In het paasweekend vindt traditioneel het NK-E plaats, voor kinderen t/m 10 jaar. Vroeger in Waalwijk, sinds vorig jaar in Tilburg. De locatie in Tilburg is beter dan die in Waalwijk, die benauwder was met de drukke weg voor het hotel. In Tilburg zit je wel naast het spoor waar vele zware goederentreinen langsbulderen.

De Nosbo had maar liefst 6 schakers in Tilburg. Naast de reguliere regionale NK-tickets die bij het NOSBO E-kampioenschap verdeeld werden, kregen Lieke Koolaard en Bram ten Dam (beiden SC Ten Boer) een vrijplaats toegewezen door de KNSB.


Meisjes

Nosbo-kampioene Hannah Urban (Paardensprong) speelde kwalitatief een goed toernooi. Ze haalde qua resultaat slechts 3 punten, maar ze liet duidelijk zien dat ze dit niveau aankan. Tijdens het toernooi liet ze zien dat ze veel opstak van het niveau en met deze groeispurt zal ze serieus mee gaan spelen om de prijzen in het GP-klassement. Ze won duidelijk van de andere Nosbo-speelster Lieke Koolaard.

NK E 2023 Tilburg Hannah Urban met moederEen blije Hannah Urban naast haar moeder na een gewonnen partij


De twee konden het goed met elkaar vinden en het was prettig dat de onderlinge partij zo vroeg in het toernooi was, waarna ze als twee onafscheidelijke maatjes in de toernooizaal zaten. Lieke had in het begin last van de spanning en de nieuwe omgeving. Na ronde 3 ging de knop om en won ze 3 keer achter elkaar. In de rondes 8 en 9 had er meer in gezeten, maar ze bleef op 3 uit 9 steken. Hannah en Lieke eindigden op de gedeeld veertiende plek.

 NK E 2023 Tilburg Lieke KoolaardLieke Koolaard toont trots een gewonnen (en keurig genoteerde!) partij


Jeugd

In de jeugdcategorie waren dus vier jongens van de Nosbo aanwezig. Voor Theo Kudernac (Staunton) was dit een toernooi om aan het niveau te proeven. En het is goed bevallen, zoals al op de site van Staunton staat. Na afloop sprak ik met de moeder van Theo en die gaf dit ook aan. Theo zal de komende weken zeker meehelpen als het team van GSV de schooltitel van de Nosbo gaat opeisen. Want 3 van de vier spelers uit dit team deden mee aan het NK.

Besher Mousa (SC Hoogeveen) begon op vrijdag erg goed. In de eerste twee ronden won hij. In ronde 5 was hij te sterk voor Theo in een vooral gezellig onderonsje van de Nosbo-spelers. Met 3,5 uit 5 na dag één voldeed hij aan de verwachting. In ronde 6 op dag 2 zat hij aan bord 3 tegen één van de twee 1700-spelers. Overigens zaten Viaan Gohil (Staunton) op bord 1 en Bram ten Dam (Ten Boer) op bord 2, dus de Nosbo-spelers waren erg zichtbaar. Besher begon goed aan zijn partij maar een ongelukkige ruil van zijn loper tegen het paard betekende een enorme aanval op zijn koning, die de witte monarch niet overleefde. Hierna volgden moeilijke ronden, maar gelukkig sloot Besher zijn toernooi af met een overwinning. Volgend jaar is hij weer een stuk verder en kan hij meespelen om de titel.

Theo en Besher eindigden op de gedeeld 18de plaats met 50%


NK E 2023 Tilburg Besher Mousa tegen Theo KudernacBesher Mousa (l) en Theo Kudernac hebben zin in hun onderlinge partij


Viaan en Bram speelden beiden mee om de podiumplaatsen. Viaan begon op vrijdag geweldig met 4,5 uit 5. Goede overwinningen en één moeilijker partij in ronde 4, waarbij de tegenstander vooral met tegenhouden bezig was. Op dag 2 mocht Viaan tegen de ongenaakbare kampioen Hrdya Dinanath. Langzaam werd Viaan van het bord af gedrukt. In ronde 7 volgde de volgende 1700+ speler. Hier mislukte de opening en Viaan verloor. In ronde 8 was er wel een overwinning en in ronde 9 moest met 5,5 uit 8 een laatste poging gedaan worden om de top 3 binnen te komen. In een Drakenvariant lukte het niet om een initiatief te ontwikkelen. Het was aan Viaan’s verdedigende kwaliteiten en eindspelkennis te danken dat hij knap remise wist te houden. Met 6 uit 9 bevond Viaan zich in de groep van vier spelers die gedeeld vierde werd.

Samen met Bram. Voor Bram was schaken op dit niveau een noviteit. Hij schaakt pas sinds een jaar op een club en is nog een G-speler. Bram kwam iets dichter bij het podium. Hij begon met 4 uit 5 op de eerste dag. Twee remises tegen spelers die op zoek waren naar remise. Zo stond Bram verloren in het eindspel in ronde 2 met een pion minder, maar zijn tegenstander bleef maar remise aanbieden. Tegen FSB-speler Simon Botter had Bram wel een kans, maar hij ruilde af naar een slechter eindspel. Hierna volgden twee overwinningen. In ronde 6 op dag 2 speelde Bram een interessante partij. Hij won op basis van zijn betere begrip van het eindspel. Ook Bram vond zijn Waterloo tegen Hrdya, die echt een maatje te groot was. In ronde 8 lukte het wel weer en daarmee stond Bram gedeeld tweede bij het begin van de slotronde. In deze slotronde kreeg Bram zeker kansen. Als Bram op zet 37 met de andere toren op e6 had geslagen zou hij hebben gewonnen. Nu miste hij zijn kans en eindigde ook op 6 uit 9.

Op basis van weerstandspunten werd Bram vierde en Viaan vijfde.

NK E 2023 Tilburg Bram ten Dam en Viaan GohilBram ten Dam (l) en Viaan Gohil behoren tot de Nederlandse top t/m 10 jaar


Al met al goede prestaties van onze jeugd. Er is een zeer sterke lichting die elkaar dagelijks treft bij de GSV, waar ze schaakles krijgen van Geon Knol. De Nosbo zal er veel plezier van hebben.


Meer foto's
Toernooisite
Verslag Paardensprong
Verslag Staunton
Verslag Ten Boer