Jeugdteamkampioenschappen ABCE 2023 speelzaal


Zaterdag 18 maart vonden in Hoogkerk de Jeugdteamkampioenschappen plaats in de categorieën AB, C & E. Dit toernooi is al jaren een samenwerkingsverband tussen de Friese Schaakbond en de NOBSO.

Categorie AB
Alleen Staunton en Ten Boer wisten een AB-team op de been te brengen. Deze speelden samen met de vijf C-teams, zodat een round robin-toernooi gespeeld kon worden. Hierin spelen alle teams één keer tegen elkaar. In het onderlinge duel versloeg Ten Boer weliswaar Staunton, maar doordat Ten Boer onderuit ging tegen het C-team van de Paardensprong en gelijkspeelde tegen Staunton-C, werd toch het AB-team van Staunton kampioen.

Jeugdteamkampioenschappen ABCE 2023 AB podiumHet AB-podium: Staunton (l) kampioen, Ten Boer 2e


Jeugdteamkampioenschappen ABCE 2023 Eindstand ABCEindstand AB & C (klik voor details)

Categorie C
Bij de C-teams was het eerste team van de Paardensprong duidelijk de sterkste. Met drie matchpunten voorsprong op de eerstvolgende C-teams sleepten ze ruimschoots het kampioenschap binnen. Gorredijk en Paardensprong 2 eindigden gelijk op match- én bordpunten, maar nadat reglementair het resultaat van het 4e bord werd weggestreept, bleek de tweede plaats voor Gorredijk.

Jeugdteamkampioenschappen ABCE 2023 C podiumHet C-podium, vlnr: Gorredijk (2), Paardensprong 1 (kampioen), Paardensprong 2 (3)Categorie E
Voor de E-categorie stond niet alleen het kampioenschap op het spel, maar ook vijf NK-tickets. Ook hier speelden alle negen teams één keer tegen elkaar. De verschillen bij de top 3 bleken minimaal, want zowel het Friese Philidor als Staunton en Ten Boer scoorden 14 matchpunten. Met een half bordpuntje voorsprong werd Philidor hier de kampioen. De tweede plaats ging naar Staunton en Ten Boer werd derde. De laatste twee NK-tickets gingen naar Paardensprong (4) en Gorredijk (5).

Jeugdteamkampioenschappen ABCE 2023 E podiumHet E-podium, vlnr: Ten Boer (3), Philidor (kampioen), Staunton (2)

 

Jeugdteamkampioenschappen ABCE 2023 Eindstand EEindstand E (klik voor details) 

.

Categorieën AB en C
Categorie E

Toernooigegevens

Verslag Paardensprong
Verslag Ten Boer

Dank aan Ronald van Nimwegen voor de foto van de speelzaal en Roelof Kroon voor de podiumfoto's.


Kwalificatietoernooi ABC Eindhoven

Jammer genoeg valt het laatste NK-kwalificatietoernooi ABC dit weekend samen met de jeugdteamkampioenschappen FSB/NOSBO. Oorspronkelijk was het kwalificatietoernooi op een andere dag gepland. Hierdoor ontbreekt helaas een deel van de Noordelijke jeugd bij de jeugdteamkampioenschappen. Gelukkig kun je ook het toernooi in Eindhoven live volgen via de toernooisite (*) en dankzij onze eigen NOSBO-secretaris Fons van Hamond ook via Lichess:

Lichess - Categorie A
Lichess - Categorie B
Lichess - Categorie C


(*) Op een telefoon, klik op de streepjes rechts bovenaan op de toernooisite om naar de submenu's en livepartijen te navigeren.