Op zaterdag 14 januari 2023 vinden de eerste persoonlijke NOSBO-jeugdkampioenschappen (PJK) van dit seizoen plaats. De D-categorie (t/m 12 jaar) is als eerste aan de beurt om te strijden voor de kampioenstitels en NK-tickets. Plaats van handeling is de bovenzaal van het Denksportcentrum in Groningen. Lees hieronder in het liveblog alles over het verloop van het toernooi.

UITSLAGEN 
EINDSTAND
FOTOALBUM

Livestream 1 (tot lunchpauze) / Livestream 2 (na lunchpauze)

Verslag SC Assen 1 / Verslag Assen 2 (NIEUW!)
Verslag SC Hoogeveen
Verslag SC Ten Boer
Verslag SG Staunton


LIVEBLOG


Ronde 7: De ontknoping!
Nog steeds is niet zeker wie NOSBO-kampioen wordt. Zou Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren) verliezen en Bram ten Dam (SC ten Boer) winnen, dan zou immers nog een barrage volgen. En dan hebben we het nog niet eens over de strijd om de drie NK-tickets: in theorie zijn er nog maar liefst 11 spelers die deze kunnen winnen, al dan niet na een barrage bij gelijk eindigen. Ook bij de meisjes is het nog spannend met vier kanshebbers voor drie NK-meisjestickets.

Ghilon Etienne mag het op bord 1 opnemen tegen Dido Kollen van Schaakclub Haren. Lange tijd gaat het ongeveer gelijk op met een pionnetje voorsprong voor Ghilon, maar dan verliest Dido een toren. Met het vervolg heeft Ghilon Etienne geen moeite meer: winst en NOSBO-kampioen met 7 uit 7! Op bord twee speelt Mehran Sprong (Paardensprong) om de (gedeelde?) derde plaats tegen Bram ten Dam. Maar Bram laat zijn fenomenale toernooi niet meer verstoren en trekt de partij naar zich toe: met 6 uit 7 en de tweede plaats op het PJK t/m 12 jaar levert deze zevenjarige speler van SC Ten Boer een uitzonderlijke prestatie.

PJK D 2023 Laatste rondeLaatste ronde: Dido Kollen (l) tegen Ghilon Etienne, daarachter Mehran Sprong (l) tegen Bram ten Dam


Maar naar wie zou de felbegeerde derde plaats en tevens het laatste NK-ticket gaan? Daarvoor moeten we eerst kijken wat er in de partij tussen Hannah Bakker (4 punten) en Imara Hardeman (3,5 punten) gebeurde. Deze twee meisjes gaan in de eerste plaats uitmaken wie D-meisjeskampioen wordt, maar Hannah heeft daarnaast bij winst ook nog kans op een (gedeelde) derde plaats algemeen.

Voor Hannah heeft de meisjestitel de eerste prioriteit en ze biedt remise aan. Een dilemma voor Imara. Als ze het aanneemt wordt ze geen meisjeskampioen, maar weet ze wél zeker dat ze een NK-ticket scoort. Mocht ze verliezen, en haar concurrentes Nena Bruins (SC Hoogeveen) en Sarah Schipper (SC Ten Boer) winnen, dan kan er opeens nog een barrage nodig zijn voor de NK-meisjestickets. Daarnaast voelt Imara zich ook niet helemaal comfortabel bij de stelling op haar bord en wil ze bovenal graag opnieuw naar het NK in Rijswijk, waar ze vorig jaar 6e werd. Ze hakt de knoop door en besluit het remiseaanbod aan te nemen. Daarmee wordt Hannah Bakker (Ten Boer) meisjeskampioen! Imara Hardeman (Paardensprong) wordt tweede bij de meisjes.

PJK D 2023 Daan vs SarahSarah Schipper (r) wint haar laatste partij en stelt daarmee haar NK-ticket veilig


De strijd om het derde NK-meisjesticket is nog spannend. Omdat Nena Bruins verliest van Besher Mousa, heeft Sarah Schipper (die een half puntje op Nena achterstond) het plots weer in eigen hand. Ze grijpt haar kans en wint haar partij van Daan Hentzen: Sarah Schipper (ten Boer) wordt 3e bij de meisjes en ook zij mag weer naar het NK!

PJK D 2023 Podium meisjesDrie blije meiden. Vlnr: Sarah Schipper (3e), Hannah Bakker (kampioen) en Imara Hardeman (2e)


Terug naar de strijd om de D-jeugdtitel. Door de remise van Hannah kan de partij van Maurits Hagen en Stijn Faber beslissend worden. Als één van beiden wint, wordt hij ongedeeld derde. Beide spelers zijn zich hiervan terdege bewust. De spanning in de zaal - waar alle andere partijen al lang klaar zijn - is te snijden. Stijn - die het na ronde 4 even niet meer zag zitten, maar zichzelf knap heeft herpakt - heeft al langere tijd een materieel voordeel, maar kan hij dat onder deze grote druk ook tot winst voeren?

PJK D 2023 Maurits vs StijnEen thriller om de 3e plaats: na een lange strijd trekt Stijn de partij en daarmee het NK-ticket naar zich toe


Maurits vecht voor wat hij waard is, maar kan niet voorkomen dat Stijn steeds dichter bij het promotieveld komt met een pion. Uiteindelijk is er geen houden meer aan. Stijn Faber - de enige vertegenwoordiger van schaakclub Assen op dit kampioenschap - wint deze cruciale partij en wordt daarmee tot zijn grote vreugde derde. Bovendien mag ook hij op zoek gaan naar een leuk onderkomen in Rijswijk tijdens het hemelvaartsweekend. Gefeliciteerd allemaal!

PJK D 2023 Podium algemeenHet D-jeugdpodium vlnr: Bram ten Dam (2e), Ghilon Etienne (kampioen) en Stijn Faber (3e)


Daarmee komt een einde aan een zeer enerverend D-kampioenschap dat tot de laatste minuut spannend bleef. Speciale felicitaties voor Roelof Kroon die met zijn SC Ten Boer-pupillen drie van de zes NK-plaatsen opeiste. Maar ook de spelers die vandaag tot op het einde in de race waren voor een prijs en het uiteindelijk net niet hebben gered, mogen trots zijn op zichzelf. En voor degenen die hun dag niet hadden: dit overkomt zelfs de allerbesten; vergeet niet: er komen zeker ook weer betere dagen!

PJK D 2023 EindstandDE EINDSTAND


Meer Persoonlijke Jeugdkampioenschappen in aantocht
Tot slot willen we jullie wijzen op de volgende Persoonlijke Jeugdkampioenschappen. Op zondag 12 februari vinden de E-kampioenschappen plaats. Dit is voor alle NOSBO-spelers van 2013 en jonger. De inschrijving daarvoor wordt binnenkort geopend. Op 18 en 19 februari vinden de ABC-kampioenschappen plaats. Dit wordt gecombineerd met een landelijk plaatsingstoernooi voor de NK-ABC. Een geweldige kans om tegen landelijke toppers te spelen en ook eens wat langere partijen te spelen (speeltempo: 55 min. +10 sec.). De inschrijvingen voor dit toernooi stromen binnen, dus als je mee wilt doen, raden we aan om je z.s.m. in te schrijven, voordat het vol zit. Ook jongere spelers die graag langere partijen willen spelen tegen sterkere tegenstanders zijn van harte welkom. Graag tot dan!

UITSLAGEN 
EINDSTAND
FOTOALBUM

Livestream 1 (tot lunchpauze) / Livestream 2 (na lunchpauze)

Verslag SC Assen 1 / Verslag Assen 2 (NIEUW!)
Verslag SC Hoogeveen
Verslag SC Ten Boer
Verslag SG Staunton

 

PJK D 2023 tegen wie mag ikTegen wie moet ik in de laatste ronde??


Ronde 6: Hoogspanning tot het einde

Op bord 1 spelen Ghilon en Mehran veruit de langste partij van deze ronde. Mehran komt een stuk achter en hoewel hij zo taai mogelijk verdedigt, is dit beslissend. Winst voor Ghilon. Bram ten Dam is de verrassing van dit toernooi. Hij is nog maar 7 en schaakt nog geen jaar, maar speelt in het kampioenschap t/m 12 jaar mee om het podium. In ronde 6 verslaat hij Viaan Gohil, wat hem op 5 punten brengt. Goed om te weten: bij gelijk eindigen moet een barrage gespeeld worden als het om de titel of een NK-ticket gaat.

Stijn Faber verslaat Simon Kolijn en voegt zich daarmee bij Dido Kollen, Hannah Bakker, Maurits Hagen en Mehran Sprong die allemaal 4 punten hebben. Dat betekent dat het tot de laatste ronde spannend blijft wie kampioen wordt en naar wie de NK-tickets zullen gaan. Bij de eisjes leidt Hannah Bakker met 4 punten, voor Imara Hardeman met 3,5 punten en Nena Bruins met 3 punten.

PJK D 2023 Stand na R5


Ronde 5: De strijd is nog niet beslist

Ghilon weet zijn focus vast te houden en wint van Anh Khoi Nguyen. Daarmee komt hij op 5 uit 5. Op bord 2 vechten de Paardensprongers Maurits Hagen en Mehran Sprong een episch duel uit. Aanvankelijk lijkt Maurits de beste papier te hebben als hij een stuk voorkomt. Mehran blijft echter stug doorvechten en weet de achterstand tot een kwaliteit te reduceren. Als Mehran later de dame van Maurits wint, is het niet meer te houden. Mehran wint en komt met 4 uit 5 op een gedeelde 2e plaats te staan. Die deelt hij met Bram ten Dam die Theo Kudernac verslaat. Een half puntje daarachter vinden we Simon Kolijn en Viaan Gohil die na een moeilijke start (1,5 uit 2) weer terug in de strijd is.

In het meisjesklassement leidt Hannah Bakker met 3 uit 5. Imara Hardeman heeft 2,5 punt en op de derde plaats staat Nena Bruins met 2 punten.

PJK D 2023 Maurits vs Mehran kopieMaurits Hagen (l) en clubgenoot Mehran Sprong spelen een enerverende partij


Ronde 4: Ghilon komt alleen aan de leiding

Ghilon Etienne verslaat Maurits Hagen op het eerste bord. Op bord 2 spelen twee hele jonge talenten tegen elkaar. De zevenjarige Bram ten Dam verslaat de achtjarige Besher Mousa. Ghilon staat nu alleen aan de leiding met 4 uit 4. Hij heeft een vol punt voorsprong op een groep met 6 achtervolgers, waardoor het onmogelijk is te voorspellen hoe dit gaat aflopen.

PJK D 2023 Ghilon vs MauritsDe laatste twee spelers met een 100%-score treffen elkaar in ronde 4: Ghilon (l) verslaat Maurits en komt alleen aan de leiding


Stand van zaken na ronde 3

Na de eerste drie ronden is het tijd voor de lunchpauze. Een mooi moment om even terug te blikken op wat er allemaal is gebeurd. In de eerste ronde verraste Hannah Bakker met winst op Viaan Gohil, één van de favorieten. De andere favorieten wonnen deze ronde. In ronde 2 won Hannah opnieuw. Ook Ghilon Etienne, Besher Mousa, Maurits Hagen, Bram ten Dam en Imara Hardeman kwamen voor de tweede keer tot winst.

In ronde 3 won Ghilon Etienne van Bram ten Dam op bord 1. Op bord 2 ontstond een zeer spannende en veruit de langste partij van deze ronde tussen Imara en Besher. Imara kwam een toren voor, maar in tijdnood weet ze geen veilige plek voor haar koning te vinden en weet Besher door een hele reeks schaakjes te ontsnappen met driemaal dezelfde stelling (remise).

PJK D 2023 Imara vs BesherIn een verder lege speelzaal gaat de strijd tussen Imara en Besher nog lang door


Op bord 3 doet Maurits Hagen goede zaken door Hannah Bakker te verslaan. Daarmee komen Ghilon Etienne en Maurits Hagen beiden met 3 uit 3 bovenaan te staan, op een half punt gevolgd door Besher Mousa en Imara Hardeman. Daarachter maar liefst 8 spelers met 2 punten, dus er kan nog van alles gebeuren. We gaan na de lunchpauze een interessante middag krijgen!

 

PJK D 2023 speelzaalDe speelzaal in het Denksportcentrum van Groningen


 

TOERNOOIAANKONDIGING


De persoonlijke jeugdkampioenschappen (PJK) van de NOSBO komen er weer aan. Naast de kampioenstitels zijn er voor de jongere leeftijdscategorieën NK-tickets te verdienen.

Op zaterdag 14 januari trappen we af met de D-categorie. Alle NOSBO-clubspelers (*) die in 2011 of later geboren zijn mogen hieraan meedoen.

 ---------------------------------------------------------------------

UPDATE 5-1-2023 - Nieuwe locatie: Denksportcentrum Jannes van der Wal - Oliemuldersweg 43, 9713 VA Groningen (bovenzaal)

We kregen bericht dat er op 14-1 een groot evenement gaat plaatsvinden bij het Dorpshuis Hoogkerk, waarbij overlast voor ons schaaktoernooi verwacht werd. Om die reden wijken we uit naar het Denksportcentrum.

---------------------------------------------------------------------


D-categorie: zaterdag 14 januari 2022

Geboortejaar:
2011 en jonger
Inschrijfgeld:
€ 5, contant te betalen aan de speelzaal

Zaal open:
9.15 uur
Sluiting aanmelding:
9:45 uur
Start prijsuitreiking: houd de site in de gaten voor de planning
Ronden: 7 ronden Zwitsers
Speeltempo: 20 min. + 5 sec. p.p.p.p.

Prijzen:
Bekers voor de top 3 en voor de meisjeskampioen
NK-tickets: 3 voor D-algemeen en 3 voor D-meisjes

Het speelschema is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en wordt na het sluiten van de aanmelding of registratie aan de speelzaal vastgesteld. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen in een categorie kan ook voor een andere indeling dan Zwitsers gekozen worden.

Voor publiek dat het toernooi van afstand wil volgen, zullen er livebeelden vanuit de zaal uitgezonden worden. Ook houden we een liveblog bij op de NOSBO-site.

Speelzaal (gewijzigd!)
Denksportcentrum Jannes van der Wal (bovenzaal)
Oliemuldersweg 43
9713 VA Groningen
 

INSCHRIJVEN PJK-D (*)
DEELNEMERS

(*) Let op: om deel te kunnen nemen moet je lid van de NOSBO zijn, dus lid van een schaakclub in Groningen of Drenthe (excl. Meppel). Een scholieren- of ratinglidmaatschap van de KNSB volstaat niet. De inschrijving sluit op vrijdag 13 januari om 20 uur.


Speeldagen overige leeftijden
Zaterdag 14 januari 2023: leeftijdscategorie D
Zondag 12 februari 2023: leeftijdscategorie E
Weekend 18/19 februari: leeftijdscategorieën A, B, C
Zaterdag 13 mei: leeftijdscategorieën F, G, H

Bij onvoldoende inschrijving in een bepaalde categorie kan de indeling/toernooiplanning gewijzigd worden.
 
Overzicht leeftijdscategorieën
Categorie A (t/m 18 jaar) : geboren in 2005 of later
Categorie B (t/m 16 jaar) : geboren in 2007 of later
Categorie C (t/m 14 jaar) : geboren in 2009 of later
Categorie D (t/m 12 jaar) : geboren in 2011 of later
Categorie E (t/m 10 jaar) : geboren in 2013 of later
Categorie F (t/m 9 jaar)   : geboren in 2014 of later
Categorie G (t/m 8 jaar)  : geboren in 2015 of later
Categorie H (t/m 7 jaar)  : geboren in 2016 of later

Een officieel overzicht van alle jeugdleeftijdscategorieën is hier na te lezen. Voor de categorieën C meisjes, en A/B algemeen en A/B meisjes geldt een landelijk NK-kwalificatietraject.


Contactpersoon: Martijn Hardeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81

D-kampioenschap 2022
Reglement Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO