Zaterdag 15 april vond in Hoogkerk de finale basisschoolkampioenschappen (BSK) van Drenthe en Groningen plaats. De tien teams die zich via de regionale voorronden en vervolgens de halve finales hadden geplaatst, mochten uitmaken wie NOSBO-kampioen zou worden, oftewel kampioen van Groningen en Drenthe samen. Voor de top 3 van de finale lag bovendien een ticket klaar voor het NK in Gouda top 3 juni en 10 juni.

BSK finale 2023 SpeelzaalDe BSK-finale vond plaats onder grote publieke belangstelling en was ook via een livestream te volgen

Het was mooi om te zien hoe geconcentreerd en met volle inzet al deze jonge kinderen er tegenaan gingen. Het was over het algemeen heel stil in de speelzaal met alleen het geluid van verplaatsende stukken en ingedrukte klokken. Naast doorgewinterde clubspelers waren er ook allerlei schakers die vooral thuis tegen ouders of vriendjes schaken, maar ook zij deden even serieus hun best.

GSV maakt favorietenrol waar
Vooraf was het eerste team van de GSV (Groningse Schoolvereniging) huizenhoog favoriet. Het team bestaat uit vier zeer actieve clubspelers van wie er drie vorige week nog meespeelden bij de Nederlandse kampioenschappen in Tilburg. Eerstebordspeler Viaan Gohil en tweedebordspeler Bram ten Dam toonden daar met een gedeeld vierde plaats aan tot de top van Nederland te horen. Maar ook Theo Kudernac (bord 3) en Deen van der Kolk (bord 4) hebben reeds vele prijzen bijeen geschaakt en waren ook op landelijk niveau actief. Daarnaast krijgen de spelers op de GSV wekelijks schaakles als regulier schaakvak op school, dus volop ontwikkelingsmogelijkheden.

Het team maakte de hooggespannen verwachtingen volledig waar. Alle matches werden ruimschoots gewonnen en maar liefst 6 van de 9 ronden zelfs met de maximale 4-0-score. Daarmee werd GSV 1 zeer overtuigend NOSBO-kampioen. We kijken er al naar uit hoe dit topteam het op het NK in Gouda gaat doen.

BSK finale 2023 GSV 1Het kampioensteam van GSV 1, vlnr: Viaan Gohil, Bram ten Dam, Theo Kudernac en Deen van der Kolk

Boeiende strijd om de overige twee NK-tickets

Spannender was de strijd om de tweede en derde plaats die ook recht op NK-deelname gaven. Al snel werd duidelijk dat GSV 2 en de Groningse Haydnschool hierop de grootste kans maakten. Het was uiteindelijk het sterke team van de Fontein uit Ten Boer dat de beslissing bracht in de rangordening op het podium, doordat ze in ronde 7 de Haydnschool op een gelijkspel wisten te houden. Doordat zowel GSV 2 als Haydn verder alleen van GSV 1 verloren hadden en tegen elkaar gelijkspel, eindigde GSV 2 met één matchpunt meer dan de Haydnschool op de tweede plaats.

BSK finale 2023 GSV 2Nog meer succes voor de GSV: zilver voor het 2e team!

Vlak achter GSV 2 werd het team van de Haydnschool dus derde, wat hun ook een ticket voor het NK in Gouda opleverde.

BSK finale 2023 HaydnMet de derde plaats heeft de Haydnschool zich ook voor het NK geplaatst

Net niet
Een stukje achter het podium eindigden De Fontein - waarvan drie spelers gisteravond nog tot laat bezig waren in de halve finales van de Noordelijke Jeugdcompetitie en daardoor wellicht niet volledig uitgeslapen achter het bord verschenen - en het verrassend sterke Het Anker uit Emmen op de (gedeeld) 4e en 5e plaats. De kampioen van Drenthe - de Kloostertuin 1 uit Assen - had vandaag zijn dag niet en kwam niet in de buurt van het podium. Wel constateerden de schaakdocenten van die school dat het een zeer nuttige dag was geweest wat betreft het verzamelen van onderwerpen voor de schaaklessen, om zo sterker terug te kunnen komen.

Voor iedereen een prijs
Na afloop was er ook voor alle deelnemers een medaille. Voor de top 3 was er een beker, het NK-ticket en voor de spelers van deze teams een gouden, zilveren of bronzen medaille. Zo kwam een mooi kampioenschap tot een einde. Voor de spelers die teleurgesteld zijn omdat het niet helemaal liep zoals gehoopt of verwacht: weet dat iedere schaker weleens een mindere dag heeft en dat er nieuwe kansen komen.

Vaker schaken?
Zit je (nog) niet op een schaakclub, maar wil je nog weleens vaker meedoen aan een schaaktoernooi? Houd dan de NOSBO-agenda in de gaten. Met uitzondering van de NOSBO-kampioenschappen, zijn bijna alle jeugdtoernooien open voor iedereen en word je daar zoveel mogelijk op speelsterkte ingedeeld. Ook kun je je via de Whatsapp-groep NOSBO-schaaknieuws op de hoogte laten houden van aankomende schaakactiviteiten.

BSK finale 2023 topscorersJesse Kooke (bord 4), Theo Kudernac (b3), Bram ten Dam (b2) en Ghilon Etienne (b1) scoorden allen 9 uit 9!
Links op de achtergrond een onderonsje tussen NOSBO-voorzitter Jan van Os (donker shirt) en voormalig NOSBO-voorzitter/BSK-hoofdarbiter Roland Kroezen.