Oliver Chiu van S.C. Haren is vandaag Nederlands kampioen geworden in de H-categorie bij de online editie van de Nationale Pupillendag. We zien hem hier kort na het behalen van de titel de felicitaties in ontvangst van niemand minder dan Nick Schilder en presentator Stefan Kuiper in de Twitch uitzending. Ook van de NOSBO natuurlijk de hartelijke felicitaties!

OliverTwitch
De prestatie is des te opmerker omdat Oliver dit jaar nog maar zes geworden is en de H-categorie t/m 7 jaar loopt. Oliver begon het toernooi soepel met vijf overwinningen met spel zoals je dat bij jonge talentjes meestal ziet: recht op de koning af! In ronde zes trof hij echter een tegenstander die daar hetzelfde over dacht en werd hij hardhandig mat gezet.

Bij het ingaan van de zevende en laatste ronde was alles nog mogelijk. Met zwart kreeg Oliver daarin nota bene een Evans gambiet voorgeschoteld! De pionnen werden door hem dankbaar geïncasseerd maar moest (wel uitstekend gezien) een stuk geven om mat te voorkomen. Met enkele krachtzetten kwam Oliver fraai terug in de partij en bereikte zelfs een winnende positie. Toen haperde de machine, wits dame kwam los en Oliver blunderde die van hem weg. Een zo mooi begonnen toernooi zou gaan eindigen met twee verliespartijen en niet eens een podiumplaats. Tot het volgende moment ...:

OliverPartij7
De witte dame heeft net met schaak de e-pion geslagen en Oliver de loper van d4 op e5 tussengeplaatst... Wit speelde Lb2... Oliver geloofde even zijn eigen ogen niet maar het was echt waar: Tf1, mat en Nederlands kampioen...! De partij is hier geheel na te spelen.

Er waren nog meer NOSBO deelnemers. Eveneens in de H-categorie scoorde Besher Mousa (ook van geboortejaar 2014) van S.V. Hoogeveen twee punten. Eenzelfde aantal punten was er voor Deen van der Kolk van Groninger Combinatie in de G-categorie (t/m 8 jaar). Beiden leken geplaagd te worden door verbindingsproblemen. De F-deelnemers (t/m 9 jaar) verging het beter: met drie punten veroverde Imara Hardeman van SC De Paardensprong een derde plaats bij de meisjes. Jiarui Jia van SG Staunton en Ghilon Etienne van JSC De Matadoren tot slot eindigden met vijf punten op een gedeelde derde plaats (op tie-break respectievelijk 5-e en 8-e). 

Op de KNSB site staat een algeheel verslag.
Van Schaakclub Haren dit verslag.

Eindstanden:
F-categorie: https://www.schaken.nl/nks/nederlandse-jeugdkampioenschappen/nationale-pupillendag-nk-fgh-online/eindstand-groep-f
G-categorie: https://www.schaken.nl/nks/nederlandse-jeugdkampioenschappen/nationale-pupillendag-nk-fgh-online/eindstand-groep-g
H-Categorie: https://www.schaken.nl/nks/nederlandse-jeugdkampioenschappen/nationale-pupillendag-nk-fgh-online/eindstand-groep-h


Hopelijk zien we onze helden na de zomer snel weer aan een gewoon schaakbord!