PJK E 2023 Speelzaal kopie kopie

Op zondag 12 februari vonden in het Dorpshuis van Hoogkerk de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen (PJK) van de NOSBO plaats voor de E-categorie (2013 en jonger). Waar we vorig seizoen 13 deelnemers hadden, streden dit keer maar liefst 24 spelers om het E-kampioenschap én de NK-tickets.

De spelers maakten er een prachtige strijd van. In ronde 2 verraste Thijmen van Dellen (SC Ten Boer) door winst op clubgenoot en één van de topfavorieten Bram ten Dam, die onlangs nog spectaculair 2e was geworden op het PJK-D. In ronde 4 wist ook Theo Kudernac (Staunton) Bram een halfje af te snoepen. Intussen bleef de andere topfavoriet en hoogste ratinghouder, Viaan Gohil (Staunton), de ene na de andere partij winnen. Hierdoor kwam Viaan met 4 punten uit 4 ronden aan de leiding, op een halfje gevolgd door Theo. Daarachter een groep van 5 spelers met 3 punten.

PJK E 2023 Thijmen van DellenThijmen van Dellen speelde een sterk toernooi


Intussen was bij de meisjes een spannende strijd gaande tussen Lieke Koolaard (Ten Boer) en Hannah Urban (Paardensprong) om de meisjestitel. Beiden hadden 2 punten behaald uit de eerste 5 ronden en mochten zich toen opmaken voor hun onderlinge duel. Hierin wist Hannah het beste uit zichzelf te halen. Ze zette Lieke flink onder druk door een gepend paard nogmaals aan te vallen en won beslissend materiaal en de partij.

PJK E 2023 Lieke tegen HannahDe cruciale partij om het meisjeskampioenschap tussen Lieke Koolaard (l) en Hannah Urban


Viaan was doorgegaan met winnen en stond inmiddels op 6 uit 6, waarmee hij nu al zeker was van het kampioenschap. Want zijn eerstvolgende concurrent Theo Kudernac stond inmiddels al 1,5 punt achter. Achter Theo stonden maar liefst zes spelers met 4 punten op de gedeelde derde plaats: Thijmen van Dellen, Besher Mousa, Nout Schrijvers, Wart Koopman, Joris Bakker en Gideon de Jong. Dat beloofde een zinderende laatste ronde.

Eerst terug naar de meisjes. Hannah moest het in de laatste ronde opnemen tegen de sterke Oliver Chiu van SC Haren (in 2020 nog Nederlands kampioen). Ze wist dat als ze deze partij zou verliezen en Lieke zou winnen van Vygo Tollenaar (Staunton) dat er een barrage zou volgen om de meisjestitel. Zover kwam het niet, want Hannah Urban (Paardensprong) speelde haar partij in hoog tempo naar winst, waarmee ze meisjeskampioen van de NOSBO werd. Gefeliciteerd!

Bij de jongens wonnen Viaan en Theo hun laatste partij van respectievelijk Nout en Gideon. Daarmee wordt Viaan Gohil (Staunton) NOSBO E-kampioen en clubgenoot Theo Kudernac tweede, waarmee ze beiden een NK-ticket verdienen. 

PJK E 2023 Viaan GohilViaan Gohil was in topvorm en won al zijn 7 partijen!


Maar naar wie zou de derde plaats én het laatste NK-ticket algemeen gaan? Besher won van Joris en Thijmen van Wart, waardoor Besher Mousa en Thijmen van Dellen samen op de 3e plaats uitkwamen met 5 punten. Dat betekende dat er een barrage om de derde plaats zou volgen, waarin beide spelers het met versneld speeltempo (3 min. per persoon + 2 sec. per zet) tweemaal tegen elkaar zouden opnemen met afwisselende kleuren.

Besher startte met wit. Het zal de spanning geweest zijn en het niet door de vlag willen gaan, maar het tempo in de eerste barragepartij lag zo hoog dat het soms lastig te volgen was voor het ruim aanwezige publiek, mede door de stukken die nu en dan omvielen in het geweld. Gelukkig is alles vastgelegd op de camera en is dit spektakelstuk terug te zien op YouTube. Besher kwam een dame tegen een toren voor te staan, snoepte alle pionnen van Thijmen op en offerde toen zijn dame tegen de toren om risicoloos een nieuwe dame en de winst op te halen. 1-0 dus voor Besher, die na afloop van de partij nog méér tijd op zijn klok had staan dan waarmee hij was begonnen!

PJK E 2023 Thijmen tegen BesherHoogspanning bij de barrage tussen Thijmen van Dellen (l) en Besher Mousa om de 3e plaats


De coaches van beide spelers (Roelof Kroon bij Thijmen en Jeroen Bottema bij Besher) ontfermden zich vervolgens over hun pupillen om ze gereed te maken voor de 2e partij. Daarin wisten beiden de rust beter te bewaren en dat leidde tot een kwalitatief veel betere partij. Wel ontstond er nu tijdnood bij beide spelers, wat tot een superspannende finale leidde. Besher won een pion, maar overzag de röntgenaanval die volgde. Thijmen kon nu een loper van Besher winnen, maar in de hitte van de strijd en met nog slechts seconden op de klok miste hij dit en koos voor zetherhaling en remise. Daarmee werd Besher Mousa (Hoogeveen) 3e van dit E-kampioenschap en mag ook hij naar het NK in Tilburg. Thijmen van Dellen lukte het dit keer dus nét niet, maar mag trots zijn op het ijzersterke toernooi dat hij speelde. Als je zo goed blijft spelen, komen er vanzelf nieuwe kansen Thijmen!


PJK E 2023 PodiumV.l.n.r. Theo Kudernac (2e), Viaan Gohil (kampioen), Hannah Urban (meisjeskampioen) en Besher Mousa (3e)


Daarmee kwam een einde aan een spannend en sportief toernooi, waarin winst en verlies soms heel dicht bij elkaar lagen. We feliciteren alle winnaars en hopen álle spelers snel weer te ontmoeten bij een toernooi. Dank aan iedereen die geholpen heeft bij de organisatie van dit E-kampioenschap!

FOTOALBUM
BARRAGE OM 3E PLAATS (VIDEO)

Verslag Assen
Verslag Hoogeveen
Verslag Paardensprong

Verslag Staunton


LIVESTREAM

UITSLAGEN
EINDSTANDPJK E 2023 EindstandEINDSTAND


Toernooigegevens

Datum: zondag 12 februari 2023
Zaal open:
12:30 uur
Sluiting registratie en opening toernooi:
12:45 uur
Prijsuitreiking: ca. 17.00 uur.
Ronden: 7 ronden Zwitsers
Speeltempo: 15 min. + 5 sec. p.p.p.p.

Prijzen:
Bekers voor de top 3 en voor de meisjeskampioen
NK-tickets: 3 voor E-algemeen en 1 voor E-meisjes (7+8 april 2023)

Deelnemers
Uitslagen

E-kampioenschap 2022
Reglement Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO