Morgen gaat de landelijke competitie van de KSNB weer van start. Na de degradatie van Groninger Combinatie, is SISSA de enige NOSBO vertegenwoordiger in de Meesterklasse, sterker, het eerste team van SISSA is zelfs de enige vertegenwoordiger van het gedeelte van het land liggende boven de lijn Haarlem-Arnhem. En waar de ambities van de studenten vorig jaar lagen bij handhaving, hopen ze dit mee te kunnen doen om een plekje in het linkerrijtje. En als er gekeken wordt naar de gemiddelde ratings van de teams, moet dat ook kunnen, SISSA hoeft wat dat betreft maar 2 teams boven zich te dulden. Dit komt onder andere door een drietal versterkingen vanuit Duitsland. Twee zeer talentvolle jeugdspelers, GM Matthias Bl├╝baum en Thorben Koop, en de ervaren Thomas Henrichs brengen daarmee het contingent Duitsers zelfs op 5. Morgen wacht de eerste wedstrijd voor SISSA in Rotterdam tegen Pathena. De voorlopige tussenstand is al 1-1, na vooruitgespeelde remises van Lucas van Foreest en Felix Meissner, tegen respectievelijk Dimitri Reinderman en Robby Kevlishvili. Waarschijnlijk is de wedstrijd 'live' te volgen via de website van de thuisclub.

In eerste klasse A is degradant Groninger Combinatie dit jaar de te kloppen ploeg. Nauwelijks verandert na de degradatie, heeft het team gemiddeld met de basisopstelling 100 ratingpunten meer dan de nummer 2. Dit is mede te danken aan het binnenboord houden van de GM's Ernst, Werle en Brandenburg. Ook Tiviakov is waarschijnlijk bij calamiteiten nog wel beschikbaar. Morgen moet ASV uit Arnhem het eerste slachtoffer worden van GC. Ook voor GC weinig regionale wedstrijden, op die tegen Philidor Leeuwarden na.

In de tweede klasse A spelen 3 NOSBO teams, waarvan Groninger Combinatie 2 en SISSA 2 morgen meteen de degens kruisen in het Groninger Denksportcentrum. Beide teams worden geacht mee te spelen om het kampioenschap want degradant GC 2 is als vierde geplaatst en nieuweling SISSA 2 zelfs als tweede. Voorlopig staat het al 1,5-0,5 in het voordeel van GC 2, na vooruitgespeelde partijen tussen Hulshof en Groenewold (remise) en Bosker en Pastoor (1-0). De derde NOSBO vertegenwoordiger krijgt het op papier lastiger, want Assen staat op gemiddelde rating op plaats 9. Dat zou aan het einde van het seizoen aan de verkeerde kant van het streepje zijn, maar daar gaan we voorlopig maar niet van uit. Morgen staat er een wedstrijd in Amsterdam op het programma bij 'Good old' VAS. Ook in de klasse spelen de mede-Drenten van MSV uit Meppel, dat zoals bekend uitkomt in de Oostelijke Schaakbond.

Groninger Combinatie 3 moet serieus voor gevreesd worden dit seizoen. En niet zo zeer dat het team de tweede klasse B gaat domineren, maar meer of het team wel een matchpunt gaat halen. Dat zal toch hopelijk wel meevallen, maar een feit is dat het team gemiddeld liefst 116 punten lager zit dan de nummer 9 in de klasse en dat de nummer 8 nog eens 40 punten extra op de weegschaal brengt. Morgen zullen we zien welke kant het seizoen op kan gaan, want dan komt die nummer 9, HSG, op visite. HSG is nu weer gepromoveerd, nadat het 3 degradaties op rij kreeg te slikken.

De derde klasse teams namens de NOSBO spelen in 2 verschillende poules. In 3A spelen HSP/Veendam en het gepromoveerde Haren&Oostermoer morgenmiddag al meteen een cruciale wedstrijd tegen elkaar. De eerste punten kunnen voor beide teams wel eens zeer belangrijk worden in de eindafrekening. De Spassky's zouden zich daarover niet teveel zorgen hoeven te maken, ze zijn als tweede geplaatst achter het weer in opkomst zijn ZSG uit Zwolle. Morgen wacht voor de fans van Boris een uitwedstrijd tegen het combinatieteam Denk en Zet/O&O Kampen. Deze op papier zwakste ploeg is de vervanger van het teruggetrokken Groninger Combinatie 4.

De andere NOSBO promovendus Hoogeveen speelt in 3B en zal als doelstelling de handhaving hebben. De eerste opdracht wacht morgenmiddag met DSG Pallas in Deventer. Staunton begint ook ver weg in het Oosten van het land, met een uitwedstrijd in Winterswijk tegen WSG. Staunton zal met een schuin oog naar de bovenste plaatsen kijken, maar hoopt in elk geval niet weer een seizoen mee te maken als het afgelopen seizoen.