NOSBO spelers op NK E WaalwijkV.l.n.r. Sarah Schipper, Imara Hardeman, Mehran Sprong, Viaan Gohil en Ghilon Etienne

Pittige zaterdag voor NOSBO-deelnemers op NK-E
De eerste dag van het NK-E zit erop. Een NK is nooit eenvoudig, maar dit keer hadden de NOSBO-kandidaten een pittige eerste dag waarop de meesten niet helemaal hun gebruikelijke niveau wisten te halen. Ook dat hoort erbij, want zonder dalen geen pieken. Maar als je grootse plannen had, kan het even flink slikken zijn. Morgen is er een nieuwe dag met nieuwe kansen, waarop we u natuurlijk weer op de hoogte zullen houden van de verrichtingen van onze toppers.

NOSBO-spelers vechten zich terug op zondag
Vielen de prestaties op zaterdag wellicht ietwat tegen, op zondag stonden onze NOSBO-spelers gelijk op scherp. Vol overtuiging werd het ene na het andere punt binnengehaald, waardoor iedereen in de eindstand uiteindelijk een respectabel aantal punten behaalde. Zie hieronder de resultaten per speler.

LIVEBLOG NK-E in Waalwijk


Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren) - 5 uit 9

Ghilon speelde in de eerste ronde tegen een ratingloze speler. Na de lange coronaperiode zeggen jeugdratings echter weinig meer, dus van een makkelijke overwinning kun je nooit uitgaan. In dit geval verliep het prima voor Ghilon: punt 1 binnen! In ronde 2 wachtte een zware tegenstander met ruim 400 ratingpunten meer. Het werd de langste partij van de ronde, waaruit Ghilon een knappe remise meenam. Ronde 3 ging helaas verloren waarmee Ghilon op 50% komt. Ook in ronde 4 lukte het helaas niet. In ronde 5 sloeg Ghilon echter weer toe. Na 1 dag een 50%-score voor hem en daarmee heeft hij nog goede kansen om op zijn streefscore van 5 uit 9 uit te gaan komen.


Ghilon

Op zondag ging Ghilon gelijk als een speer uit de startblokken: winst in ronde 6 en remise tegen een sterke tegenstander in de ronde 7. Daarmee komt Ghilon op een keurige 4 uit 7. Met deze vorm kunnen we nog mooie dingen van Ghilon gaan zien in de laatste ronden. In ronde 8 scoort Ghilon remise, waarmee hij zijn plusscore consolideert (4,5 uit 8). Ook in de laatste ronde speelt Ghilon weer een remise. Grappend werd hij al de remisekoning van het toernooi genoemd, maar feit is dat hij met slechts 2 nederlagen een heel degelijk NK heeft gespeeld, waarin hij zijn streefscore van 5 uit 9 heeft gehaald. Klasse!


Mehran Sprong (Paardensprong) - 4 uit 9
Mehran was behoorlijk gespannen voor de start van het toernooi. Hij had zich goed voorbereid, maar hoe zou dat gaan op zijn eerste tweedaagse toernooi? In de eerste ronde gaf hij lang prima partij tegen een speler met een bijna dubbel zo hoge rating tot hem een mat achter de paaltjes overkwam. Jammer! In ronde twee lukte het ook nog niet, maar in ronde 3 was het raak: de eerste overwinning voor Mehran! Helaas lukte het in ronde 4 en ronde 5 (tegen FSB-bekende Lutzen Kempenaar) niet om er nog wat bij te scoren. Al met al best een lastige eerste dag voor Mehran, maar morgen kan het weer heel anders zijn.

Mehran

Na de zware zaterdag wist Mehran zich op zondag in ronde 6 knap te herpakken: winst en daarmee een verdubbeling van de score. Dat maakt het gevoel weer heel anders. Ronde 7 ging verloren, maar in ronde 8 sloeg Mehran opnieuw toe. 3 uit 8 en op naar de laatste ronde! Ook in de laatste ronde trekt Mehran de partij naar zich toe. Door zijn sterke eindsprint vandaag komt hij op een mooie 4 uit 9 uit.

Mehran 12 9


Viaan Gohil (Staunton) - 3,5 uit 9
De zevenjarige Viaan debuteert dit weekend op een fysiek NK. Hartstikke spannend natuurlijk en dat voornamelijk tegen kinderen die jaren ouder zijn. De eerste drie ronden gingen helaas verloren, maar het toernooi is nog lang en er komen nog allerlei kansen. In ronde 4 keert het tij voor Viaan: winst en daarmee is de vervelende nul van het scorebord. De ronde daarna komt er nog een halfje bij, dus morgen is er nog van alles mogelijk.

 

Viaan

Viaan heeft op zijn eerste NK prima naar zijn zin. Op zondagochtend verloor hij ronde 6, maar in ronde 7 was het weer raak: 2,5 uit 7. Ook in ronde 8 stond Viaan er weer: opnieuw winst en een keurige 3,5 uit 8. De laatste ronde verliest Viaan, maar hij kan als zevenjarige met 3,5 uit 9 trots zijn met zijn debuut op het NK t/m 10. Over twee weken reist Viaan af naar Best om het daar op het NK zelfs tegen twaalfjarigen op te nemen.



Imara Hardeman (Paardensprong) - 4 uit 9
Imara begon het toernooi goed met winst in de eerste partij. In de tweede ronde kwam ze heel goed te staan, maar de kansen keerden en het was wachten tot ze mat gezet zou worden. Het werd echter pat; remise dus. In ronde drie moest Imara tegen de huidige Nederlands Kampioene en die was duidelijk een maatje te groot. 50% voor Imara. Helaas heeft Imara niet helemaal haar dag, want ronde 4 en 5 gaan verloren. Desondanks blijft Imara gelukkig goedgemutst en heeft ze tussen de ronden door veel lol met andere deelnemers. Ook heeft ze aangekondigd er morgen weer vol voor te gaan.

Imara


NOSBO-dames tegen elkaar

Op zondagochtend stond er gelijk een derby op het programma: Imara tegen Sarah. De dames maakten er een een superspannende partij van waarin Imara een stuk won en gewonnen kwam te staan, maar Sarah slim op de counter bleef loeren. Met succes: in uitstekende stelling zag Imara een mat over het hoofd, waardoor Sarah de winst greep. Imara die zich vandaag had willen revancheren voor de moeilijke zaterdag was begrijpelijk even zeer teleurgesteld, maar wist zich al snel weer te herpakken.

Imara en SarahLol voorafgaand aan een superspannende partij (foto: Roelof Kroon)

In ronde 7 lukte het Imara om opnieuw de benodigde concentratie op te brengen voor een goede partij en nu lukte het wel: na vier nederlagen op rij eindelijk weer winst! Dat had Imara even nodig. In ronde 8 sloeg ze opnieuw toe en daarmee komt ze op 3,5 uit 8. Nog één ronde te gaan!

Tegen de Nederlands Kampioene
In de laatste ronde speelt Imara tegen Bregje Roebers (de jongere zus van jeugdwereldkampioene t/m 14 jaar Eline) die alle voorgaande acht ronden heeft gewonnen en dus nu al zeker de nieuwe Nederlandse Kampioene is. Van te voren werd gespeculeerd over een snelle remise, maar Bregje geeft vooraf de partij aan dat ze zich graag op de lijst van Nederlands Kampioenen met een 100%-score wil schaken en ze dus voor winst zal gaan. In de Schotse opening krijgt Bregje goede kansen op voordeel, maar die weet ze niet te pakken waardoor Imara terug in de partij komt. Imara mist vervolgens een pionwinst, maar speelt het eindspel voor de rest uitstekend totdat een potremisestelling bereikt wordt. Een prima gelijkspel dus tegen de Nederlandse Kampioene; een prachtige afsluiting van dit toernooi voor Imara (4 uit 9).


Sarah Schipper (Ten Boer) - 3 uit 9

Sarah was voor de start wat gespannen. Mogelijk speelde dat mee in de eerste partij, want nog in de openingsfase werd ze verrast door een stikmat. Sarah herpakte zich prima met winst in ronde 2. Helaas ging ronde 3 weer verloren, maar we gaan Sarah zeker winnend terugzien. In ronde 4 lukte dat nog niet, maar in de laatste ronde op zaterdag volgt er weer een winstpartij. Met 2 uit 5 is dat zeker geen slechte start. Haar trainer Roelof Kroon is ook aanwezig in Waalwijk en toonde zich tevreden dat hij veel van hun gezamenlijke voorbereiding nu in haar spel ziet terugkomen.


Sarah

Zoals hierboven beschreven had Sarah op zondagochtend succes tegen Imara, wat haar op een keurige 50%-score bracht. Ronde 7 liep even wat minder voor Sarah, maar na de lunch was ze aanvankelijk uitstekend op dreef. Ze hoefde alleen de mat in 2 nog uit te voeren, toen het toch nog misging en de partij helaas verloren ging. 3 uit 8 voor Sarah. In de laatste ronde lukt het Sarah helaas niet om nog een keer te vlammen, waardoor de eindscore 3 uit 9 wordt. Belangrijker dan die punten is dat ze een heel leuk weekend had en veel nieuwe ervaring en leermomenten naar huis neemt.


Sarah en RoelofSarah en haar trainer Roelof Kroon bekijken de net gespeelde partij

Meiden op het NK EWaalwijk is niet alleen schaken. Tussen de ronden door is er veel gezelligheid.

Eindstand en uitslagen jeugd
Eindstand en uitslagen meisjes
Toernooisite NK-E


NK-E in Waalwijk


Al sinds 2005 wordt jaarlijks het NK-E in Waalwijk gehouden. Ook dit weekend (11+12 september) komt de sterkste jeugd t/m 10 jaar hier bijeen om uit te maken wie zich Nederlands Kampioen 2021 mag noemen.

De NOSBO is goed vertegenwoordigd met vijf spelers. In E-algemeen spelen mee: Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren), Mehran Sprong (Paardensprong) en Viaan Gohil (Staunton). Bij de meisjes komen Imara Hardeman (Paardensprong) en Sarah Schipper (Ten Boer) in actie.

NOSBO spelers op NK E Waalwijk op bankNog even chillen voor het toernooi begint


Eindstand en uitslagen jeugd
Eindstand en uitslagen meisjes
Toernooisite NK-E