WhatsApp Image 2020 09 05 at 13.51.00c kopieSarah Schipper, Imara Hardeman en Eli Alia Jorritsma met hun mascottes (foto: Roelof Kroon)

Dag 1: 5 september 2020

Dit weekend vinden in Waalwijk alsnog de Nederlandse Kampioenschappen t/m 10 jaar plaats (de E-categorie). Deze zouden in april plaatsvinden, maar moesten door de lockdown noodgedwongen doorschuiven. Gelukkig is het de organisatie gelukt om het dit jaar toch nog rond te krijgen.

De NOSBO is vooral bij de meisjes goed vertegenwoordigd bij deze NK-E. Eli Alia Jorritsma van de Paardensprong voert in deze groep de ratinglijst aan. Daarnaast doen de jongere F-spelers Imara Hardeman (ook Paardensprong) en Sarah Schipper (Ten Boer) mee. Bij de groep E-algemeen mag Ghilon Etienne (de Matadoren) de Noordelijke eer verdedigen. Ook hij is nog maar een F-speler.

Als eerste geplaatst staan is iets anders dan eerste worden. De favorietenrol kan ook extra druk met zich meebrengen, weten velen die zich in deze positie bevonden. Bij Eli Alia zagen we dat vandaag gelukkig niet gebeuren. Ze wordt sinds begin deze zomer - naast haar Paardensprong-trainers Martijn van Nimwegen, Sjoerd Jan Burgsma en schooltrainer Ynte Visser - gecoacht door damesgrootmeester Tea Lanchava, en liet zien dat ze prima met druk om kan gaan. Ze voert na dag 1 de ranglijst namelijk aan met de maximale score van 5 uit 5!

Toch moest ze vanochtend nog even warmdraaien in het verre Noord-Brabant, want in haar eerste partijen ging het nog niet vanzelf en werd er soms al even bezorgd gefronst door de volgers. Maar iedere keer kwam het weer goed. In de derde partij wist liet Eli Alia zien uitstekend te kunnen rekenen, door ogenschijnlijk een toren te verliezen, maar ze had knap gezien dat ze vervolgens de dame van haar tegenstander zou kunnen insluiten. Later meer over dit fragment. In ronde 4 speelde ze tegen clubgenote Imara. Die miste een kans om een stuk tegen twee pionnen voor te komen, waarna Eli Alia de partij naar zich toetrok. De vijfde en laatste partij kon weleens beslissend worden voor dit toernooi, want Eli Alia moest tegen mede-koploper en nummer 2 van de plaatsingslijst, Emma Barbier. Zo'n laatste partij van de dag kan gevaarlijk zijn als door vermoeidheid de scherpte er een beetje af is. Eli Alia bleek daar helemaal geen last van te hebben, want ze kwam al vlot in het voordeel en had geen moeite om de partij af te maken. Een 100%-score dus aan het eind van de dag!

En dan de andere spelers. Imara hoorde pas recent dat ze van de reservelijst mee mocht doen aan dit toernooi. Een hele nieuwe ervaring zo'n tweedaags toernooi en dat na meer dan een half jaar geen fysiek schaaktoernooi. Ook het noteren is voor haar nieuw, dus dat werd de afgelopen weken thuis nog een paar keer geoefend. Toch bleek Imara zich tussen de oudere meiden goed te kunnen handhaven, zowel op het bord als tussen de partijen door waar er veel onderling plezier was. Na dag 1 staat ze op een mooie 6e plaats in de tussenstand. Ook Sarah had een prima eerste dag. Ze heeft nog wat minder ervaring en staat qua rating wat lager, maar wist twee mooie punten te scoren waarmee ze goed meedoet.

In de E-groep algemeen liet Ghilon zien dat hij in de Corona-periode grote stappen voorwaarts heeft gezet. Hij is flink actief in het online schaken en dat lijkt hem geen windeieren te leggen, want gelijk in de eerste ronde versloeg hij een speler met bijna 500 ratingpunten meer. Ook al zijn andere tegenstanders hadden vandaag ruimschoots hogere ratings, maar Ghilon liet zich niet afschrikken en staat met 3 uit 5 heel netjes 11e van de 42 deelnemers.

We hopen natuurlijk dat onze Noordelijke spelers morgen op dezelfde voet doorgaan. We houden u hier op de hoogte!
 

Dag 2: 6 september 2020

20200906 102517Het hoort erbij: even de handen ontsmetten voor het weer begint

Ronde 6
Eli Alia moet tegen één van haar grootste concurrentes: Sarah-Joy Koorevaar. Ze komt al snel een stuk voor, maar verliest die ook weer. Als Sarah-Joy vervolgens remise aanbiedt, neemt Eli Alia het zekere voor het onzekere.

Imara speelt een spannende partij, maar verliest uiteindelijk de controle. Haar tegenstandster laat haar wonder boven wonder nog ontsnappen met pat, waardoor Imara toch een half punt overhoudt aan haar langste NK-partij tot nu toe.
20200906 112307ccImara is blij met toch nog een half punt in ronde 6

 Sarah en Ghilon verliezen deze ronde helaas.

20200906 102651ccc kopieGhilon (links) speelt in voor het begin van de eerste ronde op zondag


Ronde 7
Eli Alia en Imara winnen opnieuw! Sarah verliest van haar naamgenoot. Ghilon delft helaas het onderspit en blijft op 3 punten staan. Hopelijk lukt het hem om in de laatste ronden de vorm van gisteren weer terug te vinden.

20200906 133723 002c kopieEli Alia en Imara op de live-borden in de begeleiderszaal

Ronde 8
De Paardensprong-dames Eli Alia (6,5 uit 7) en Imara (4,5 uit 7) spelen op bord 1 en 2. Imara moet het opnemen tegen de nummer 2. Dat vergaat haar prima, totdat ze in een gelijke stelling overziet hoe ze een matdreiging moet pareren. Eli Alia speelt opnieuw een goede partij en komt een stuk voor. Maar dan slaat het noodlot toe. Eli Alia verliest het stuk en komt in een dame-eindspel met een pion minder. Haar tegenstander Frederieke lijkt in eerste instantie voor eeuwig schaak te gaan. Dezelfde stelling verschijnt zelfs drie keer, maar er wordt niet geclaimd. Dan begint Frederieke toch haar pion op te rukken en uiteindelijk verliest Eli Alia. Heel jammer natuurlijk, maar zo zie je maar dat zo'n lang toernooi tot op het einde spannend kan blijven. Zeker als de vermoeidheid ook een rol gaat spelen. Gelukkig is er ook goed nieuws: Sarah weet te winnen en daarmee een ronde voor het eind al haar doel van 3 punten te halen! Ook Ghilon wint weer en komt op vier punten.

WhatsApp Image 2020 09 06 at 15.41.15cEen stralende Sarah na haar mooie eindsprint (foto: Mark Schipper)

Ronde 9
De laatste ronde. Voor Eli Alia is het nu de kunst om zich te herpakken en dat doet ze! Ze wint met een prachtige slotcombinatie en komt zo op 7,5 uit 9. Hiermee wordt ze 2e van Nederland!  Imara heeft niet de meest ideale indeling, want nadat ze in de vorige ronde tegen de latere Nederlands kampioen moest, moet ze het in de laatste ronde op bord 2 opnemen tegen de nummer 3, Sarah-Joy. Dat is na zo'n lang weekend net even wat teveel van het goede voor haar. Toch mag ze terugkijken op een geslaagd toernooi waar ze, ondanks flinke weerstand, met een 50%-score (4,5 punt) keurig 8e van Nederland wordt. Sarah weet in de laatste ronde te stunten en komt zo op een mooie 4 uit 9-score (13e plaats). Ook Ghilon gooit alle remmen los en wint opnieuw. Hij komt op een knappe 5 uit 9-score en wordt daarmee 16e in de categorie Algemeen.

WhatsApp Image 2020 09 06 at 15.25.33cGhilon herpakt zich na drie nederlagen en wint de laatste 2 partijen (foto: Rampal Etienne)


Al met al prachtige resultaten van de NOSBO-spelers. Zeker als je bedenkt dat 3 van deze 4 spelers volgend jaar opnieuw in deze leeftijdscategorie mogen uitkomen.

WhatsApp Image 2020 09 06 at 15.52.32cDe supergirls van de NOSBO (vlnr Sarah, Eli Alia en Imara)

IMG 20200906 WA0018cEli Alia (2e van rechts) 2e van Nederland!


Het NK schaaktechnisch bekeken door Roelof Kroon

Het was goed om weer echt achter het bord te zitten. Na zes maanden niet meer fysiek een toernooi te hebben gespeeld moesten veel jeugdschakers wennen. Dat merk je. Bij veel deelnemers was er toch een klein knikje in de schaakontwikkeling te ontdekken.

Eli Alia

Het mooiste voorbeeld is Eli Alia. Ze had het in de eerste en tweede ronde moeilijk, maar daarna was ze er doorheen. Je kon zelfs de zet aanwijzen die er voor zorgde dat ze in de rest van de partijen van die dag onverslaanbaar werd.

1 In deze stelling werd Eli Alia verrast door 12… Dc8-b7 met dubbele aanval. Eli Alia dacht heel diep na en vond het enige juiste antwoord: de dame in sluiten op a1. Er volgde: 13. c5 Dxb2 14. cxd6 Dxa1 15. Db3 cxd6 16. Pc3 Dxf1+ 17. Kxf1 en vanaf dat moment was ze er.

Erg knap gevonden! Ik denk dat menig schaker dit gemist zou hebben.

Na de eerste dag keurig op 5 uit 5 te zijn gekomen, leek ze op de tweede dag op de eindzege af te stevenen. In de zesde ronde won ze een stuk maar gaf het weer terug. Reden om geen risico’s te lopen door remise aan te nemen. In de zevende ronde weer een goede overwinning. In de achtste ronde ging alles ook goed tot ze haar tegenstandster eigenlijk dwong om te winnen. Ik moet zeggen dat het eindspel ook wel erg ingewikkeld is.

2In deze stelling heeft zwart een pion meer. Het beste is om de koning naar g6 te brengen. Zwart staat dan iets beter, maar vermoedelijk is het nog steeds remise door de actieve witte stukken. In plaats daarvan speelde Eli Alie 60. … Tc8 Dit is nog remise, maar je moet weten wat je doet. Na 61. Txc8 Kxc8 62. Kd6 moet zwart 62. … Kb7 spelen om na 63. Ke6 Kc6 64. Kxf6 Kd5 te spelen. JE hebt dan één tempo meer dan na het gespeelde 60. … Kd8 61. Ke6 Kc7 62. Kxf6 Kd6. Wit kan nu winnen door de h-pion op te halen. In plaats daarvan geeft ze het tempo terug met 63. Kf5 Kd5 64. Kg6 Kd4 65. Kxh6 Ke3 66. Kxg5 Kxf3 67. h4 e4. Dit eindspel is in theorie remise maar in de praktijk heel moeilijk te houden.

Meest interessant is de volgende verleiding die Eli Alia had kunnen inbouwen:

3Hier is 78. … Kf4 een prachtige verleiding. Wit houdt winstkansen na 79. Dc1+, maar gek genoeg levert 79. Dg3+ Kg5 niets op, omdat 80. Dxd6 pat is. Later in de partij had Eli Alia volgens mij nog een keer remise kunnen claimen vanwege drie keer dezelfde stelling, maar uiteindelijk vond wit het goede plan: de g-pion laten lopen en promoveren.

Ondanks deze ongelukkige momenten een schaaktechnisch heel sterk toernooi van Eli Alia. We mogen als Nosbo erg trots op haar prestatie zijn en alle aandacht ging bij de volgers ook naar haar partijen op de live borden uit. Ik heb er van genoten in elk geval.

Tot slot een paar mooie combinaties van Eli Alia:

4 Ronde 5 tegen de latere Nederlandse kampioene. Die is al overspeeld, maar na 24. Df4? Txg2+ 25. Kh1 Tg4+ konden de stukken meteen de doos weer in.


5 Laatste ronde. Na 20. … Lg4 kon Eli Alia vanwege de penningen het meteen uitmaken: 21. Txf7 Txf7 22. Pxf7+ Dxf7 23. Dxf7 en op de volgende zet is het mat op g7.


Ghilon


Ghilon was meteen bij de les. Al meteen in de eerste ronde versloeg hij de nummer 2 qua rating. Eén moment uit die partij waarin Ghilon met de zwarte stukken speelt:
g1Wat ik knap vond is dat Ghilon iets doet dat jeugdspelers vaak vergeten: materiaal teruggeven om te winnen.. In schaak heet dat geloof ik liquidatie naar een gewonnen eindspel. Ghilon speelde 39. … Tg4 om na 40. e6 te vervolgen met 40. … Txg3+ 41. hxg3 Kg8. Het pionneneindspel is eenvoudig gewonnen. De e-pion wordt door de zwarte koning gestopt, waarna de witte koning niet tegelijk de pionnen op de konings en damevleugel kan tegenhouden. Sterk uitgespeeld.

Dat Ghilon goed in eindspelen is blijkt ook in ronde 2. In de opening verliest hij een stuk, maar in deze stelling weet hij met zwart gewoon af te wikkelen naar een gewonnen eindspel.
g230. … Te6 Wit staat nog beter, maar het is moeilijk om nu nog te winnen. Zo komt op 31. Kf4/f5 Tf6+ 32. Kg~ Te6 met zetherhaling.

Dus wit gaat verder met 31. c6 bxc6 32. Pd3 Txe1 33. Pxe1 en nu heeft zwart vermoedelijk al remise na 32. … Kd4 Echter na 33. Pf3+ Kc3 35. Pe5 Kxb3 36. Pxc6 Kxa4 is er al geen redding meer voor wit. Ghilon wint ook zijn tweede partij!

Pas in de derde ronde gaat het mis. Weer verliest Ghilon in de opening de strijd en hij staat verloren. Hij bereikt met wit echter onderstaand pionneneindspel.

g3Dit eindspel is remise, want de zwarte koning kan door de pion op h6 zijn pionnen op de c- en d-lijn niet helpen. Echter, de h-pion gaat verloren, waarna het eindspel eenvoudig te winnen is voor zwart.

Met 2 uit 3 een erg sterk begin van Ghilon die het met 5 uit 9 ruim boven verwachting doet.
 

Imara

Imara en Sarah deden het ook goed voor hun doen. Beiden zijn F-speelsters en kunnen dus nog meedoen met het NK volgend jaar. Meteen in de eerste ronde mochten ze tegen elkaar. Het werd een duidelijke overwinning die op wel heel bijzondere manier eindigde:

i1Imara had net 39. g3+ gespeeld, waarna Sarah antwoordde met 39. … Kg4+ waarna beiden niet doorhadden dat de witte koning schaakstond. Er volgde een uniek matbeeld met 40. Da4+ Kf3 41. Df4#

Niemand die het opmerkte en dan is het goed.

Imara speelde hierna in de top mee. Vaak op live borden. Maar juist die partijen had ze het wel moeilijk. In de andere partijen won ze meestal en ze eindigde op 4,5 uit 9.

Sterke punten van Imara zijn het eindspel én matbeelden. Hieronder twee voorbeelden van het krachtige spel als er mat mogelijk is.

i2In deze partij uit de 5de ronde zag Imara heel goed hoe ze mat kon zetten:

14. Dxh6 Pxc4 15. Ph4 Te8 16. Pf5 Pa3 en 17. Dg7#

i3Nog een voorbeeld uit de 7de ronde. Imara staat al gewonnen maar maakt het vervolgens krachtig uit met:

61. Te6+ g6 (61. … Kg8 62. Te8#) 62. Df7+ Kh8 63. Te8#

Sarah

Sarah eindigde met 4 uit 9. Na het verlies in de eerste twee ronden kwam ze in de onderste helft van het schema terecht en sprokkelde hier haar punten bij elkaar.

Ook van Sarah twee matplaten:

s1Sarah gaat beter spelen als de dag vordert. De laatste twee partijen van het toernooi won ze met:

28. … Pe3+ 29. Kh2 T8f2+ 30. Kh3 Th1#

en

s229. Tdc7+ Kd8 30. Tg7+ Pe5 31. Ta8#


Al met al een geweldig leuke herstart van het jeugdschaken in Waalwijk.

Screen Shot 09 08 20 at 06.30 PM

Screen Shot 09 08 20 at 06.38 PMc