Halve NK finale JCC D 2022 speelzaal


Verslag SMB (nieuw!)
Verslag Hoogland 
Verslag KNSB (nieuw!)
Verslag Paardensprong
 
Verslag Staunton
 
Verslag Zeist

 
Impressie (2 min. video)
Fotoalbum met teamfoto's


Eindstand halve NK-finale Groningen
Eindstand halve NK-finale Leiden
NK-finale 10 december

Livestream 1 / Livestream 2 
Liveborden Lichess / Liveborden LiveChess-Cloud

Liveblog


Ronde 5:
Staunton winnaar, finalisten bekend

Nu komt het er op aan! Welke zes teams zullen zich kwalificeren voor de finale? Staunton is daar al zeker van, maar voor de rest van de top 10 geldt dat ze allemaal nog een kans maken.

Het Groningse Staunton moet het in de laatste ronde opnemen tegen stadgenoot Paardensprong. De Paardensprongers vechten voor wat ze waard zijn, maar zijn niet opgewassen tegen het Staunton-geweld: 4-0. Daarmee wordt Staunton overtuigend winnaar van deze halve finale. In de meeste matches waren ze simpelweg het sterkste team en in de matches waar het erom spande, wisten ze hun kansen als beste te verzilveren.

Zukertort 1 wint nipt van ASA (2,5-1,5) en eist daarmee de tweede plaats op in de eindstand. Amsterdam West wordt derde na winst op Zeist (3-1), voor ASA dat op de vierde plaats eindigt.

Halve NK finale JCC D 2022 StauntonHet strijdlustige team van Staunton werd vandaag de grote winnaar


Hoogland
weet met een 3-1-overwinning op Almelo kwalificatie voor de finale (5e) veilig te stellen. De strijd om de laatste finaleplaats is ongekend scherp: maar liefst vijf (!) teams eindigen op 5 matchpunten. Van deze teams heeft Zeist nipt de meeste bordpunten, waardoor zij naar de finale mogen. De druiven zijn enigszins zuur voor Paardensprong (7e), Philidor (8e), SMB (9e) en Zuckertort 2 (10e); al deze teams lopen slechts op bordpunten de finale mis. Toch mogen ze trots zijn dat ze tot op het eind om de NK-tickets konden meestrijden.

Halve NK finale JCC D 2022 EindstandDe eindstand (top 6 naar finale)

Zo kwam een mooie schaakdag ten einde. Iedereen hartelijk dank voor jullie komst naar Groningen en bijdrage aan deze geslaagde dag. Een deel van de teams zien we op 10 december terug in Groningen voor de finale. Een speciaal woord van dank aan het organisatieteam zonder wie dit toernooi niet mogelijk was geweest (alfabetisch): Sake Jan de Boer, André van der Graaf, Fons van Hamond, Martijn Hardeman, Yannick Husers, Roelof Kroon en Ronald van Nimwegen. Ook zijn we het Dorpshuis Hoogkerk weer zeer erkentelijk voor alle medewerking.

Halve NK finale JCC D 2022 IJsjesVoorafgaand aan de laatste ronde is er voor iedereen een ijsje om het hoofd weer even af te koelen
 

Ronde 4: Felle strijd om de top 6

De voorlaatste ronde alweer. Het begint nu echt spannend te worden wie er in de top 6 weet te eindigen, want dat zijn de teams die op 10 december naar de NK-finale mogen. Deze finale wordt overigens ook in Groningen gehouden.

Aan de topborden is er opnieuw een mega-spannend gevecht, waar na enkele angstige momenten Staunton uiteindelijk toch een ruime 3-1-overwinning tegen Amsterdam West scoort.

Halve NK finale JCC D 2022 Anders en ErwinDe teamleider (l) en voorzitter van Staunton kijken tevreden toe naar de sterke verrichtingen van hun team


ASA zet de eindsprint in en wint met 4-0 van SMB. Ook Almelo komt in deze fase van de strijd fors opzetten en wint ook met maximale cijfers ten koste van Hoogeveen. Hoogland morst geen bordpunten tegen Moira Domtoren en blijft zo in de buurt van de top 6. Zukertort herpakt zich met een 3-1 overwinning tegen Zeist.

De Friezen (Philidor) en de Groningers (Paardensprong) houden elkaar in evenwicht. Ten Boer is deze ronde vrij.

Halve NK finale JCC D 2022 Ronde 4 speelzaalRonde 4 alweer!


Ronde 3: Staunton komt alleen aan de leiding

In de spannende strijd tussen de koplopers Zukertort 1 en Staunton neemt Staunton de leiding door winst op bord 3 van Eli Alia Jorritsma tegen Hidde Bakker op bord 3. In een stelling die voor haar niet zo heel goed oogde weet ze door een mooie truc alsnog de winst te pakken. Op bord 4 komt Jacob van Geuns op voorsprong tegen Viaan Gohil. Viaan weet in het toreneindspel terug te komen en als uiteindelijk alleen nog twee koningen en twee torens van elk over ijn, wordt tot remise besloten.

Halve NK finale JCC D 2022 Zukertort 1 StauntonZwart (Staunton) tegen Rood (Zukertort 1)


Ook op bord 1 valt het kwartje de goede kant op voor Staunton. Himar Ambrona Navarro lijkt het moeilijk te krijgen, maar plotseling staat de partij om. Als Himar beslissend materieel voordeel bereikt en zijn tegenstander Aashray Mittal opgeeft, is de buit voor Staunton al binnen. Ook op bord 2 zit het niet tegen voor Staunton, want de door Ghilon Etienne voorziene remisestelling weet hij toch nog te winnen van Victor Ivanov. Of het feit dat de Staunton-voorzitter juist deze ronde was langsgekomen een boost heeft gegeven, weten we niet; maar feit is dat Staunton een verrassende 3,5-0,5 overwinning uit het vuur sleept.

Ook bij de andere teams is er veel strijd. Er zijn maar liefst vier teams die hun match met 4-0 weten te winnen: Zeist (tegen Philidor), Amsterdam West (ten koste van Zukertort 2) en Paardensprong tegen Hoogland. SMB uit Nijmegen wint met ruime cijfers van Hoogeveen (3,5-0,5). Dezelfde score behaalt Asa tegen Ten Boer. Deze ronde slechts één gelijkspel: Almelo vs.Utrecht. ASV was vrij.

 

Halve NK finale JCC D 2022 AnalyseruimteTussen de ronden door wordt er in de analyseruimte volop doorgeschaakt!

Ronde 2: Zukertort 1 en Staunton aan de leiding
De derby tussen de twee Arnhemse teams ASA en ASV, wordt een klinkende 4-0 voor ASA. Ook Philidor komt helemaal los en verslaat met  maximale cijfers Moira Domtoren uit Utrecht. Ook het Groningse Staunton grijpt de volle buit tegen Zukertort 2 (4-0). De andere Groningse teams Paardensprong en Ten Boer verliezen beiden met 3-1 van respectievelijk Zukertort en Amsterdam West. Zeist vs. Hoogland en SMB vs. Almelo worden remise. Hoogeveen was deze ronde vrij.

Zukertort Amstelveen 1 en Staunton zijn na twee ronden de enige die nog geen matchpunt verloren hebben. Dat zal na ronde 3 hoe dan ook vernaderen, want dan spelen deze teams tegen elkaar!

Halve NK finale JCC D 2022 LivestreamVia de twee livestreams in de speelzaal kan het toernooi ook van afstand gevolgd worden

 

Ronde 1: Van start!
Na het welkomstwoord en de inleidende woorden van Yannic Husers en Martijn Hardeman is het zover: ronde 1 begint!

Zukertort 1 heeft een vliegende start en verslaat Hoogeveen met 4-0. Ook de Paardensprong begint goed met een 3,5-0,5-overwinning op ASV. Zuckertort 2 wint met 3-1 van Almelo. Staunton pakt twee belangrijke matchpunten door met 2,5-1,5 van Asa te winnen. Philidor zorgt voor een verrassing door het op papier veel sterkte Amsterdam West op gelijkspel te houden. Ook de meer gelijkwaardige teams Ten Boer en Moira Domtoren spelen gelijk, net als Hoogland en SMB. Zeist had de eerste ronde vrij.

Halve NK finale JCC D 2022 Bord Magnus Carlsen kopieYildert Kempenaar (l) en Emlyn Hoekert spelen op een historisch bord: op het veld d5 staat de handtekening van Magnus Carlsen die ooit op dit bord speelde in het Tata Steel-toernooi.


Toernooiaankondiging

Op zaterdag 1 oktober is het zover: de halve NK-finales voor D-clubteams (tot 12 jaar), waarin de sterkste D-teams uit de regionale finales van de jeugdclubcompetitie (JCC) de strijd met elkaar aangaan. Ieder clubteam speelt iedere ronde met vier spelers tegen een ander clubteam. De halve finales vinden tegelijkertijd plaats op twee plekken: één wordt door de NOSBO georganiseerd in Groningen; de ander in Leiden. Op het spel staan plekken voor de NK-finale van 10 december die ook door de NOSBO zal worden georganiseerd.

Volg het hier live!
Op deze toernooisite kun je de halve finale in Groningen live volgen: niet alleen actuele indelingen en standen, maar via het liveblog, webcams met livebeelden uit de zaal en de liveborden maak je het toernooi van afstand mee alsof je er zelf bij bent.

Foto's
Er worden (team)foto's gemaakt tijdens het toernooi die op deze site geplaatst worden. Als er spelers zijn die hier niet op willen, laat het graag aan het begin van het toernooi weten. Wij proberen hier dan zoveel mogelijk rekening mee te houden. Mocht er desondanks per ongeluk toch een foto geplaatst worden waarop iemand staat die er niet op wil, laat het graag even weten, dan verwijderen we die z.s.m.

Facts and figures

Datum Zaterdag 1 oktober 2022
Speelzaal *   Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen
Contactpersoon   Martijn Hardeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81
Klok 25 min. + 5 sec./zet

*   Er is gratis parkeergelegenheid bij het Dorpshuis. Er is een kantine waar eten en drinken verkrijgbaar is tegen schappelijke prijzen.
 
*

Let op:
de afrit Hoogkerk is vanuit Oostelijke richting (komend vanaf de A28) afgesloten. Gebruik een actuele navigatieapp als Google Maps of Waze voor een alternatieve route of volg de omleidingsborden.


Dagschema
10.45 – 11.00 uur:
Ontvangst, direct naar de borden gevolgd door de opening
11.00 – 12.00 uur:
1e ronde
12.10 – 13.10 uur:
2e ronde
13:10 – 13.50 uur: Lunchpauze
13.50 – 14.50 uur:
3e ronde
15.00 – 16.00 uur:
4e ronde
16.10 – 17.10 uur:
5e ronde


Deelnemende teams halve finales

Nr.  
Vereniging Plaats Locatie halve finale
1 Philidor1847 D1 Leeuwarden Groningen
2 Staunton D1 Groningen Groningen
3 Hoogeveen D1 Hoogeveen Groningen
4 Ten Boer D1 Ten Boer Groningen
5 Paardensprong D1 Groningen Groningen
6 Almelo D1 Almelo Groningen
7 ASV D1 Arnhem Groningen
8 SMB D1 Nijmegen Groningen
9 ASA D1 Arnhem Groningen
10 Hoogland D1 Hoogland Groningen
11 Moira-Domtoren D1 Utrecht Groningen
12 Zeist D1 Zeist Groningen
13 Zukertort Amstelveen D1 Amstelveen Groningen
14 Amsterdam West D1 Amsterdam Groningen
15 Zukertort Amstelveen D2 Amstelveen Groningen
16 Magnus Leidsche Rijn D1 Utrecht Leiden
17 VAS D1 Amsterdam Leiden
18 VAS D2 Amsterdam Leiden
19 KC Chesscool D1 Haarlem Leiden
20 LSG D1 Leiden Leiden
21 Voorschoten D1 Voorschoten Leiden
22 Op Eigen Wieken D1 Leiden Leiden
23 DD D1 Den Haag Leiden
24 SHTV D1 Den Haag Leiden
25 RSR Ivoren Toren D1 Rotterdam Leiden
26 Klim-Op D1 Capelle aan den IJssel Leiden
27 Klim-Op D2 Capelle aan den IJssel Leiden
28 Klim-Op D3 Capelle aan den IJssel Leiden
29 Terneuzen D1 Terneuzen Leiden
30 ESV D1 Eindhoven Leiden
31 Best Moves D1 Best Leiden

Update 30-9: afmelding HSG