Op 14 mei was het zover: de eerste editie van het Open Noord-Nederlands Jeugdkampioenschap. De organisatie was in handen van SC de Paardensprong, SG Staunton, SC Haren, en de NOSBO. De belangstelling was groot: we mochten maar liefst 105 deelnemers begroeten in het Dorpshuis van Hoogkerk. Daarmee zaten we ook vrijwel helemaal vol. Naast natuurlijk veel NOSBO-spelers, waren er flinke delegaties uit Friesland en het Duitse Aurich.
Het toernooi was Zwitsers van opzet, waarbij je steeds wordt ingedeeld tegen iemand die (ongeveer) evenveel punten heeft gehaald als jij. Het voordeel is dat als het even wat minder gaat en je terugzakt in het klassement dat je weer nieuwe kansen krijgt tegen spelers die ook wat lager staan. Heb je daarentegen een superdag, dan krijg je de kans om tegen de toppers te spelen.
Om te voorkomen dat hele jonge spelers het zouden moeten opnemen tegen veel oudere spelers waren de spelers over drie leeftijdsgroepen verdeeld: AB (t/m 18), CD (t/m 14), EH (t/m 10). Met uitzondering van de AB-categorieën die een samengevoegd klassement hadden, waren er in iedere afzonderlijke leeftijdscategorie prijzen te verdienen.
Spelers kijken nauwlettend toe of hun uitslag juist genoteerd wordt
AB-groep (t/m 18 jaar)
De oudste jeugd mocht om 10 uur ’s ochtends al de spits afbijten. Dit vanwege de langere speeltijd in deze groep (20+7). De 12 deelnemers in deze categorie speelden in een apart zaaltje beneden, waar ze in alle rust hun partijen konden afwerken. In deze groep stonden naast het algemene klassement ook de NOSBO AB-titels op het spel.
Sander Wage (1951) en León Niemeijer (1678) stegen qua rating ver uit boven de rest van de deelnemers (de eerstvolgende zat op 1241). Je zou de conclusie kunnen trekken dat daarmee wel duidelijk was wie er zou gaan winnen. Zo simpel is het natuurlijk niet. Al was het maar omdat de jeugdrating een vertekend beeld oplevert als de ene jeugdspeler wél regelmatig tegen volwassenen speelt (met een volwassenenrating die verhoudingsgewijs veel hoger is dan een jeugdrating) en de ander niet. Daar komt bovenop dat sommige spelers na de coronaperiode nauwelijks nog toernooien hebben gespeeld, waardoor hun rating nog niet geactualiseerd is.
De AB-groep speelde in alle rust in een apart zaaltje
Dat rating niet alles zegt, bleek gelijk in de eerste ronde. Jelmer van Steinvoorn (SSV Mid Fryslân) mocht dan 840 ratingpunten minder hebben dan zijn tegenstander Sander Wage (Staunton); hij kwam wel een kwaliteit en een pion voor te staan. Sander had eigenlijk geen compensatie, maar probeerde wat hij kon om nog wat tegenspel te geven. Jelmer bleef kalm en begon een opmars met zijn vrijpion. Toen die niet meer te stoppen bleek, gooide Sander de handdoek in de ring. Een verrassende winst voor Jelmer die na afloop zijn geluk niet op kon.
Sander Wage (links) tegen Jelmer van Steinvoorn in de verrassende eerste ronde
Concurrent Léon Niemeijer (SC Assen) stond gelijk op scherp en won zijn eerste drie ronden. In ronde 4 moest hij zijn eerste halfje afstaan tegen Elise Knobbe (SSV Mid Fryslân). Zo kwam León met 3,5 uit 4 bovenaan te staan, op een halfje gevolgd door Leon van den Berg (Meppeler Schaakvereniging) die het schaaktalent van zijn meegereisde vader ook blijkt te bezitten.
Leon van den Berg verkoos vandaag schaken boven voetbal en zal daarvan geen spijt hebben
In ronde 5 stond de cruciale partij tussen Sander en Léon Niemeijer op het programma. Een week eerder hadden beiden op het NK-B in Almelo nog remise tegen elkaar gespeeld. Het werd een bloedstollend gevecht. Léon kreeg een toren en 2 pionnen tegen Sander een loper en een paard. Omdat Léon twee verbonden vrijpionnen had en Sander een ingesloten loper, zag het er goed uit voor Léon. Om tegenspel te creëren offerde Sander zijn loper tegen 2 pionnen. Nu stond hij een kwaliteit achter, maar met beiden nog maar weinig op de klok en een paard van Sander op het bord dat klaar stond om vorkjes te geven, kon er nog van alles gebeuren. Al snel offerte Léon de kwaliteit terug om zo af te wikkelen naar een gunstig eindspel. Het ontbrak Sander - die een voorkeur heeft voor klassieke partijen met veel langere bedenktijd - aan tijd om zich aan te passen aan het opnieuw gewijzigde stellingsbeeld en hij ging door zijn vlag. Een belangrijke overwinning voor Léon.
Sander was in de volgende ronde tegen de ‘andere Leon’, Leon van den Berg, wel weer scherp en sleepte het punt binnen. Léon Niemeijer won intussen van Jelmer van Steinvoorn waarmee hij op 5,5 uit 6 kwam en niet meer te achterhalen was door Leon van den Berg, Sander Wage en Berend Visser die allen 4 punten hadden. Léon Niemeijer werd dus eerste van de AB-groep én NOSBO A/B-kampioen!
Daarentegen was de strijd om de plaatsen 2 en 3 nog superspannend. Het werd een bijzondere laatste ronde. Léon Niemeijer liep verrassend tegen zijn eerste verlies aan tegen de ratingloze Daniël Flamma (Staunton). Sander Wage remiseerde tegen Berend Visser (Paardensprong), terwijl Leon van den Berg wél tot winst kwam tegen Jurjen Noorlander (De Twee Kastelen). Daarmee werd hij knap tweede. De derde plaats werd gedeeld door Berend Visser, Sander Wage en Elise Knobbe. Eli Alia Jorritsma (Paardensprong) was het hoogst geëindigde NOSBO-meisje, waarmee ze NOSBO AB-meisjeskampioen werd.
Daarmee kwam een einde aan een mooi AB-toernooi waarin veel spelers heel gewaagd aan elkaar bleken en rating slechts een beperkte voorspellende waarde had.
Het AB-podium (v.l.n.r.): Léon Niemeijer, Leon van den Berg, Sander Wage, Elise Knobbe, Berend Visser en Eli Alia Jorritsma
(Klik op de uitslagentabellen voor details)
Via drie livestreams was het toernooi ook van afstand te volgen
CD-Groep (t/m 14 jaar)
In de CD-groep deden maar liefst 45 spelers mee. Ze speelden weliswaar samen in één groep, maar per categorie waren er eigen prijzen te verdienen.
Categorie C (t/m 14 jaar)
De grote favorieten in deze categorie waren Sono Folkers (Matadoren/Staunton) en Noël Koene (Hoogeveen) die onlangs ook al streden om het NOSBO C-kampioenschap. Maar zoals in de AB-groep al bleek, is niets zeker en zijn verrassingen altijd mogelijk.
Na vier ronden waren er nog drie C-spelers over met een 100%-score: Sono Folkers, Noël Koene en Matteo Petrelli (Staunton). In ronde 5 sloeg Noël toe tegen Matteo. Sono versloeg zijn mede-Hoogkerker Elliot Horenberg (Paardensprong).
Bord 1 t/m 6 van de CD-groep speelde in een apart zaaltje
Dat maakte een directe confrontatie tussen de favorieten Sono en Noël onvermijdelijk. Dit keer werd het geen salonremise, zoals tijdens het C-kampioenschap toen de heren enkele minuten na de start van de ronde tosti-etend werden aangetroffen in het sportcafé; beiden content met een gedeeld punt. Nee, dit keer werd er wél gestreden. Noël wist Sono uiteindelijk te vloeren. Dat maakte dat Noël in de laatste ronde voldoende had aan een remise tegen Ghilon Etienne (D-speler). Die remise kwam er en zo werd Noël Koene met 6,5 uit 7 winnaar van de C-categorie én overall winnaar van de CD-groep. Sono Folkers werd tweede en Matteo Petrelli derde in de eindrangschikking C. De prijs voor het beste C-meisje ging naar Elisa Oostinga (Ten Boer).
Het C-podium (v.l.n.r.): Elisa Oostinga, Noël Koene, Sono Folkers, Matteo Petrelli en Elliot Horenberg
Categorie D (t/m 12 jaar)
De D-categorie kende het grootste aantal deelnemers en om die reden waren hier 7 prijzen te verdienen. Voor de eerste plaats werd een tweestrijd verwacht tussen de nummers 1 en 3 van het NOSBO kampioenschap: Himar Ambrona Navarro en Ghilon Etienne (de nummer 2 van toen, Elia Alia Jorritsma, speelde mee in de AB-groep). Die strijd kwam er ook, al troffen de twee kemphanen elkaar dit keer helaas niet elkaar achter het bord voor een rechtstreeks duel. Beiden scoorden evenveel punten én weerstandspunten, waardoor de SB-punten (het aantal punten dat de tegenstanders hebben gescoord van wie je hebt gewonnen) de doorslag gaven: Himar Ambrona Navarro (Staunton) eerste met een haarlengte voorsprong op Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren), die daardoor tweede werd.
Evan de Wit (Philidor) werd derde, met evenveel punten als de nummer vier Jasper Roll (Aurich) en vijf Roan Wiersma (Haren). Ook hier waren het de weerstandspunten en SB-punten die uitsluitsel moesten geven. De beker voor de zesde plaats ging naar Maximillian Rauschel (Aurich) en de zevende plek was voor Mehran Sprong (Paardensprong) met 4 uit 7. Dezelfde score was er voor clubgenote Imara Hardeman die daarmee beste D-meisje werd.
Het D-podium met 2e van links winnaar Himar Ambrona Navarro
Groep EH (t/m 10 jaar)
In de jongste groep EH speelden veel kinderen met nog maar weinig toernooiervaring. Een deel ervan nog zo jong dat ze met hun voeten nog niet bij de grond kwamen als ze achter het schaakbord zaten. Een hele belevenis om dan opeens zeven partijen op een middag te spelen, met ook nog een schaakklok! Best even wennen soms, maar eigenlijk verliep het allemaal heel soepel.
Best hoog zo'n stoel
In deze groep zagen we naast de nieuwe gezichten ook een aantal relatief doorgewinterde jeugdspelers die al veel toernooiervaring hebben. Viaan Gohil – NOSBO E-kampioen, F-kampioen en onlangs nog zesde van Nederland op het NK t/m 10 jaar – was op basis van zijn rating en recente sterke optredens favoriet. Dat betekent niet dat het vanzelf gaat, in iedere partij ligt het gevaar om de hoek. Dat bleek al in ronde 3, toen Hannah Bakker (Ten Boer) een stelling wist te bereiken waarin ze mat in 2 had tegen Viaan. Ze miste deze kans, waardoor Viaan met de schrik kwijt kwam en alsnog won.
De EH-groep
Intussen was de zesjarige Jim de Wit - die pas dit seizoen lid is geworden van een schaakclub (Philidor, Leeuwarden) - ook uitstekend bezig. Net als Viaan won hij de eerste vier ronden, waardoor beiden in ronde 5 de degens mochten kruisen. Het werd een interessant gevecht. Viaan rokeerde met wit lang en Jim begon een pionnenopmars op de damevleugel in een poging om de witte koningsstelling te kraken. Viaan vocht voor wat hij waard was, maar belandde in een verloren eindspel. Hierdoor kwam Jim met 5 uit 5 bovenaan te staan.
Jim de Wit (6 jaar) was oppermachtig in de groep t/m 10 jaar
In ronde 6 speelde Jim tegen clubgenoot Daniël Terpstra. Jim kwam erg goed te staan en leek ook die partij naar zich toe te trekken, maar het werd toch remise. Geen man overboord: in de laatste ronde won Jim van Hannah Bakker waarmee hij op een prachtige 6,5 uit 7-score uitkwam. Hiermee werd Jim de Wit niet alleen de beste H-speler, maar ook de verrassende overall-winnaar van de hele groep t/m 10 jaar!
Tweede overall werd F-speler Viaan Gohil met 6 uit 7. E-speler Deen van der Kolk (Groninger Combinatie) speelde ook een uitstekend toernooi. Ook hij scoorde 6 uit 7, waarmee hij op weerstandspunten derde werd in het groepsklassement.
De beste G-speler was Besher Mousa (Hoogeveen); hij werd overall 7e met 5 punten.
De prijzen werden echter niet uitgereikt op basis van het groepsklassement, maar per categorie:
Categorie E (t/m 10 jaar)
Podium E (v.l.n.r.): Hannah Bakker, Deen van der Kolk en Dylan Roersma
Categorie F (t/m 9 jaar)
Het F-podium met links winnaar Viaan Gohil
Categorie G (t/m 8 jaar)
Het G-podium (v.l.n.r.): Keke Wessels, Joris Bakker, Besher Mousa (winnaar) en Lieke Koolaard
Categorie H (t/m 7 jaar)
Het G-podium (v.l.n.r.): Michael Saloum, Jim de Wit, Thijmen van Dellen en Sophia Akoel
Veel dank aan iedereen die meegeholpen heeft om dit toernooi mogelijk te maken!
FOTO-ALBUM (nieuw!)
Verslag SC Assen (nieuw!)
Verslag SC de Paardensprong (nieuw!)
Verslag SG Staunton (nieuw!)
Verslag De Schaakreporter (iets verderop in het artikel) - nieuw!
Groep AB Eindstand
Groep CD Eindstand
Groep EH Eindstand
Livestream AB-groep
Livestream CD-groep (bord 1-6)
Livestream CD-groep en EH-groep (grote zaal)
Deelnemerslijst
Toernooiaankondiging
Door de coronacrisis zijn er dit schaakseizoen veel minder fysieke jeugdtoernooien geweest. Een aantal Noordelijke clubs hebben de handen ineen geslagen en organiseren gezamenlijk een nieuw open toernooi: het Open Noord–Nederlands Jeugdkampioenschap.
Iedereen kan meedoen, ook spelers van buiten het NOSBO-gebied én spelers die niet lid zijn van een schaakclub. Schoolschakers en huisschakers zijn dus ook van harte welkom!
Wanneer: Zaterdag 14 mei 2022
Waar: Dorpshuis Hoogkerk, Zuiderweg 70-4, 9744 AP Groningen (gratis parkeergelegenheid)
Inleg: 5 Euro. Graag ter plekke met gepast geld betalen. Pinnen is niet mogelijk.
Overzicht groepen
We spelen in drie groepen:
Groep A/B
Categorie A (t/m 18 jaar) : geboren in 2004 of later
Categorie B (t/m 16 jaar) : geboren in 2006 of later
Groep C/D
Categorie C (t/m 14 jaar) : geboren in 2008 of later
Categorie D (t/m 12 jaar) : geboren in 2010 of later
Groep E/F/G/H
Categorie E (t/m 10 jaar) : geboren in 2012
Categorie F (t/m 9 jaar): geboren in 2013
Categorie G (t/m 8 jaar): geboren in 2014
Categorie H (t/m 7 jaar): geboren in 2015 of later
Groep A/B speelt speelt in een aparte zaal beneden in het Dorpshuis. De overige groepen spelen in de grote zaal en een ander zaaltje boven.
Let op: je mag ervoor kiezen in een hogere groep mee te spelen! In dat geval speel je voor een prijs in de jongste leeftijdscategorie van de betreffende groep. Als een E-spelers bijvoorbeeld meedoet in de C/D-groep, dan speelt deze mee voor de prijzen van de D-groep.
Start: A/B groep 10.00 uur, C/D groep 13.00 uur, E/F/G/H groep 13.00 uur. Prijsuitreiking ca. 17.45 uur.
Aanmelden speelzaal: A/B groep 9.30 uur tot uiterlijk 09.45 uur. C/D en E/F/G/H groep 12.30 uur tot uiterlijk 12.45 uur. Let op: bij latere aanmelding dan de genoemde eindtijd, word je niet ingedeeld voor de eerste ronde (reglementair verlies). In geval van vertraging onderweg, kun je je tot de genoemde eindtijd via Whatsapp aanmelden bij Martijn Hardeman: 06-179 179 81.
Aantal speelronden: Zeven ronden Zwitsers voor alle groepen.
Speeltijd:
AB: 20 + 7
CD en EH: 15 + 3
Maximum aantal deelnemers: A/B-groep: 14; C/D+E/F/G/H: 96.
Prijzen
Er is tot € 150 aan prijzengeld voor de A/B-groep. Voor het klassement en de prijzen wordt er in de AB-groep géén onderscheid gemaakt tussen de A-categorie en de B-categorie en tussen jongens en meisjes. Een uitzondering hierop is dat de NOSBO-leden in deze groep niet alleen spelen voor het groepsklassement, maar ook om het NOSBO-kampioenschap in de categorieën A-algemeen, A-meisjes, B-algemeen en B-meisjes. Het kampioenschap om de NOSBO-titels gaat wél per leeftijdcategorie. Als een NOSBO B-speler als hoogste NOSBO-speler eindigt in de AB-groep, dan is hij zowel A-kampioen als B-kampioen. Hetzelfde geldt bij de meisjes. De winnaars van de NOSBO-titels winnen sowieso een prijs; ook als ze niet in de top 3 geëindigd zijn. Let op: spelers uit jongere leeftijdscategorieën mogen ook in de AB-groep spelen.
Voor de overige categorieën C t/m H zijn er - afhankelijk van het aantal deelnemers - maximaal zeven bekers te winnen per categorie. Daarnaast is er een beker voor het beste meisje in alle categorieën C t/m H (een dubbele beker is mogelijk). Alle C t/m H-deelnemers aan het toernooi krijgen een herinnering.
Toelichting: Je geboortejaar bepaalt in welke categorie je speelt. Je komt alleen in aanmerking voor de prijzen in de categorie waarin je speelt. Als een F-speler bijvoorbeeld boven een E-speler eindigt, komt deze alleen in aanmerking voor een prijs in de F-categorie.
Toernooireglement
AB-groep
- Voor het NOSBO AB-kampioenschap geldt als basis het Reglement Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO. Dat betekent onder andere dat alleen de NOSBO-spelers die meedoen in de AB-groep in aanmerking komen voor het NOSBO-kampioenschap.
- Als een NOSBO B-speler als hoogste NOSBO-speler eindigt in de AB-groep, dan is hij zowel A-kampioen als B-kampioen. Hetzelfde geldt bij de meisjes.
- Als het gaat om de NOSBO (meisjes)titel A of B volgt bij een gelijk aantal punten (winst is 1 punt; remise 0,5 punt) een sudden death-barrage met speeltijd 5+3 (wit en zwart krijgen beiden evenveel tijd). Degene met de hogere tiebreak-score zoals hieronder beschreven, mag de kleur kiezen voor de eerste partij. Wie als eerste een partij wint, is de winnaar. Dus wint wit of zwart partij 1, dan is hij gelijk de winnaar. Bij remise wordt op dezelfde wijze een nieuwe partij gespeeld, maar dan met omgewisselde kleuren. Dit gaat door tot de eerste winstpartij.
- Voor alle overige plaatsen wordt in geval van een Zwitsers toernooi de ranglijst bij gelijk eindigen bepaald door de volgende tiebreaks (toegepast in de genoemde volgorde): weerstandspunten, Sonneborn Berger-punten, progressieve score, onderlinge score. Als een halve/hele competitie wordt gespeeld, dan geldt bij gelijk eindigen eerst het onderling resultaat en vervolgens Sonneborn Berger-punten.
- Als er meerdere spelers eindigen met een zelfde aantal punten (waarbij de tiebreaks buiten beschouwing worden gelaten) worden eventuele geldprijzen gelijkelijk verdeeld over deze spelers. Mocht dat leiden tot een geldprijs van minder dan €10 per persoon, dan valt/vallen de speler(s) met de laagste tiebreak-score af totdat dit niet meer het geval is.
CD-groep en EH-groep
- Je geboortejaar bepaalt in welke categorie je speelt. Voorbeeld: je hebt je opgegeven voor groep EH en bent geboren in 2014. Je speelt dan alleen mee voor het klassement en de prijzen van categorie G. Stel dat je als G-speler winnaar wordt van groep EH, dan krijg je dus 'alleen' de eerste prijs in de categorie G.
- Als je je hebt opgegeven voor een oudere leeftijdsgroep, dan doe je mee in de jongste leeftijdscategorie van die groep. Voorbeeld: je hebt je opgegeven voor groep CD en bent geboren in 2014. Je speelt dan alleen mee voor het klassement van categorie D (de jongste leeftijdscategorie in groep CD).
- De ranglijst wordt bij gelijk eindigen bepaald door respectievelijk WP, SB, PS, onderlinge score. Mocht dat alles gelijk zijn en het gaat nog om een prijs, dan wordt er sudden death gevluggerd, zoals hierboven beschreven bij de AB-groep.
In gevallen waarin dit reglement geen uitsluitsel geeft, beslist de organisatie.
Wijzigingen voorbehouden: De actuele informatie zal steeds op deze site weergegeven worden. Wijzigingen kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden op grond van het aantal aanmeldingen per groep.
Let op:
- Het maximaal aantal deelnemers voor groep AB is 14. Voor de overige groepen zijn er in totaal 96 plaatsen. Wijzigingen in deze verdeling voorbehouden.
- Aanmeldingen die binnenkomen als er geen plaatsen meer zijn, komen op de reservelijst.
We gaan er een fantastische schaakdag van maken; tot 14 mei!
Organisatoren: SG Staunton, SC Haren, Groninger Combinatie, SC de Paardensprong en de NOSBO. Schachclub Aurich uit Duitsland zal ook met een delegatie komen.
Contactpersoon: Martijn Hardeman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81 (o.a. voor het alsnog afmelden bij ziekte o.i.d.)
Op 14 mei vond het eerste Open Noord-Nederlands Jeugdkampioenschap plaats. De organisatie was in handen van SC de Paardensprong, SG Staunton, SC Haren, en de NOSBO. De belangstelling was groot: we mochten maar liefst 105 deelnemers begroeten in het Dorpshuis van Hoogkerk. Daarmee zaten we ook vrijwel aan het maximaal mogelijke aantal deelnemers. Naast natuurlijk veel NOSBO-spelers, waren er flinke delegaties uit Friesland en het Duitse Aurich.
Het toernooi was opgezet als een Zwitsers toernooi, waarbij je steeds wordt ingedeeld tegen iemand die (ongeveer) evenveel punten heeft gehaald als jij. Het voordeel is dat als het even wat minder gaat en je terugzakt in het klassement dat je weer nieuwe kansen krijgt tegen spelers die ook wat lager staan. Heb je daarentegen een superdag, dan krijg je de kans om tegen de toppers te spelen.
Om te voorkomen dat hele jonge spelers het zouden moeten opnemen tegen veel oudere spelers waren de spelers over drie leeftijdsgroepen verdeeld: AB (t/m 18), CD (t/m 14), EH (t/m 10). Met uitzondering van de AB-categorieën die een samengevoegd klassement hadden, waren er in iedere afzonderlijke leeftijdscategorie prijzen te verdienen.
AB-groep (t/m 18 jaar)
De oudste jeugd mocht om 10 uur ’s ochtends al het spits afbijten. Dit vanwege het langere speeltijd in deze groep (20+7). De 12 deelnemers in deze categorie speelden in een apart zaaltje beneden, waar ze in alle rust hun partijen konden afwerken. In deze groep stonden naast het algemene klassement ook de NOSBO AB-titels op het spel.
Sander Wage (1951) en León Niemeijer (1678) stegen qua rating ver uit boven de rest van de deelnemers (de eerstvolgende zat op 1241). Je zou de conclusie kunnen trekken dat daarmee wel duidelijk was wie er zou gaan winnen. Zo simpel is het natuurlijk niet. Al was het maar omdat de jeugdrating een vertekend beeld oplevert als de ene jeugdspeler wél regelmatig tegen volwassenen speelt (met een volwassenenrating die verhoudingsgewijs veel hoger is dan een jeugdrating) en de ander niet. Daar komt bovenop dat sommige spelers na de coronaperiode nauwelijks nog toernooien hebben gespeeld, waardoor hun rating nog niet geactualiseerd is.
Dat rating niet alles zegt, bleek gelijk in de eerste ronde. Jelmer van Steinvoorn (SSV Mid Fryslân) kwam een kwaliteit en een pion voor tegen Sander Wage (Staunton). Sander probeerde nog wat tegenspel te geven, maar Jelmer bleef kalm en begon een opmars met zijn vrijpion. Toen die niet meer te stoppen bleek, gooide Sander de handdoek in de ring. Een verrassende winst voor Jelmer.
Concurrent Léon Niemeijer (SC Assen) stond gelijk op scherp en won zijn eerste drie ronden. In ronde 4 moest hij zijn eerste halfje afstaan tegen Elise Knobbe (SSV Mid Fryslân). Met 3,5 uit 4 stond León bovenaan, op een halfje gevolgd door Leon van den Berg (Meppeler Schaakvereniging). In ronde 5 stond de cruciale partij tussen Sander en Léon Niemeijer op het programma. Het werd een bloedstollend gevecht. Léon kreeg een toren en 2 pionnen tegen Sander een loper en een paard. Omdat Léon twee verbonden vrijpionnen had en Sander een ingesloten loper, zag het er goed uit voor Léon. Om tegenspel te creëren offerde Sander zijn loper tegen 2 pionnen. Nu stond hij een kwaliteit achter, maar met beiden nog maar weinig op de klok en een paard van Sander op het bord die klaar stond om vorkjes te geven, kon er nog van alles gebeuren. Al snel offerte Léon de kwaliteit terug om zo af te wikkelen naar een gunstig eindspel. Het ontbrak Sander aan tijd om zich aan te passen aan het opnieuw gewijzigde stellingsbeeld en hij ging door zijn vlag. Een belangrijke overwinning voor Léon.
Sander was in de volgende ronde tegen de ‘andere Leon’, Leon van den Berg wel weer scherp en sleepte het punt binnen. Na 6 van de 7 ronden was duidelijk dat Léon Niemeijer eerste én NOSBO-kampioen zou worden. Met 5,5 uit 6 was hij niet meer te achterhalen door Leon van den Berg, Sander Wage en Berend Visser die allen 4 punten hadden. Daarentegen was de strijd om de plaatsen 2 en 3 dus nog superspannend. Het werd een bijzondere laatste ronde. Léon Niemeijer liep verrassend tegen zijn eerste verlies aan tegen de ratingloze Daniël Flamma (Staunton). Sander Wage remiseerde tegen Berend Visser (Paardensprong), terwijl Leon van den Berg wél tot winst kwam tegen Jurjen Noorlander (De Twee Kastelen). Daarmee werd hij knap tweede. De derde plaats werd gedeeld door Berend Visser, Sander Wage en Elise Knobbe. Eli Alia Jorritsma (Paardensprong) was het hoogst geëindigde NOSBO-meisje, waarmee ze NOSBO AB-meisjeskampioen werd.
Daarmee kwam een einde aan een mooi toernooi waarin veel spelers heel gewaagd aan elkaar bleken.
CD-Groep (t/m 14 jaar)
In de CD-groep deden maar liefst 45 spelers mee. Ze speelden weliswaar in één groep speelden, maar per categorie waren er eigen prijzen te verdienen.
Categorie C (t/m 14 jaar)
De grote favorieten in deze categorie waren Sono Folkers (Matadoren/Staunton) en Noël Koene (Hoogeveen) die onlangs ook al streden om het NOSBO C-kampioenschap. Maar zoals in de AB-groep al bleek, zijn verrassingen altijd mogelijk. Na vier ronden waren er nog drie C-spelers over met een 100%-score: Sono Folkers, Noël Koene en Matteo Petrelli (Staunton). In ronde 5 sloeg Noël toe tegen Matteo. Sono versloeg zijn mede-Hoogkerker Elliot Horenberg (Paardensprong).
Dat maakte een directe confrontatie onvermijdelijk. Dit keer werd het geen salonremise, zoals tijdens het C-kampioenschap toen de heren enkele minuten na de start van de ronde gemoedelijk tosti-etend werden aangetroffen in het sportcafé met een gedeeld punt. Nee, nu werd er gestreden. Noël wist Sono uiteindelijk te vloeren. Dat maakte dat hij in de laatste ronde voldoende had aan een remise tegen Ghilon Etienne (D-speler). Die remise kwam er en zo werd Noël Koene met 6,5 uit 7 winnaar van de C-categorie én overall winnaar van de CD-groep. Sono Folkers werd tweede en Matteo Petrelli derde in de eindrangschikking C. De prijs voor het beste C-meisje ging naar Elisa Oostinga (Ten Boer).
Categorie D (t/m 12 jaar)
De D-categorie kende het grootste aantal deelnemers en om die reden waren hier 7 prijzen te verdienen. Voor de eerste plaats werd een tweestrijd verwacht tussen de nummers 1 en 3 van het NOSBO kampioenschap: Himar Ambrona Navarro en Ghilon Etienne (de nummer 2 van de PJK, Elia Alia Jorritsma, speelde mee in de AB-groep). Die strijd kwam er ook, al troffen de twee kemphanen elkaar dit keer helaas niet elkaar achter het bord voor een rechtstreeks duel. Beiden scoorden evenveel punten én weerstandspunten, waardoor de SB-punten (het aantal punten dat de tegenstanders hebben gescoord van wie je hebt gewonnen) de doorslag gaven: Himar Ambrona Navarro (Staunton) eerste met een haarlengte voor Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren) die daardoor tweede werd.
Evan de Wit (Philidor) werd derde, met evenveel punten als de nummer vier Jasper Roll (Aurich) en vijf Roan Wiersma (Haren). Ook hier waren het de weerstandspunten en SB-punten die uitsluitsel moesten geven. De beker voor de zesde plaats ging naar Maximillian Rauschel (Aurich) en de zevende plek was voor Mehran Sprong (Paardensprong) met 4 uit 7. Dezelfde score was er voor clubgenote Imara Hardeman die daarmee beste D-meisje werd.
Groep EH (t/m 10 jaar)
In de jongste groep EH speelden veel kinderen met nog maar weinig toernooiervaring, van wie een flink deel met hun voeten nog niet bij de grond kwamen als ze achter het schaakbord zaten. Een hele belevenis om dan opeens zeven partijen op een middag te spelen, met ook nog een schaakklok! Best even wennen soms, maar eigenlijk verliep het allemaal heel soepel.
In deze groep zagen we ook relatief doorgewinterde jeugdspelers die al veel toernooiervaring hebben. Viaan Gohil – NOSBO E-kampioen en onlangs nog zesde van Nederland op het NK t/m 10 jaar – was op basis van zijn rating en recente sterke optredens favoriet. Dat een hoge rating geen garantie is voor succes bleek al in ronde 3 toen Hannah Bakker (Ten Boer) mat in 2 had tegen Viaan. Ze miste deze mogelijkheid en werd vervolgens weggetruukt door Viaan.
Intussen was de zesjarige Jim de Wit die dit seizoen pas lid is geworden van een schaakclub (Philidor, Leeuwarden) ook uitstekend bezig. Net als Viaan won hij de eerste vier ronden, waardoor beiden in ronde 5 de degens mochten kruisen. Het werd een interessant gevecht. Viaan rokeerde met wit lang en Jim begon een pionnenopmars op de damevleugel in een poging om de witte koningsstelling te kraken. Viaan vocht voor wat hij waard was, maar belandde in een verloren eindspel. Hierdoor kwam Jim met 5 uit 5 bovenaan te staan. In ronde 6 speelde Jim tegen clubgenoot Daniël Terpstra. Jim kwam erg goed te staan en leek ook die partij naar zich toe te trekken, maar het werd toch remise. Winst in de laatste ronde tegen Hannah Bakker was voldoende voor een prachtige 6,5 uit 7-score, waarmee Jim de Wit niet alleen de beste H-speler werd, maar verrassend de hele groep t/m 10 jaar won!
Tweede overall werd F-speler Viaan Gohil met 6 uit 7. E-speler Deen van der Kolk (Groninger Combinatie) speelde ook een uitstekend toernooi. Ook hij haalde 6 uit 7 waarmee hij op weerstandspunten derde werd in het groepsklassement.
De prijzen werden echter niet uitgereikt op basis van het groepsklassement, maar per categorie.