Ronde 6: Eerste overwinning Schaakstad Apeldoorn (met recordscore!)

 

Winterkampioenschap Teams R6

Schaakstad Apeldoorn speelt al vanaf het begin van het Winterkampioenschap voor Jeugdteams mee aan de top en voerde wekenlang het klassement aan. Toch moesten ze tot ronde 6 wachten tot ze de eerste teambattlezege konden binnenslepen. Dat deden ze wel in stijl, want met 342 punten verbeterden ze het record dat Kennemer Combinatie vorige week neerzette.

Ook VAS zette opnieuw een indrukwekkende teambattle neer, maar een Joop Zoetemelk-syndroom dreigt: in alle vier de teambattles werden ze 2e. Kennemer Combinatie deed een klein stapje terug na de twee opeenvolgende overwinningen in de laatste ronden, maar behaalde nog steeds een prima derde plaats.

SG Staunton eindigde van de Noordelijke teams het hoogste. Onder aanvoering van de ontketende Sono Folkers (3e individueel) behaalden ze een zesde plaats; hun beste resultaat tot dusverre in dit Winterkampioenschap. Het is geen rechte lijn, maar de trend van dit team is duidelijk up! De Paardensprong deed het ook zeker niet slecht met een 8e plaats.

Winterkampioenschap Teams klassement na R6
We hebben een nieuwe koploper in het klassement. Al hun tweede plaatsen bij elkaar zijn namelijk voldoende voor VAS om de leiding in het klassement met slechts 1 punt (!) verschil over te nemen van Kennemer Combinatie.

Schaakstad Apeldoorn staat nog steeds derde, maar de oplettende lezer zal zien dat ze hun achterstand ten opzichte van plek 1 en 2 bijna geheel hebben goedgemaakt. Slechts een minimale 13 punten verschil tussen de nummers 1 en 3 maakt dat we een ongekend spannende strijd om de podiumplaatsen hebben.

Ook STHV mag zeker nog niet uitgevlakt worden. Voor Moira Domtoren is de achterstand groter, maar ze hebben in ronde 1 laten zien in staat te zijn een teambattle op hun naam te schrijven. Op naar ronde 7!

Uitslagen en partijen ronde 6
Ronde 7 (29 januari 2022)
Klassement

Puntentelling
Reglement

Ronde 5: Kennemer Combinatie wint opnieuw en pakt de leiding

Ronde 5 kende een zeer spannend verloop. Een record van 155 spelers had zich aangemeld voor de teambattle en dat leverde een prachtige strijd op. De teams van Schaakstad Apeldoorn, SHTV, Kennemer Combinatie en VAS streden tot op het laatst voor de eindoverwinning. Uiteindelijk was het opnieuw Kennemer Combinatie dat aan het langste eind trok en dat deden ze met een recordscore van 321 punten.

Bokaal Lichess

Tweede werd VAS dat maar liefst 19 spelers op de been wist te brengen en daarmee enorm veel bonuspunten wist te scoren. De puntentelling zit namelijk zo in elkaar dat de bovenste vier spelers weliswaar het belangrijkst zijn voor de teamscore, maar dat daarnaast iedere scorende speler bonuspunten oplevert. Dat dat flink kan bijdragen blijkt uit de 171 bonuspunten die VAS scoorde. Schaakstad Apeldoorn werd derde. De Paardensprong was dit keer het beste Noordelijke team met een 11e plaats.

Schermafdruk 2022 01 16 11.48.13 R5 uitslag

Zoals aangekondigd zijn de laagste twee scores van ieder team weggestreept in het klassement. Dit om te voorkomen dat als een team een keer niet (op volle sterkte) mee kan doen, dat dit gelijk een te grote invloed heeft op het klassement. Kennemer Combinatie heeft de leiding in het klassement overgenomen van Schaakstad Apeldoorn. Tweede is VAS uit Amsterdam en Schaakstad Apeldoorn staat nu 3e, vlak voor het Haagse STHV. Op de vijfde plaats staat Moira-Domtoren uit Utrecht. De verschillen zijn beperkt, dus we gaan ongetwijfeld nog veel spannende strijd zien in de komende ronden.

Schermafdruk 2022 01 16 16.05.38 Stand na R5 gecorrigeerd nieuw

Uitslagen en partijen ronde 5

Ronde 4: Winst voor Kennemer Combinatie

In ronde 4 sloeg Kennemer Combinatie uit Haarlem een mooie slag door de teambattle te winnen. Dit gebeurde met een indrukwekkende score van 300 punten (alleen Moira Domtoren wist in ronde 1 ook de 300-puntengrens te slechten), waardoor Kennemer Combinatie een grote sprong in het klassement maakt van plek 8 naar plek 3.

Winterkampioenschap Jeugdteams uitslag R4

Schaakstad Apeldoorn blijft het klassement aanvoeren met nog steeds ongeveer 100 punten voorsprong op het Haagse SHTV. Er zit wel een addertje onder het gras, want de laagste twee uitslagen van ieder team komen te vervallen. Dit kan nog behoorlijke verschuivingen gaan geven, zeker voor een team als VAS dat met nog maar twee gespeelde teambattles al 5e staat.

Van de Noordelijke clubs deed Staunton het met een 7e plaats het beste. Met ongeveer 50% meer punten meer dan de vorige keer lijkt het team de weg naar boven gevonden te hebben.

Winterkampioenschap Jeugdteams stand na R4

Uitslagen en partijen ronde 4
Klassement
Puntentelling
Reglement

Ronde 3: Opnieuw winst voor SHTV, Paardensprong 4e 

Waar de nieuwjaarsduik voor velen de frisse start van het nieuwe jaar is, was op nieuwjaarsdag de wekelijkse jeugdteambattle een mooie aftrap van een nieuw schaakjaar. Ondanks voor velen een slaaptekort door oudejaarsavond was er volop strijd op deze eerste dag van 2022.

Opnieuw was het STHV uit Den Haag dat won. Daarmee kropen ze een beetje dichterbij richting klassementsleider Schaakstad Apeldoorn dat opnieuw tweede werd. Die tweede plaats moesten ze wel delen met debutant VAS uit Amsterdam, dat een flink team op de been wist te brengen en daarmee veel bonuspunten scoorde.

Uitslag R3 Winterkampioenschap voor Jeugdteams 2021 2022

Noordelijke clubs stomen op
Uit het Noorden doen er drie clubs mee: Philidor uit Leeuwarden, en uit de stad Groningen Staunton en de Paardensprong. In vorige seizoenen zegevierde Staunton vaak in de jeugdteambattles, maar dit seizoen is de start wat rustiger. Wel zien we dat er iedere teambattle meer Staunton-spelers meedoen, wat de hoop levend houdt dat we Staunton ook weer met de besten gaan zien meestrijden.

Dit keer eindigde Staunton met een negende plaats in elk geval alweer in de top 10, net een plekje achter Philidor dat dit seizoen succesvol debuteert in de jeugdteambattles. De Paardensprong begon het nieuwe jaar uitstekend met een 4e plaats. Zeker omdat de laagste twee uitslagen van ieder team nog gaan wegvallen, is dat een uitslag met perspectief.

Ook meedoen?
Wil je meedoen met je club of school? Meld je bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ingewikkeld is het niet (we helpen je op weg) en met een team van slechts enkele spelers kun je al leuk meedoen!

 Winterkampioenschap Jeugdteams klassement na R3


Aankondiging Staunton

Uitslagen en partijen ronde 3

Klassement
Puntentelling
Reglement

8 januari: Ronde 4


Ronde 2: SHTV uit Den Haag slaat toe

In ronde 2 van het Winterkampioenschap voor Jeugdteams trokken 113 spelers tegen elkaar ten strijde. De teams Op Eigen Wieken uit Leiden en DBC Jeugd (de Bilt/Bilthoven) maakten deze avond hun debuut. Op Eigen Wieken deed dat zeer verdienstelijk met gelijk een top 5-klassering.

In eerste instantie leek Jeugd NL - aangevoerd door de sterkste speler van de avond Tim Grutter - winnaar te zijn geworden. Maar schijn bedroog, want een aantal spelers had per abuis in dit combinatieteam meegespeeld in plaats van hun eigen clubteam. Een kwestie van er weer even inkomen. Na correctie van de scores bleek SHTV uit Den Haag winnaar van de avond, gevolgd door Schaakstad Apeldoorn en Kennemer Combinatie.

Schermafdruk 2021 12 19 22.10.46


Klassement

In het klassement heeft Schaakstad Apeldoorn de leiding genomen. Moira-Domtoren is een plekje gezakt en staat nu tweede. SHTV completeert het virtuele podium.

Vervolg op nieuwjaarsdag
Volgende week zaterdag slaan we een keertje over vanwege eerste kerstdag. De jeugd en de schaakouders kunnen op nieuwsjaarsdag het jaar goed beginnen met een teambattle, want dan staat ronde 3 op het programma.

Nieuwe teams nog steeds welkom
Nieuwe teams kunnen zich nog steeds aanmelden. Dit mogen ook schoolteams zijn. Voor het klassement vervallen de laagste twee teambattlescores per team, dus er is nog niets verloren als je team pas in ronde 3 start.

Schermafdruk 2021 12 19 21.47.44 Klassement na 2 ronden

Bonuspunten
De oplettende lezer zal zien dat de ranglijst in Lichess afwijkt van die in het klassement. Weliswaar tellen de scores van de vier hoogst eindigende spelers per team veruit het zwaarste mee voor het klassement, maar ook de rest van het team draagt bij aan het teamresultaat via bonuspunten. Het gevolg is dat je met een klein, maar sterk team al heel ver kunt komen, maar ook dat spelers die minder scoren wel degelijk bijdragen aan de teamprestatie. Zelfs als ze slechts een deel van de teambattle meedoen. Het loont dus om met veel spelers deel te nemen; ieders bijdrage telt! Zie voor details de uitleg puntentelling.

N.B. Voor combinatieteams - zoals Jeugd NL en Schaakouders - geldt dat per teambattle maximaal 4 spelers in aanmerking komen voor een bonus. Dit omdat deze teams anders onevenredig in het voordeel zouden zijn, omdat ze potentieel uit oneindig veel spelers kunnen bestaan.

Ieder teamlid met minimaal 10 punten    

10 bonuspunten

Ieder teamlid met minimaal 5 punten

5 bonuspunten

Ieder teamlid met minimaal 1 punt

1 bonuspunt


Uitslagen en partijen ronde 2

Klassement
Puntentelling
Reglement

Ronde 3 (nieuwjaarsdag)


Ronde 1: winst voor Moira Domtoren na zinderende finale

Op zaterdag 11 december 2021 is de eerste ronde van het Online Winterkampioenschap voor Jeugdteams gespeeld. Dit is een landelijke competitie tussen jeugdschaakclubs en schoolteams. Iedere zaterdag spelen we een ronde en kunnen er punten voor het teamklassement worden gescoord. De belangstelling bleek groot: zo'n 130 spelers meldden zich aan voor de eerste ronde, van wie het overgrote deel daadwerkelijk in actie kwam.

 Winterkampioenschap Jeugdteams ronde 1
Het was een zeer close finish, maar winnaar van ronde 1 werd Moira-Domtoren uit Utrecht, net voor Schaakstad Apeldoorn, Jeugd NL en het schoolteam ARH schaakclub. Deze vier teams zaten allemaal binnen vijf punten van elkaar, gefeliciteerd!

Teamgevoel via Whatsapp
De Adriaan Roland Holstschool (ARH schaakclub) zorgde voor extra teambeleving tijdens de teambattle door een Whatsapp-videocall open te hebben staan tijdens het schaken. Megagezellig, zoals teamleider Guido (tevens topscorer individueel) het omschreef!

Uitslagen ronde 1
Verslag Staunton

RONDE 2 (zaterdag 18 december, 19:00 uur)

Klassement
Puntentelling  
Reglement


Ook meedoen met je club of school? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het enige wat je nodig hebt is een gratis Lichess-account.


Lichess icoon