In het verre Eindhoven vond in het weekend van 12-13 februari het tweede van vier NK-plaatsingstoernooien plaats voor de A- en B-jeugd en de C-meisjes. Het eerste toernooi vond plaats in Schagen, nog net voor de lockdown. Sander Wage wist zich hier te kwalificeren voor het NK-B. De overige leeftijdscategorieën kunnen zich via de regionale kampioenschappen plaatsen voor het NK.

Vanuit de NOSBO deden in categorie A (2004-2005) Loek van der Hagen (Groninger Combinatie, categorie A) en Berend Visser (Paardensprong) mee. In groep B (2006-2007) speelde Léon Niemeijer (SC Assen) en bij de C-meisjes (2008-2009) Carlijn Hagen (Paardensprong).

Loek stond op basis van rating als eerste geplaatst, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan om de hoge verwachtingen dan waar te maken. Toch ging Loek dat uitstekend af. Hij speelde een prima toernooi waarin hij ongeslagen bleef en slechts twee remises hoefde af te staan. Eén daarvan was tegen de latere toernooiwinnaar Leandro Slagboom uit Leeuwarden, die regerend kampioen is bij de B-jeugd. In deze partij wist Loek met de witte stukken Leandro zwaar onder druk te zetten.

Leandro kreeg niet de kans om te rokeren, waardoor zijn koning bange avonturen beleefde door alle stukken die Loek op hem afstuurde. Tot Loeks spijt miste hij de finishing touch, waardoor Leandro er toch nog een remise uit wist te slepen. Desondanks een leuke partij. Dat gold ook voor de spektakelpartij tegen Veronique Bogouslavskii, die wat Loek betreft één van de hoogtepunten was van zijn toernooi. Met 5 uit 7 werd Loek keurig tweede achter Leandro Slagboom, waarmee hij zich plaatst voor het NK-A dat van 1-7 mei gespeeld wordt in Almelo. Gefeliciteerd, Loek!

LoekLoek van der Hagen (rechts) in actie (uit fotocollectie Ab Bruijns)


Berend Visser speelde ook in de A-groep. Berend heeft in de afgelopen twee coronajaren een enorme progressie geboekt, mede door veel online te spelen. In Eindhoven wist hij een nette 50%-score te behalen. Toch was hij zelf niet helemaal tevreden, omdat hij voor zijn gevoel ook iets meer had moeten kunnen halen uit de drie partijen die hij verloor van spelers met een rating in de buurt van de zijne. Niet getreurd, bij het volgende kwalificatietoernooi in Rotterdam gaat Berend het waarschijnlijk opnieuw proberen.

Léon Niemeijer (SC Assen) scoorde bij de B-jeugd 3,5 uit 6. Ook hij gaat in Rotterdam een nieuwe poging doen om zich te kwalificeren. Het ene toernooi is het andere niet en we weten van Léon dat als hij echt op stoom komt in een toernooi, hij voor iedere tegenstander een gevaar is. Bij deze zijn ze gewaarschuwd.

LéonLéon Niemeijer (rechts) speelde eerst mee met het kwalificatietoernooi in Schagen, nu in Eindhoven en straks in Rotterdam (uit fotocollectie Ab Bruijns)


Carlijn Hagen (Paardensprong) wil zich ook graag verder ontwikkelen op het schaakbord. Ze maakte de lange reis van Schiermonnikoog naar Eindhoven om zich hier te meten met de beste meisjes van haar leeftijd. Nou ja, eigen leeftijd... Carlijn verweet haar moeder al een beetje dat ze in december was geboren in plaats van begin januari, want nu moest ze als allerjongste C-meisje meedoen in de gecombineerde groep van B- en C-meisjes van wie de oudsten dus bijna 4 jaar ouder waren dan zij.

Helaas lukte het haar nog niet om punten te scoren in deze groep, maar ze wist het wel in een groter perspectief te zien: "ik vind dat het goed gaat, ik leer echt veel te veel". Zo is het en Carlijn gaan we zeker ook weer winnend terugzien.

Eindstand groep A
Eindstand groep B
Eindstand meisjes B+C
Verslag KNSB