Vanwege de corona-crisis worden de Nederlandse Jeugdkampioenschappen in de diverse categorieën online verspeeld. Gisteren was het de beurt aan de NK-D jeugd - inderdaad, op Hemelvaartsdag, traditioneel de eerste van drie dagen van het sinds mensenheugenis in Rijswijk georganiseerde normale NK-D kampioenschap. Voor de jongste jeugd is de Schaakmatties het platform, de grootste online jeugdschaakclub van Nederland.

NK D online

Geen podiumplaatsen ditmaal voor de NOSBO afgevaardigden maar wel een drietal toptien noteringen. Met een mooie 6 uit 9 eindigde Elliot Horenberg op een gedeelde vijfde plaats in de categorie Algemeen die op tiebreak resulteerde in precies die tiende positie. Dat was ruim voor NOSBO spelers Noël Koene (5 punten), Tommaso Cioffi (4,5 punt) en Sono Folkers (4 punten). Complete uitslagen zijn hier te vinden.

Bij de meisjes twee NOSBO deelnemers: Eli Alia Jorritsma en Elisa Oosting. Met 4 uit 7 en gezusterlijk naast elkaar op de plaatsen 9 en 10, deden zij de NOSBO hoog eindigen in het fictieve regionale bondenklassement (wellicht een podiumplaats?). Het eindklassement is hier te bekijken.

Overigens veel verrassende uitslagen ook op dit online toernooi. Evenals de nodige kinderziekten. Ook gisteren werd het toernooi geplaagd door uitvallende verbindingen bij meerdere spelers. Verheugend is wel dat andermaal de belangstelling groot bleek, ook online blijft een NK tot de verbeelding spreken. En zo hoort het.

Des te kwalijker dat op deze site eerder verzuimd is melding te maken van het NK-E online in het paasweekend. Temeer daar Elia Alia daar met een vierde plaats maar net buiten het podium viel. Alsnog gefeliciteerd! NOSBO E-kampioen Ghilon Etienne deed het in het algemene kampioenschap met eenzelfde aantal punten (4 op plaats 14) in het bijna 40 deelnemers tellende veld trouwens ook lang niet slecht. Hier en hier zijn de E-uitslagen alsnog na te kijken.

Gisteren viel in de live-uitzending te horen dat het de bedoeling is ook een online Pupillenkampioenschappen toernooi voor de F-, G- en H-categorieën te organiseren. Onduidelijk op dit moment is of NOSBO spelers zich hiervoor kunnen opgeven, aangezien het NOSBO Pupillenkampioenschap om bekende redenen dit jaar niet heeft kunnen plaatsvinden. Het bericht op de KNSB site geeft geen volledig uitsluitsel. Er is inmiddels om nadere informatie gevraagd. Het oorspronkelijke toernooi stond voor 20 juni op de kalender, we mogen ervan uitgaan dat een online versie ook op die datum gehouden zal worden. Houd de berichtgeving in de gaten.

Tot slot: zaterdag 30 mei a.s. staat het tweede toernooi van het Noordelijke Online Jeugdschaak-Kampioenschappen (NOJK) op stapel. Het belooft nog beter te worden dan de eerste editie omdat de indeling vermoedelijk automatisch zal zijn en je dus zelf geen uitslagen hoeft door te geven. Geef je dus snel hier op!