LET OP: onderstaande toernooien zijn afgelast en vervangen door het Open Online Stappentoernooi


Tot dusverre was de schaakkalender op de NOSBO-site akelig leeg, afgezien van de NOSBO-jeugdteamkampioenschappen. De aanleiding is begrijpelijk. Na de lockdown en zomervakantie waren de schaakclubs net weer op gang aan het komen, toen de tweede coronagolf zich alweer aandiende.

Op de achtergrond wordt er echter wel degelijk hard gewerkt om jeugdtoernooien te organiseren. We weten dat veel jeugdspelers niet kunnen wachten om weer achter echte schaakborden tegen elkaar te spelen en te proberen prijzen te winnen.

20200919 161146 002cc kopie
Organisatie jeugdschaak
Hoe is het jeugdschaken eigenlijk georganiseerd bij de NOSBO? In het NOSBO-bestuur zit een bestuurslid jeugdzaken dat het eerste aanspreekpunt is voor jeugdschaak binnen de NOSBO. Sinds de afgelopen ALV van de NOSBO vult ondergetekende die positie in. In de praktijk is het een nauwe samenwerking met mede-bestuurslid Sake Jan de Boer. Daarnaast is er een jeugdcommissie die zich bezighoudt met  jeugdschaak in het NOSBO-gebied in de brede zin. Naast Sake Jan en ondergetekende zitten daar Vincent Valens (Stichting Jeugdschaak Noord), Ronald van Nimwegen (jeugdleider SC de Paardensprong), Geon Knol (organisatie basisschoolkampioenschappen) en als niet-lid, maar meedenker: Roelof Kroon (jeugdleider SC Ten Boer).

De NOSBO is verantwoordelijk voor de organisatie van de jeugdteamkampioenschappen, de persoonlijke jeugdkampioenschappen (beide zijn selectietoernooien voor het NK) en het laatste grand prix-toernooi van het seizoen. Daarnaast organiseert de NOSBO al enkele jaren het stappenkampioenschap. Verder zorgt de NOSBO ervoor dat de toernooien (o.a. Grand Prix) die de schaakclubs organiseren passend in de kalender opgenomen worden en dat er afstemming plaatsvindt met de Friese Schaakbond en de KNSB.

Wanneer kan de jeugd weer toernooien schaken?
Goed nieuws voor de jeugdspelers die graag weer achter het toernooibord schuiven; er komen weer nieuwe toernooien aan:

Stappenkampioenschap 17 oktober

Datum Zaterdag 17 oktober
Locatie Het Dorpshuis, Zuiderweg 70-4, Hoogkerk
Aanmelden 12:30 uur
Start 12:45 uur
Einde ca. 17.15 uur
Ronden 7 ronden Zwitsers
Speeltijd 15+3 (aantal ronden + speeltijd vanaf stap 3 afhankelijk van aanmeldingen)
Inschrijfgeld
 
€ 5, van te voren over te maken op IBAN NL64 INGB 0000 8587 73 t.n.v. Noordelijke Schaakbond, o.v.v. de naam van de speler.

Inschrijven INSCHRIJVINGSFORMULIER

Deelnemerslijst

N.B. De inschrijving sluit uiterlijk 15-10 om 20.00 uur (kan vervroegd worden bij bereiken maximale aantal deelnemers).

Voor wie Iedereen die woont in het NOSBO-gebied (provincies Groningen en Drenthe, behalve Meppel) of speelt bij een club of school uit het NOSBO-gebied. Je hoeft geen lid te zijn van een schaakclub.

Indeling & Prijzen De indeling vindt plaats op basis van het hoogste behaalde diploma van de stappenmethode (www.stappenmethode.nl). Kinderen die nog geen stappendiploma hebben, kunnen ook meedoen in een aparte groep (stap 0). Afhankelijk van het aantal spelers per stap kunnen stappen gecombineerd worden in één groep. Per groep zijn er bekers te winnen. Het is toegestaan vrijwillig met een hogere stap mee te spelen; je speelt dan alleen mee voor de prijzen van die stap. Het aantal prijzen per stap hangt af van het verwachte aantal deelnemers.

Corona De speellocatie is ruim en met hoge plafonds, zodat er voldoende frisse lucht is. Het is vanwege corona-restricties helaas niet toegestaan dat ouders bij het toernooi blijven. Ouders kunnen hun kinderen alleen afzetten bij het toernooi en weer ophalen. Er is voldoende begeleiding voor de kinderen in de speelzaal, o.a. om te zorgen dat ze op het juiste moment achter het juiste bord plaatsnemen. Tijdens het toernooi houden we een liveblog bij op de NOSBO-website, zodat ouders het toernooi toch kunnen volgen.

Het inschrijfgeld kan niet contant voldaan worden in de zaal, maar moet van te voren worden overgemaakt van te voren over te maken op IBAN NL64 INGB 0000 8587 73 t.n.v. Noordelijke Schaakbond, o.v.v. de naam van de speler. Dit om niet-noodzakelijke contactmomenten en rij-vorming waarbij de afstandsgrens moeilijk te handhaven is, zoveel mogelijk te voorkomen.

Het is mogelijk dat er de komende tijd vanuit de overheid of gemeente aanscherpingen komen op het corona-beleid die consequenties hebben voor dit toernooi. Mocht dit aan de orde zijn, dan zullen we u hierover op deze plaats informeren.


Grand Prix Groninger Combinatie 24 oktober

Datum Zaterdag 24 oktober, 12.30 uur
Locatie Denksportcentrum, Oliemuldersweg 43, Groningen
Inschrijving   Klik hier voor alle informatie en inschrijving!