBO bekerfinale. Leek zal dus komend seizoen weer in de KNSB beker mogen uitkomen.
Eerste klasse A: Middelstum en SISSA 4 strijden om het kampioenschap. Al in de eerste ronde werd het onderlinge duel door Middelstum gewonnen en die voorsprong is wel gehalveerd, maar moet voldoende zijn voor het kampioenschap. Onderin is het doek voor Staunton 4 al gevallen, in geval van versterkte degradatie althans, maar mocht Hoogeveen nog voor een mirakel zorgen, dan spelen ze tegen ScepU nog om de laatste kans. Het feit dat ScepU nog tegen Staunton 4 speelt, houdt ook in dat het team uit Usquert het nog gedeeltelijk in eigen hand heeft, de wedstrijd tegen Assen 3 kon wel eens beslissend zijn.
Eerste klasse B: Het Kasteel is dus kampioen, nadat afgelopen maandag met 5-3 gewonnen werd bij Staunton 3. Ook hier nog wel volop spanning onderin. Verrassend onderaan Haren&Oostermoer 3, maar ook in deze klasse nog een aantal duels tussen de degradatiekandidaten.
Tweede klasse A: Hier is het dringen bovenin. HSP/Veendam 3 staat een puntje boven een drietal achtervolgers. Eentje daarvan, Eelde/Paterswolde, leed maandag een verrassende en dure thuisnederlaag tegen DAC 2. De tweede plaats leidt nog tot een plaatsje in de promotiecompetitie met de nummer 2 van 2B en de kampioen van 2C, dus ook hier spanning gegarandeerd.
Tweede klasse B: Roden 2 sloeg door een 4-2 overwinning op Leek 2 een klein gaatje met Lewenborg 2, maar toch staan de Stadjers er op het oog iets beter voor. Ook Hoogeveen 2 is nog niet kansloos voor een top 2 klassering.
Tweede klasse C: Valthermond kan niets dan afwachten. Ze zijn zelf uitgespeeld en moeten nu hopen dat Het Kasteel 2 in de slotwedstrijd niet wint van Hoogeveen 3. Doet het team uit Coevorden dat wel, dan zijn ze kampioen.

Overzicht KNSB competitie:
Meesterklasse: Op zaterdag 2 april is de kraker in de strijd om de landstitel. Mocht SISSA winnen van En Passant, dan zijn de Groningers kampioen van Nederland. Bij een gelijkspel houden ze alles nog in eigen hand. Ook benieuwd naar het geweld dat beide teams achter de borden laten plaatsnemen? De strijd speelt zich af in het Jannes van der Wal denksportcentrum.
Eerste klasse: De Groninger Combinatie is op een zuchtje na terug in de meesterklasse. Nog 2,5 bordpunt heeft het team nodig uit de resterende 2 wedstrijden. En dat is dan ook alleen maar het geval als de achtervolger tweemaal met 10-0 gaat winnen.
Tweede klasse: In de tweede klasse A zijn er nog twee NOSBO teams die strijden om het kampioenschap. Assen ging weliswaar hard onderuit tegen Apeldoorn 2, maar heeft het nog steeds in eigen hand. SISSA 2 ligt met een punt achterstand en op papier een eenvoudiger programma echter nog op de loer. Groninger Combinatie 2 kan rustig uitbollen richting de finish. Dat kan Groninger Combinatie 3 ook in 2B, maar dan in de wetenschap dat de tijdcontrole niet meer gehaald gaat worden. Wat er eigenlijk het hele seizoen al aan zat te komen, werd afgelopen zaterdag duidelijk. Degradatie naar de derde klasse is niet meer te ontlopen. Het team heeft nog 2 wedstrijden om van de nul af te komen.
Derde klasse: In de derde klasse A staan de Spassky's nog steeds samen met Sneek bovenaan. 4 NOSBO kampioenen in de KNSB, het zou toch wel een mooi plaatje zijn. Haren&Oostermoer is dus al een vaststaande degradant, HSP/Veendam gaat het wel weer redden, maar moet misschien nog met een vals oogje naar beneden kijken. In derde klasse B heeft Staunton nu 4 punten voorsprong op de degradatieplaats van Hoogeveen. Zo goed als veilig dus, zeker omdat Hoogeveen nog tegen nummer 1 SG Max Euwe 3 speelt.
In de strijd om de KNSB beker heeft Groninger Combinatie de finale van de Noordelijke groep al bereikt, door een maand geleden met 3-1 te winnen van Winterswijk. Tegenstander wordt SISSA, dat met 4-0 te sterk was voor Staunton. De winnaar van de finale speelt op Hemelvaartsdag in Wageningen met 3 andere poulewinnaars om de beker.

Reacties  

#1 Ernst Jan Pastoor 29-03-2016 09:56
Fijn verslag Roland, dit soort stukjes geeft reden om de NOSBO website vaker te bezoeken.

Hulde.