Hoogkerk overzichtEindelijk weer achter het bord!


Vandaag was het dan zover: eindelijk weer een fysiek schaaktoernooi! Dat de behoefte daaraan groot was, bleek wel uit een recordaantal van 86 deelnemers voor dit Stappenkampioenschap. Helemaal aan het begin van het seizoen, net na de vorige zomervakantie vond het laatste NOSBO-toernooi plaats op deze zelfde speellocatie in Hoogkerk. En nu, vlak voor de volgende zomervakantie was er pas weer de gelegenheid voor een vervolg. Opnieuw in Hoogkerk, en zo was de cirkel van dit bijzondere seizoen rond.

Wat was er veranderd? Allereerst was de jeugd in de tussentijd flink gegroeid. Sommige stemmen klonken ook opeens een stuk lager. Maar wat niet veranderd was, was de geweldige sfeer die er op dit soort schaaktoernooien heerst. We gingen gewoon weer verder waar we waren gebleven. Oude vriendschappen werden weer nieuw leven ingeblazen. En niet alleen fysiek waren de spelers gegroeid, ondanks alle lockdowns bleek ook de schaakontwikkeling bij velen gewoon doorgegaan te zijn. Zo zagen we verrassende vooruitgang bij een aantal spelers.

Carlijn en ImaraDat hebben we gemist: lol maken met elkaar op een schaaktoernooi


Nieuwe spelers
Heel leuk was dat er ook veel schakers waren die voor het eerst aan een echt schaaktoernooi meededen. Superspannend natuurlijk en zeker als je ouders ook nog eens niet in de buurt konden blijven. Gelukkig zagen we vaak dat de kinderen snel mengden en dat velen zich toch al snel thuis voelden in die nieuwe setting. Een ander heeft daar misschien nog wat meer toernooien voor nodig; ook dat is natuurlijk prima.

Liveblog
Tussentijds probeerden we door middel van een liveblog de ouders ook op de hoogte te houden van de gebeurtenissen in de toernooizaal. Dat viel nog niet op ieder moment mee, doordat er in de speelzaal met zoveel kinderen ook steeds genoeg om handen was. Zo was er de speler die na zijn eerste verliespartij dacht dat hij uit het toernooi lag (net zoals het het Nederlands elftal nu is vergaan) en na ronde 3 teleurgesteld het toernooi verliet. Gelukkig kon het misverstand nog rechtgezet worden en keerde hij nog net op tijd terug voor de laatste ronde. Maar al dat soort situaties vragen natuurlijk wel tijd en aandacht en moesten die ook krijgen. Want dáár lag natuurlijk de eerste prioriteit: de kinderen een leuke schaakmiddag bezorgen.

Onderverdeling in groepen
De spelers waren ingedeeld in groepen op basis van het hoogste stappendiploma dat ze hadden gehaald. Vrijwillig konden ze er ook voor kiezen om in een hogere groep mee te doen.

Stap 0
In deze groep de spelers die nog geen stappendiploma hebben (behalve wellicht een opstapje-diploma). Diverse spelers uit deze groep speelden hun eerste toernooi. Duidelijke winnaar was Jesse Janssens. Hij speelt niet op een club en heeft dus ook geen Stappendiploma, maar zit qua niveau al wel een stuk hoger. Dat bleek wel uit zijn 100%-score van 6 uit 6. Een volgende keer zal hij zeker de uitdaging aangaan om in een hogere groep mee te doen.

Jesse LucaDe latere winnaar Jesse (rechts) in actie tegen Luca die 3e zou worden in stap 0


Op de tweede plaats vinden we Wart Koopman. Op zijn school de Kloostertuin (Assen) heeft hij schaakles en het afgelopen jaar heeft hij in diverse online toernooien laten zien talent te hebben. Recent maakte hij de stap naar schaakclub Assen. Gisteren werd hij nog 3e van alle vijfde klassers in de NK-finale schoolschaak voor groep 3, 4 en 5; ook vandaag was hij weer uitstekend op dreef. Hij verloor alleen van Jesse (die overigens vol lof was over het spel van Wart) en de rest won hij. We gaan zeker meer van hem vernemen.

Ook op de plaatsen 3 t/m 5 vinden we kinderen terug van de Kloostertuin die allen deel uitmaakten van hun NK-schoolschaakteam en die we wellicht ook nog weleens op een schaakclub terug zien komen. Op plek drie is de altijd schaakenthousiaste Luca Huisjes geëindigd met 4 uit 6. Fabian de Ronde scoorde evenveel punten, maar had net iets minder weerstandspunten (dat is het totaal aantal punten dat je tegenstanders hebben gescoord). Een half puntje minder had klasgenoot Sven Rademaker (die los van dit resultaat vanochtend zijn opa en oma al appte dol te zijn op schaken) en Circe Korendijk van SC Haren. Alle zes verdienden hiermee een mooie beker.

Eindstand stap 0Klik op de tabel voor alle uitslagen

Stap 1
In stap 1 zagen we een spannende strijd tussen een groep spelers die erg aan elkaar gewaagd is. Na de voorlaatste ronde was een interessante situatie ontstaan. Er stonden vier spelers van de Paardensprong bovenaan die uit slechts twee gezinnen afkomstig waren. Het ging om de broers David en Simon Kolijn en zus en broer Carlijn en Maurits Hagen. Carlijn en Maurits waren vanochtend met de boot helemaal van Schiermonnikoog gekomen. Ook zij waren het afgelopen jaar online zeer actief in de vanuit de NOSBO georganiseerde online toernooien en maakten recent de overstap naar een schaakclub. In hun geval de Paardensprong.

Koplopers stap 1De broers Kolijn (l) spelen in de laatste ronde om de toernooiwinst tegen broer en zus Hagen.
Alle vier staan ze bovenaan in stap 1 met 4 uit 5.

In de laatste ronde moesten de broers Kolijn het dus opnemen tegen de Hagenkindjes, zoals ze online bekendstaan. Op beide borden zegevierde dit keer de familie Hagen, waardoor de verzameling schaakbekers op Schier weer met twee mooie exemplaren is uitgebreid.

Imara Hardeman (Paardensprong) wist door winst op schoolgenoot Mathies de Groot (Kloostertuin) derde te worden, gevolgd door hun teamgenoten bij het NK-schoolschaak, David en Simon. Niek Eilander van Ten Boer won met de 6e plaats de laatste beker van deze groep.

Eindstand stap 1Klik op de tabel voor alle uitslagen


Stap 2
Ook in stap 2 vinden we bovenaan spelers terug die het afgelopen jaar online zeer actief waren. Berend Visser (Paardensprong) zegevierde met een imposante 6 uit 6. Online zagen we hem al steeds sterker worden en nu laat hij hij ook op het gewone schaakbord zien dat hij toe is aan een volgende stap.

BerendBerend kijkt hier wat moeilijk, maar had de touwtjes steeds strak in handen dit toernooi


Clubgenote Dagmar Luijkx verloor alleen van Berend en werd daarmee netjes tweede. Vandaag waren er ook veel spelers van basisschool GSV uit Groningen die (vaak voor het eerst) meededen; erg leuk. Himar Ambrona Navarro was één van hen. Hoewel hij nog geen stappendiploma heeft speelde hij mee in stap 2 waar hij gelijk derde werd. Een mooie prestatie. Viaan Gohil (Staunton) heeft in de online NOSBO-kampioenschappen en NK's al laten zien dat hij een sterke speler is. Ook vandaag viel hij met een 4e plek in de prijzen. Silvijn Smit van de Matadoren werd met evenveel punten 5e en ook Casper Hoogschagen (Paardensprong) scoorde met 4 uit 6 een beker.

Eindstand stap 2Klik op de tabel voor alle uitslagen


Stap 345
Om ongeveer gelijke groepen te hebben waren de stappen 3, 4 en 5 samengevoegd in één groep. Deze groep was - zeker in vergelijking met voorgaande jaren - zeer sterk bezet. De spelers in deze groep gebruiken vaak meer van hun tijd dan de jongere spelers. Hierdoor duren hun ronden wat langer. Om die reden speelden ze 5 ronden in plaats van de 6 ronden in de andere groepen.

Sander Wage (Staunton) liet zien dat zijn schaakontwikkeling nog in volle gang is. Online is zijn rapid-rating al tot een indrukwekkende 2300 gestegen en hij bewees vandaag dat hij ook achter een bord een reus aan het worden is. Hij won zijn eerste vier partijen en bood in de laatste partij tegen Sono Folkers (Staunton/Matadoren) remise aan, waarmee hij de toernooiwinst veiligstelde. Helaas speelde Sander niet tegen de nummer twee, Léon Niemeijer (Assen). Dat had te maken met diens uitglijder in ronde 2 tegen Aron Hardeman. Verder won Léon al zijn partijen.

Groep 345De hoogste borden van groep 345 spelen in een rustig zaaltje apart

Gianluca Cioffi (Staunton) scoorde 3,5 en 5 en werd op weerstandspunten 3e, voor Sono Folkers en Eli Alia Jorritsma (Paardensprong), die ook grote progressie heeft geboekt. Arjan de Vries (Staunton) wist met dezelfde score én dezelfde weerstandspunten als Pieter van Nes (Paardensprong) op SB-punten (het aantal punten dat de tegenstanders van wie jij hebt gewonnen hebben gescoord) nog net de 6e plaats te grijpen.

Eindstand stap 345Klik op de tabel voor alle uitslagen

 PrijzenMeer dan 100 bekers kregen vandaag een nieuwe eigenaar!


Mega-prijsuitreiking
Daarmee was het not niet gebeurd. Want naast alle prijzen die vandaag gewonnen werden, waren er nog vele bekers te vergeven van de online toernooien van de afgelopen periode. In totaal ging het om meer dan 100 (!) bekers. Dat werd dus een feestelijke prijsuitreiking buiten. Wel moest de vaart er ingehouden worden, omdat het Nederlands elftal een uur later al zou moeten aantreden. In hoog tempo werden de bekers en de medailles (niemand ging met lege handen naar huis) uitgereikt en zo kwam er een einde aan deze mooie schaakmiddag. Dit smaakt naar meer voor volgend seizoen! Veel dank aan iedereen die meegeholpen heeft om dit toernooi mogelijk te maken.

PrijswinnaarsBlije gezichten bij de prijsuitreiking

Verslag Assen
Verslag Paardensprong

Verslag Staunton
Verslag Ten Boer

Attentie: er zijn nog wat spullen blijven liggen op de speellocatie. Neem graag contact op met Martijn Hardeman (06-179 179 81) als je wat mist.


LIVEBLOG TIJDENS HET TOERNOOI:


BELANGRIJKE TOERNOOI-INFORMATIE VOOR DEELNEMERS EN OUDERS

Contactnummer organisatie:
06-179 179 81, Martijn Hardeman. Graag alleen sms of Whatsapp gebruiken, omdat het in de schaakzaal stil moet blijven.

AVG: Een aantal ouders heeft aangegeven dat er geen beeldmateriaal van hun kinderen gepubliceerd mag worden. We doen ons uiterste best om daar zo goed mogelijk rekening mee te houden. Mocht het onverhoopt toch een keer misgaan op een overzichtsfoto, laat het graag even weten via een sms of Whatsapp-bericht naar 06-179 179 81, dan passen we het direct aan.

 PrijzenDe prijzen staan klaar - we hopen om 16:45 uur te starten met de mega-prijsuitreiking!

Schaakwinkeltje aanwezig (buiten!)
Zonder corona zou bij het Stappenkampioneschap een gezellige schaakwinkel aanwezig kunnen zijn. Dat kan nu dus niet in het gebouw, maar wel buiten! De winkel van 468 Chess (Jozias en Marjanne Hillenkamp) kan vanaf 16:00 uur tot uiterlijk 17:45, op de parkeerplaats, een bescheiden plekje krijgen. Ruim een uur voor de prijsuitreiking dus. Mocht je op zoek zijn naar een leuk of handig schaakproduct, voor thuis of op de camping, kom dan op tijd. Betalingen via tikkie of contant. Zoek je naar iets speciaals en wil je zekerheid dat het geleverd kan worden, app of bel dan vooraf 06 – 3484 7407.

Schaakwinkel


Mega-prijsuitreiking: publiek toegestaan!
Na afloop van het toernooi vindt de mega-prijsuitreiking plaats. Niet alleen de bekers die vandaag gewonnen zijn, maar ook die van het Eindejaarstoernooi, het NOSBO-Winterkampioenschap, de Staunton 150-toernooien en de NOSBO-PJK's worden uitgereikt. In totaal gaat het om meer dan 100 bekers! De prijsuitreking vindt buiten plaats voor het Dorpshuis, zodat ook ouders hierbij kunnen zijn! We hopen rond 17:00 à 17:15 uur te beginnen. De planning kan nog iets veranderen, houd hiervoor dit liveblog in de gaten.


Update 26 juni 2021

De inschrijving is gesloten. Er doet een recordaantal van 86 deelnemers mee aan het Stappenkampioenschap!


Update 22 juni 2021

We hebben plek voor maximaal 90 deelnemers in het Dorpshuis van Hoogkerk. Dat betekent dat we met de laatste 10 plekken bezig zijn. Als je je nog niet hebt opgegeven, wees er snel bij!

TOERNOOI-AANKONDIGING: 27 juni NOSBO-Stappenkampioenschap in Hoogkerk

We hebben lang geduld moeten hebben, maar nu is het dan toch weer zover: we mogen weer een fysiek schaaktoernooi houden! We pakken de draad op met het NOSBO-Stappenkampioenschap dat gepland stond voor 17 oktober 2020, maar op het laatste moment afgezegd moest worden vanwege een nieuwe lockdown.

Vlak voor de zomervakantie - op zondag 27 juni - zal dit leuke toernooi alsnog plaatsvinden in het Dorpshuis van Hoogkerk. Alle jeugdspelers uit het NOSBO-gebied mogen meedoen; je hoeft dus niet lid van een schaakclub te zijn. We spelen in verschillende niveaugroepen.

Let op: publiek is helaas nog niet toegestaan. Mochten ouders willen helpen met de organisatie ter plekke, laat het even Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mega-prijsuitreiking 

Ondanks het feit dat we geen fysieke toernooien konden houden, kon er online wel volop geschaakt worden. De daar gewonnen prijzen konden we tot nu toe steeds niet uitreiken, maar ook daar komt nu verandering in. Aan het eind van het Stappentoernooi zal een mega-prijsuitreiking plaatsvinden, waar de prijzen van het Eindejaarstoernooi, het NOSBO-Winterkampioenschap, de Staunton 150-toernooien, de NOSBO-PJK's en natuurlijk het Stappenkampioenschap zullen plaatsvinden. Mis het niet!
20200919 161146 002cc kopie

Stappenkampioenschap 27 juni 2021

Datum Zondag 27 juni
Locatie Het Dorpshuis, Zuiderweg 70-4, Hoogkerk
Aanmelden Tussen 12:00 en uiterlijk 12:30 uur
Start 12:45 uur
Einde ca. 17.00 uur, daarna prijsuitreiking (houd deze site tijdens het toernooi in de gaten voor de actuele planning)
Ronden 5-7 ronden Zwitsers
Speeltijd 15+3 (aantal ronden + speeltijd afhankelijk van aanmeldingen)
Inschrijfgeld
 
€ 5, van te voren over te maken op IBAN NL64 INGB 0000 8587 73 t.n.v. Noordelijke Schaakbond, o.v.v. de naam van de speler.

Inschrijven De inschrijving is gesloten.

DEELNEMERSLIJST  (ververs het scherm als deze niet juist verschijnt)
Voor wie Iedereen die woont in Groningen of Drenthe, of speelt bij een club of school uit deze provincies. Je hoeft geen lid te zijn van een schaakclub.

Indeling, prijzen en rating
De indeling vindt plaats op basis van het hoogste behaalde diploma van de Stappenmethode. Kinderen die nog geen stappendiploma hebben of alleen een Opstapjes-diploma, kunnen meedoen in een aparte groep (stap 0). Afhankelijk van het aantal spelers per stap kunnen stappen gecombineerd worden in één groep. Per groep zijn er bekers te winnen. Het is toegestaan vrijwillig met een hogere stap mee te spelen; je speelt dan alleen mee voor de prijzen van die stap. Het aantal prijzen per stap hangt af van het verwachte aantal deelnemers. Dit toernooi telt mee voor de KNSB-jeugdrating.

Corona De speellocatie is ruim en met hoge plafonds, zodat er voldoende frisse lucht is. Het is vanwege corona-restricties helaas niet toegestaan dat ouders bij het toernooi blijven. Ouders kunnen hun kinderen alleen afzetten bij het toernooi en weer ophalen. Er is voldoende begeleiding voor de kinderen in de speelzaal, o.a. om te zorgen dat ze op het juiste moment achter het juiste bord plaatsnemen. Tijdens het toernooi houden we een liveblog bij op de NOSBO-website, zodat ouders het toernooi toch kunnen volgen.

Het inschrijfgeld kan niet contant voldaan worden in de zaal, maar moet van te voren worden overgemaakt op IBAN NL64 INGB 0000 8587 73 t.n.v. Noordelijke Schaakbond, o.v.v. de naam van de speler. Dit om niet-noodzakelijke contactmomenten en rij-vorming waarbij de afstandsgrens moeilijk te handhaven is, zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer info Je kunt contact opnemen met Martijn Hardeman voor meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Whatsapp: 06-179 179 81.