NK finale D teams 2022 Groningen ESV op podiumFeest bij de onbewiste kampioen ESV uit Eindhoven


In dit liveblog houden we de NK-finale bij van de D-jeugdkampioenschappen (tot 12 jaar). Hierin strijden de 12 sterkste D-teams uit de halve finales in Groningen en Leiden om het Nederlands kampioenschap. Ieder clubteam speelt iedere ronde met vier spelers tegen een ander clubteam.

Uitslagen en standen
Livestream 1 / Livestream 2
Liveborden Lichess / Liveborden LiveChess-Cloud

Fotoalbum (nieuw)
Videoimpressie (nieuw)

VERSLAGEN: KNSB / ESV / OEW / VAS / KlimOp / Staunton (nieuw!) / DD / Hoogland


LIVEBLOG


Ronde 5: De finale!
Nu komt het er op aan. Vier teams die gedeeld tweede staan; naar wie van hen gaan straks de bekers? VAS en Staunton moeten tegen elkaar, dus dat belooft een zware strijd. Dat geldt ook voor Amsterdam West dat het tegen ESV moet opnemen, dat al zeker is van het kampioenschap. Of zou dit team om die reden nu een beetje gas terugnemen in de laatste ronde? Op papier heeft Op Eigen Wieken de beste kansen in hun match tegen Zeist. Om met die laatste wedstrijd te beginnen: Zeist kan geen vuist maken tegen Op Eigen Wieken en verliest met 4-0. Hiermee stelt Op Eigen Wieken de tweede plaats veilig.

 NK finale D teams 2022 Groningen De laatste partijen van het toernooi kopieTekenend: alle partijen zijn al klaar, m.u.v. de 2 onderlinge matches tussen de podiumkandidaten


Amsterdam West doet zijn uiterste best, maar lukt het niet om te stunten in de laatste ronde. Strijdend gaan ze met 3-1 ten onder tegen het ijzersterke ESV.

Dan rest nog de strijd tussen VAS en Staunton die gaat bepalen wie derde van Nederland wordt. Ook hier een superspannende strijd. Op de borden 1 en 2 wint VAS, maar Staunton scoort het punt op bord 4. De beslissing moet dus vallen op bord 3. VAS-speler Imre Uitermark polst een paar keer of zijn Staunton-tegenstandster Eli Alia Jorritsma geen remise wil aannemen, maar die weet dat het team aan een remise niets heeft en gaat door tot het uiterste.

NK finale D teams 2022 Groningen Laatste partijNagels bijten voor de teamleiders van Staunton (l) en VAS bij de beslissende laatste partij van het toernooi


In haar poging om toch nog een matchpunt binnen te slepen voor haar team gaat het echter mis als haar tegenstander in een toreneindspel met wederzijdse tijdnood een verbonden vrijpion weet te verkrijgen. Tot het einde toe tegenspartelend moet Eli Alia uiteindelijk berusten in verlies, waarmee VAS de score op 3-1 brengt en daarmee derde in het eindklassement wordt, achter het Leidse Op Eigen Wieken op de tweede plaats en de overduidelijke kampioen ESV uit Eindhoven, die alle matches won en slechts 3,5 bordpunten afstond.

NK finale D teams 2022 Groningen OEW op podiumNa superspannende strijd gaat de 2e plaats naar Op Eigen Wieken uit Leiden


Het Arnhemse ASA doet in de laatste ronden nog goede zaken door DD met 3-1 te verslaan, waarmee ze de vierde plaats in het eindklassement opeisen. KlimOp sluit het toernooi ook goed af met een 3-1-winst op Zuckertort Amstelveen, waardoor ze als vijfde van Nederland eindigen. Best Moves ten slotte wint met dezelfde cijfers van Hoogland.

NK finale D teams 2022 Groningen VAS op podiumHet Amsterdamse VAS wordt 3e van Nederland


Topscorers
Dan is er nog de beker voor de topscorer van het toernooi. Daarvoor wordt naar zowel de halve als de hele finale gekeken. Er blijken twee spelers 10 uit 10 gescoord te hebben: Noah Ritzerveld (DD) die dit op bord 1 presteerde en Freek Thijssen (ESV) op bord 3. Beiden krijgen een beker.

NK finale D teams 2022 Groningen Topscorers op podiumNoah Ritzerveld (l) en Freek Thijssen scoorden samen 20 uit 20 in de JCC-D!


Tot ziens in Groningen!
Daarmee komt een einde aan deze Nederlandse Kampioenschappen. Wil je nog even nagenieten, bekijk dan vooral het filmpje. We vonden het erg leuk dit NK te organiseren en hopen veel van jullie in de kerstvakantie terug te zien in Groningen bij het Chessfestival en in februari bij het NK ABC-kwalificatietoernooi dat ook in het Dorpshuis Hoogkerk gehouden zal worden.

NK finale D teams 2022 Groningen EINDSTANDDE EINDSTAND


Uitslagen en standen
Livestream 1 / Livestream 2
Liveborden Lichess / Liveborden LiveChess-Cloud

Fotoalbum (nieuw!)
Videoimpressie (nieuw!)

VERSLAGEN: KNSB / ESV / OEW / VAS / KlimOp / Staunton (nieuw!) / DD / Hoogland

UPDATES VOLGEN!


Ronde 4: ESV stelt kampioenschap veilig / hevige strijd om 2e plaats

ESV laat er geen gras over groeien en verslaat de nummer 2 - VAS uit Amsterdam - met 4-0! Twee belangrijke concurrenten voor het podium - Staunton en Op Eigen Wieken - mogen in een onderling duel uitmaken wie naar de tweede plaats in het klassement opschuift. Het wordt echter 2-2, waardoor de spanning tot de laatste ronde bewaard blijft. Beide teams hebben nu namelijk 5 matchpunten en 10 bordpunten! Maar dat is nog niet alles want ook de beide Amsterdamse teams VAS en Amsterdam West (na 3-1 winst op Zuckertort) staan op 5 matchpunten en respectievelijk 9 en 8 matchpunten. Dat belooft een megaspannende laatste ronde.

NK finale D teams 2022 Groningen Analyse ASA kopie kopieASA bereidt zich voor op de volgende ronde in de analyseruimte


Voor ESV is het niet spannend meer, want dit team heeft al 8 matchpunten en is daardoor na vier ronden al zeker van het kampioenschap; een indrukwekkende prestatie van de Eindhovenaren. DD wint met 4-0 van Zeist en klimt daarmee naar de 6e plek, samen met ASA dat Hoogland met 3-1 verslaat. KlimOp verslaat Best Moves met dezelfde cijfers.

NK finale D teams 2022 Groningen Stand na Ronde 4

 

Ronde 3: ESV verslaat Op Eigen Wieken en gaat alleen aan de leiding
De twee teams met de hoogste gemiddelde ratings en tevens de koplopers na twee ronden, Op Eigen Wieken en ESV - moeten het in deze ronde tegen elkaar opnemen. Een zeer belangrijke match voor het kampioenschap! ESV blijkt de sterkste in het onderling treffen. Met winst om de borden 1 en 3 en remises op de andere borden trekt ESV deze belangrijke match naar zich toe. Daarmee komt ESV alleen aan de leiding. Zal er in de volgende ronden nog een team in staat zijn om de Eindhovenaren van het kampioenschap af te houden?

NK finale D teams 2022 Groningen ESV Op Eigen WiekenConcentratie in het topduel tussen de koplopers


VAS wint met 3-1 van DD en nestelt zich daarmee op de tweede plaats in het klassement. Staunton boekt een ruime zege (3,5-0,5) tegen KlimOp en houdt daarmee ook zicht op het podium. ASA wint alle vier partijen tegen Zeist en Zuckertort wint met 3-1 van Hoogland. Bij Best Moves en Amsterdam West is er geen winnaar.

NK finale D teams 2022 Groningen Stand na ronde 3


Ronde 2: Op Eigen Wieken en ESV aan de leiding

De hoofdstedelijke derby tussen Amsterdam West en VAS eindigt in een maximale overwinning voor VAS (0-4). Het team met de hoogste gemiddelde teamrating, ESV, verliest alleen op bord 1 een bordpunt tegen DD (3-1). Staunton - dat in Groningen een thuiswedstrijd speelt - revancheert zich voor de eerste ronde door met 4-0 van ASA te winnen. Op Eigen Wieken wint opnieuw met 3,5-0,5, dit keer van KlimOp. Het Brabantse Best Moves wint nipt van Zuckertort Amstelveen (2,5-1,5). Zeist en Hoogland spelen gelijk.

NK finale D teams 2022 Groningen KlimOpHet team van KlimOp had een lange reis uit Capelle vd IJssel, maar arriveerde vanochtend als eerste in Groningen


Ronde 1: Winst voor de favorieten
Na een bewogen avond staat er voor vandaag ook weer veel spektakel op stapel, maar dan niet op een voetbalveld maar op 24 schaakborden in Groningen. Daar wordt namelijk de NK-finale gespeeld voor de D-jeugdteams (tot 12 jaar).

In ronde 1 gelijk al een hele spannende match tussen de winnaars van de beide halve finales: ESV, die de halve finale in Leiden won, neemt het op tegen Staunton die de sterkste was tijdens de halve finale in Groningen. Hoe gaat deze clash aflopen?

NK finale D teams 2022 Groningen ESV Staunton 

Het wordt een interessant gevecht dat lang spannend blijft. Duidelijk wordt dat op bord 4 de eerste uitslag gaat vallen. Viaan Gohil van Staunton speelt het eindspel wat handiger en weet twee pionnen mee te snoepen. Het lijkt erop dat Boyd Leenen (ESV) niet veel anders kan doen dan de executie uit te stellen, maar dan slaat het noodlot toe voor Viaan.

NK finale D teams 2022 Groningen Lichess Boyd ViaanStelling na 65. Tb5+. Hier ontglipt zwart  65...Kh4, waarna het opeens afgelopen is: 66. Th5# (partij)


Net zoals de allerbeste voetballers weleens een penalty missen, overkomt zoiets iedere schaker weleens. Even flink slikken en weer doorgaan. De strijd op bord 3 gaat lang gelijk op, maar uiteindelijk trekt Freek Thijssen aan het langste eind tegen Eli Alia Jorritsma.

Op bord 1 gaat het ook lang gelijk op totdat Himar Ambrona Navarro (Staunton) zijn paard kwijtraakt door een tactisch trucje. Hij vecht nog lang door, maar Sascha Kurt (ESV) maakt het netjes af brengt de stand op 3-0. Op bord 2 is een interessant toreneindspel op het bord gekomen tussen Etan Chua (ESV) en Ghilon Etienne (Staunton). Vaak zijn toreneindspelen remise, dus mogelijk dat Ghilon daarom het remiseaanbod van zijn tegenstander aanneemt. In dit geval stond hij echter duidelijk beter. Dit brengt de eindstand op een 3,5-0,5-overwinning voor ESV dat daarmee de titelaspiraties volop levend houdt.

Een andere titelkandidaat, Op Eigen Wieken, doet ook goede zaken door met ruime cijfers te winnen van Best Moves (3,5-0,5). De enige 100%-score wordt gehaald door de KlimOp ten koste van Zeist. Amsterdam West verslaat het Arnhemse ASA met 3-1. Dezelfde uitslag is er voor DD tegen Hoogland. Slechts één gelijkspel deze ronde: Zuckertort en VAS delen de punten.


Uitslagen en standen
Livestream 1 / Livestream 2
Liveborden Lichess / Liveborden LiveChess-Cloud

Fotoalbum
Videoimpressie

VERSLAGEN: KNSB / ESV / OEW / VAS / KlimOp / Staunton (nieuw!) / DD / Hoogland


TOERNOOIAANKONDIGING


Op zaterdag 10 december is het zover: de NK-finales voor D-clubteams (tot 12 jaar), waarin de 12 sterkste D-teams uit de halve finales in Groningen en Leiden de strijd met elkaar aangaan om het Nederlands kampioenschap. Ieder clubteam speelt iedere ronde met vier spelers tegen een ander clubteam.

Volg het hier live!
Op deze toernooisite kun je de halve finale in Groningen live volgen: niet alleen actuele indelingen en standen, maar via het liveblog, webcams met livebeelden uit de zaal en de liveborden maak je het toernooi van afstand mee alsof je er zelf bij bent.

Foto's
Er worden (team)foto's gemaakt tijdens het toernooi die op deze site geplaatst worden. Als er spelers zijn die hier niet op willen, laat het graag aan het begin van het toernooi weten. Wij proberen hier dan zoveel mogelijk rekening mee te houden. Mocht er desondanks per ongeluk toch een foto geplaatst worden waarop iemand staat die er niet op wil, laat het graag even weten, dan verwijderen we die z.s.m.

Facts and figures

Datum Zaterdag 10 december 2022
Speelzaal *   Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen
Contactpersoon   Martijn Hardeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81
Klok 25 min. + 5 sec./zet

**  
TIP: voer in je navigatie (bijv. Google Maps of Waze) indien mogelijk "Dorpshuis Hoogkerk" in. Bij sommige navigatiesystemen geeft het invoeren van bovenstaand adres namelijk niet de juiste eindbestemming.

Er is gratis parkeergelegenheid bij het Dorpshuis. Er is een kantine waar eten en drinken verkrijgbaar is tegen schappelijke prijzen.


Dagschema
10.45 – 11.00 uur:
Ontvangst, direct naar de borden gevolgd door de opening
11.00 – 12.00 uur:
1e ronde
12.10 – 13.10 uur:
2e ronde
13:10 – 13.50 uur: Lunchpauze
13.50 – 14.50 uur:
3e ronde
15.00 – 16.00 uur:
4e ronde
16.10 – 17.10 uur:
5e ronde

 

Deelnemende teams
1. ESV D1
2. DD D1
3. KlimOp D1
4. VAS D1
5. Op Eigen Wieken D1
6. Best Moves D1
7. Staunton D1
8. Zukertort Amstelveen D1
9. Amsterdam West D1
10. ASA D1
11. Hoogland D1
12. Zeist D1


Halve finale Groningen
Halve finale Leiden
Netstand

KNSB-Jeugdclubcompetitiegids 2022


Meer info volgt!