Ook Kloostertuin gedwongen in achtervolging
Woensdag 15 december was het zover: de finale van de Christmas Cup waar door de deelnemers reikhalzend naar uit was gekeken. Van te voren was de vergelijking met Max Verstappen al gemaakt. Je kunt tijdens de voorrondes prachtige successen halen, maar uiteindelijk moet het in die laatste finale gebeuren.

Zoals bekend leidde dit zondag bij Max tot een zinderende apotheose. Lang leek het net niet te gaan lukken, maar door zijn weigering om op te geven en te blijven geloven in zijn kansen, haalde hij door de pijn heen de buit fenomenaal binnen. Het gaat wat ver om dat succes te vergelijken met deze Christmas Cup-finale, maar toch waren er duidelijke parallellen.

Nek-aan-nek met Utrechtse scholen
De Kloostertuin won vorig jaar de Christmas Cup en was ook dit keer de enige school uit het Noorden in de finale. De Kloostertuin-spelers deden het uitstekend , maar dat gold ook voor twee scholen uit Utrecht: de Pijlstaart - die in de kwalificaties al twee keer dagwinnaar was geworden - en de Achtbaan. Zo kwam het dat de Kloostertuin vanaf ronde 2 in de achtervolging moest. Alles werd uit de kast gehaald, maar na ronde 4 was er nog steeds een achterstand.

Mila en Elin kopieMila en Elin van de Kloostertuin in actie in een toepasselijke entourage


Onverwachte wending
Net als bij Max moest het dus in die aller-, allerlaatste ronde gebeuren. In zijn geval bracht de safety car nieuwe kansen; hier leek de techniek de Kloostertuin juist op dit cruciale moment in de steek te laten. Want vlak voor de start van de laatste ronde verloor één van de topscorers van de Kloostertuin (de tien hoogstgeëindigde spelers telden mee voor teamresultaat) de connectie met het toernooi en leek de laatste partij niet meer te kunnen spelen. In dit toernooi waar de verschillen zo klein zijn, zou dat weleens een beslissend nadeel kunnen blijken. In lichte paniek werd papa erbij geroepen en gelukkig kon ze alsnog weer in het toernooi komen voor de laatste cruciale ronde.

Race tegen de klok
Die laatste ronde was echter al begonnen en van de oorspronkelijke 5 minuten bedenktijd, waren er voor onze speler nog maar ruim 3 over. Net als bij Max tijd voor een inhaalrace! En net als zondag was het op het allerlaatste moment 'eind goed, al goed': de partij werd gewonnen en in de slotstand bleek de Kloostertuin met het kleinst mogelijke verschil van één minimaal puntje (een overwinning telde voor 3 punten) opnieuw winnaar.

Een ontknoping à la Verstappen die de Christmas Cup opnieuw naar Assen brengt! Een prachtige afsluiting van dit schooljaar. Een titel winnen is één, maar hem succesvol verdedigen is twee. De Kloostertuin is dat gelukt; nu volgend jaar Max nog...

Veel dank aan de KNSB voor de organisatie van dit superleuke toernooi!

Uitslagen finale groep 345
Uitslagen finale groep 678
Verslag finale KNSB


Christmas Cup dag 1

Christmas Cup dag 2
Christmas Cup dag 3
Christmas Cup dag 4
Christmas Cup dag 5

Finale 2020

Verslag kwalificatie

Tweede toernooi om de Christmas Cup
Ook dit jaar organiseert de KNSB de Schoolschaak Christmas Cup. Een online toernooi voor basisschoolteams met een leuke, laagdrempelige formule en zeer lage deelnamekosten (€ 1 per leerling). Gedurende één schoolweek is er elke middag na schooltijd een kwalificatietoernooi waar spelers van de deelnemende scholen het tegen elkaar opnemen. Leerlingen uit de onderbouw spelen in een eigen groep 345 en de bovenbouw in groep 678. De 31 deelnemende scholen zijn verdeeld over de poules A en B.  Elke dag plaatst het beste team van de poule zich voor de finale.

Julian bij tandartsTja, wat te doen als je mee wilt schaken met je schoolteam, maar ook een tandartsafspraak hebt? Julian Gerrits van de Kloostertuin zag daar geen probleem in en speelde gewoon door tijdens de behandeling. Dat is het voordeel van online: anywhere, anytime. Julian maakte indruk op zijn tandarts door de partij te winnen.


Christmas Cup 2020 naar Assen
Vorig jaar vond het eerste toernooi om de Christmas Cup plaats. Die werd toen verrassend gewonnen door de Kloostertuin uit Assen. Dat was toen de enige deelnemende school uit het NOSBO-gebied. Uiteraard doet de Kloostertuin als titelverdediger dit jaar opnieuw mee. Maar nu niet als enige uit het Noorden, want dit keer was ook Panhuys uit Leek van de partij, en KC Noord uit Delfzijl proefde aan het toernooi met één speler.


Kwalificatietoernooien
Afgelopen schoolweek vonden de kwalificatietoernooien plaats. KC Noord kon daarin met één speler uiteraard geen rol spelen in het klassement. Panhuys speelde in de middenmoot mee, maar wist helaas de finale niet te bereiken.

De Kloostertuin stond vanaf het begin af aan op scherp. Op de eerste dag werden ze tweede in poule B met een kleine achterstand op de nummer 1. Hetzelfde gebeurde op dag 2 wat voldoende was voor een plaats in de finale (omdat dezelfde nummer 1 zich de vorige dag al had geplaatst). Het Kloostertuin-team begon toen echt op stoom te raken. Vermoedelijk mede door de dagelijkse verslagen over het toernooi op het ouderportaal meldden zich steeds meer leerlingen bij het team.

AyanaDe zesjarige Ayana Hardeman (Kloostertuin) denkt diep na over een zet

Talent
In totaal bestond het team uiteindelijk uit bijna 40 kinderen. Enkelen van hen zijn sinds het vorige Christmas Cup-toernooi en andere online jeugdtoernooien op een schaakclub gegaan (SC Assen en de Paardensprong), maar het overgrote deel van de kinderen speelt alleen op school en thuis. Ook in die groep blijkt er veel talent te zijn, want de kwalificatietoernooien van afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag werden alle gewonnen door de Kloostertuin. Op de laatste dag gebeurde dat bovendien met de hoogste score die dit jaar in beide poules gehaald werd. Op naar de finale van 15 december om de titel te verdedigen!

JasonNiet-clublid Jason Wallet is één van de topscorers van de Kloostertuin in groep 345

Christmas Cup dag 1
Christmas Cup dag 2
Christmas Cup dag 3
Christmas Cup dag 4
Christmas Cup dag 5

Finale 2020