Update: individuele scores toegevoegd (zie onderaan artikel bij de links) 

Op zaterdag 30 oktober vond in Hengelo het Hutton-toernooi plaats. Dit is het NK voor jeugdteams van de regionale schaakbonden van Nederland. Een afvaardiging bestaat uit (maximaal) vijf viertallen teams in de leeftijdscategorieën A, B, C, D en E. Het Hutton-toernooi heeft een rijke historie van al meer dan 60 jaar en wordt afwisselend door de regionale schaakbonden georganiseerd. Twee jaar geleden deed de NOSBO bij de editie in Hoorn voor het eerst in lange tijd weer mee. Vorig jaar was er door corona geen Hutton-toernooi, maar dit jaar vervolgde de NOSBO de mooie traditie om deel te nemen aan dit landelijke teamtoernooi.

Hutton groepsfotoDe NOSBO-spelers klaar voor de start

De NOSBO kwam dit keer uit in de categorieën B (t/m 16 jaar), D (t/m 12 jaar) en E (t/m 10 jaar).

B-team: zware tegenstand van landelijke toppers
Het B-team bestond uit Sander Wage (Staunton), Elliot Horenberg (Paardensprong), Noël van der Veen (Assen) en Berend Visser (Paardensprong). Het team had het niet makkelijk tegen de landelijke toppers die naar Hengelo waren gekomen. Sander - de kersverse winnaar van het Hoogeveen amateurtoernooi - hield op  bord 1 goed stand en scoorde een mooie 50%-score tegen zeer sterke tegenstanders.

Elliot - die nog C-speler is (half punt) - en Noël (1 punt) vochten voor wat ze waard waren en hielden in de meeste partijen lang stand, maar moesten dan toch meestal het onderspit delven. Beiden waren realistisch genoeg om te beseffen dat dat tegen spelers van dit kaliber zeker geen schande is en genoten toch van de gezellige schaakdag en de leerzame ervaring. Berend Visser gaf achteraf aan dat hij het toernooi wat had onderschat. Hij had niet verwacht zulke sterke spelers op bord 4 te zullen treffen. Desondanks wist hij nog twee mooie zeges te boeken. Het B-team eindigde als 4e van de 6 deelnemende teams.

Hutton B teamLinks het B-team met Sander, Elliot, Noël en Berend


D-team: ondanks late wissel goed geweerd
In het D-team was de beoogde eerstebordspeler Eli Alia Jorritsma (Paardensprong) door ziekte niet aanwezig. Gelukkig kon Matei Crismaru op het laatste moment nog invallen. Het gevolg was wel dat de andere spelers allemaal een bord hoger speelden dan ze anders zouden hebben gedaan. Zo kwam Himar Ambrona Navarro van Staunton op het eerste bord terecht. Hij is nog maar sinds kort lid van een schaakclub (Staunton), maar heeft zowel bij Stappenkampioenschap in Hoogkerk als bij het D-teamkampioenschap veel indruk gemaakt. Nu hij mocht aantreden tegen de sterkste leeftijdsgenoten van Nederland toonde hij opnieuw dat hij veel talent heeft door een overwinning en twee remises binnen te slepen op bord 1. Vooral de manier waarop hij dat deed, doet vermoeden dat we nog veel van Himar gaan horen.


Hutton D teamHet D-team met Himar (rechts), Kaj, David en Matei


Op bord twee speelde Kaj Kremer van de Paardensprong. Hij had vandaag niet zijn dag. Slecht speelde hij zeker niet, maar op het eind ging het steeds net even mis. Zo speelde hij in de laatste ronde een adembenemende partij vol van penningen, onderste rij-issues en wederzijdse matdreigingen en met op het eind allebei nog slechts seconden op de klok. Heel dicht was Kaj hier bij de winst, maar het dubbeltje viel opnieuw net de verkeerde kant op. Soms heb je van die dagen. Knap was dat Kaj zijn humeur niet liet bederven. We gaan hem sterker terugzien.

Hutton KajKaj (links) in zijn laatste superspannende partij. Zijn teamgenoten kijken gespannen toe.


Op bord 3 en 4 ook twee Paardensprongers: David Kolijn en de eerdergenoemde Matei Crismaru die op het allerlaatst nog aan het team was toegevoegd en de avond ervoor nog een spannend Halloween-feest had gehad. 's Ochtends was hij hierdoor nog wel wat moe, maar dat was aan zijn spel niet te merken. Hij scoorde keurig twee punten. Hetzelfde geldt voor David op bord 3 die ook in dit toernooi weer een betrouwbare kracht bleek.

Het D-team werd hiermee 6e van de 8 deelnemende teams; met evenveel matchpunten, maar net iets minder bordpunten dan nummer 5. Een goede training voor de halve NK-finale voor D-teams in Almere, waar we Himar in het Staunton-team en de andere drie in het Paardensprong-team gaan terugzien.

Hutton sfeerTeam bonding - niet alleen succes achter het bord maakt een dag geslaagd


E-team verrast: bijna op het podium
Ook in de E-categorie één Staunton-speler en drie Paardensprongers. Het team wist in de eerste ronde gelijk al te verrassen met een gelijkspel tegen de veelvuldig Hutton-kampioen en ratingfavoriet RSB door winst van Mehran Sprong en Imara Hardeman (beiden Paardensprong). Toen het team de volgende twee ronden ook nog wist te winnen, leek een podiumplaats mogelijk. Helaas ging het team in ronde 4 hard onderuit tegen SGA (0-4). In ronde 5 volgde een gelijkspel tegen NHSB, waarmee de NOSBO net buiten het podium viel (4e van de 8 teams). Jammer van die mooie beker, maar desondanks een resultaat om trots op te zijn.

Hutton E team tegen RSBHet E-team met Ghilon (links), Mehran, Simon en Imara stunt met gelijkspel tegen Hutton-kampioen RSB


Ghilon Etienne (Staunton) scoorde op het zware eerste bord één overwinning en één remise. Op het ook pittige bord 2 was Mehran Sprong uitstekend op dreef met 3 uit 5, tegen spelers met een gemiddeld veel hogere rating. Hij werkt hard aan het schaken en dat is te zien aan zijn mooie resultaten. Wellicht kan hij zichzelf nóg verder verbeteren door wat meer tijd te gebruiken. Hij was vaak als eerste klaar en soms zelfs met nog meer tijd op de klok dan waarmee hij was begonnen (de bedenktijd was 15 min. p.p. en 10 sec. per zet).

Op bord drie speelde Simon Kolijn die in de diverse D- en E-teamtoernooien dit seizoen al heeft laten zien goed in vorm te zijn, met een ononderbroken reeks van 15 winstpartijen. Ook op het zware Hutton-toernooi wist hij weer twee keer tot winst te komen. Op bord 4 speelde Imara Hardeman die de smaak van het schaken weer helemaal te pakken heeft nu er weer fysieke toernooien zijn. Met drie mooie overwinningen tegen soms honderden ratingpunten meer, leverde ook zij een waardevolle bijdrage aan het teamresultaat. Mehran, Simon en Imara zien we alledrie terug in het E-team van de Paardensprong dat op 20 november meespeelt in de NK-finale die de NOSBO in Groningen organiseert. Ghilon doet daar mee in het Staunton-team.


Hutton podiumRSB viert dat ze het Hutton-toernooi overall hebben gewonnen

Overall-klassement
In het overall-klassement kon de NOSBO geen rol van betekenis spelen doordat we geen A- en C-team hadden. Het podium werd gevuld door de Randstad: De Rotterdamse Schaakbond wist net als de voorgaande vier edities de wisselbeker voor zich op te eisen. Tweede werd Schaakbond Groot-Amsterdam (SGA) en derde de Haagse Schaakbond (HSB). Als het volgend jaar lukt om de NOSBO-teams vanuit meer dan drie schaakclubs (Paardensprong, Staunton en Assen) te vullen, kunnen we wellicht ook weer met vijf teams aantreden en meespelen voor het totaalklassement.

Dit soort landelijke toernooien zijn een ontzettend leuke en inspirerende ervaring. En een afsluitend bezoek aan de plaatselijke McDonald's voor de terugreis naar het Noorden is natuurlijk de kers op de taart. Hutton, tot volgend jaar!

Hutton McDonaldsEen afsluiting in stijl van een prachtige schaakdag

 


Uitslagen en eindstanden na ronde 5
Categorie A (3 ronden)
Categorie B
Categorie C
Categorie D
Categorie E

Individuele uitslagen (nieuw!)
Uitslagen individueel A
Uitslagen individueel B
Uitslagen individueel C
Uitslagen individueel D
Uitslagen individueel E

Verslagen
Verslag Staunton
Verslag Paardensprong
Verslag Leidsch Schaakgenootschap (LSG)
Verslag Leidse Schaakbond
Verslag Rotterdamse Schaakbond (RSB)
Verslag Schaakbond Overijssel (SBO)

Hutton bekers en scherm 2 De indrukwekkende wisselbeker. Op het scherm de link naar de uitslagen die de NOSBO publiceerde.