Het Sc de Paardensprong Jeugdtoernooi is al jaren het grootste toernooi van Noord -Nederland en misschien wel van heel Nederland door een club georganiseerd, daar zijn we natuurlijk trots op maar.. .! We zijn positief kritisch en kijken elk jaar naar verbeterpunten en nieuwe initiatieven.

TOP 2020
In de afgelopen 10 edities hebben we veel extra dingen toegevoegd om het toernooi nog beter en aantrekkelijker te maken. In 2014 zijn we begonnen met een gesplitste topgroep met een rating grens en een grote open groep. Gevolg was wel dat we in de open groep 8 ronden moesten spelen gezien het grote aantal deelnemers vanaf 2014. Twee jaar geleden was het tijd voor gele shirts voor de organisatie i.p.v. badges om nog beter als organisatie zichtbaar te zijn en kwam het programmaboekje (die we jaarlijks vernieuwen) in het toernooi met alle informatie en een aantal sponsoren. Vorig jaar organiseerden we voor het eerst een ouder toernooi wat een groot succes was en vandaag en komende jaren in herhaling gaat. In dit jaar een nieuwe toernooi flyer en verbeterde communicatie binnen het organisatie team. Kortom, we blijven bezig en na vandaag hebben we na afloop van het toernooi weer een tiental punten op papier gezet.

PJT Mar Pieter
De aanmeldingen liepen dit jaar boven verwachting. Op vrijdag 20.00 hadden zich 168 deelnemers aangemeld waaronder ruim 30 Duitse deelnemers. Om de aanmeldingen vlotjes te laten verlopen besloten we een aparte aanmeld tafel te plaatsen voor onze Oosterburen. Het aantal deelnemers zorgde meteen voor een probleem, hoe komen we aan wedstrijdleiders? Het was een kwestie van contacten leggen om dit op te lossen. Jeroen Bottema uit Hoogeveen, Dirkjan Berghuis (Ten Boer) en Anders Bay (vader van Marcus en Jonas Hilwerda) wilden ons heel graag helpen. Dank daarvoor! Helaas kregen we te maken met een aantal ziekmeldingen een een aantal spelers die niet kwamen opdagen. Met 152 deelnemers, 18 schaakvaders en 6 schaakmoeders ging het toernooi om 11.30 uur van start, voor de 5e keer op onze toplocatie Harens Lyceum (Zernike College in Haren. Uiteraard was Jozias met zijn schaakwinkel ook weer aanwezig. En voor de negende keer een mooi aandenken in de vorm van een standaardje voor alle deelnemers in de open en topgroep. Iedereen is daarmee een beetje een winnaar!

De topgroep (rating > 1150) was met 11 deelnemers wat matig bezet. We gaan als organisatie in overleg hoe we het aantal deelnemers daar kunnen verhogen want in 2014 toen we met deze groep begonnen lag dat aantal op ruim 20. Veel ratinghouders boven de 1150 kiezen toch voor de open groep om deze te kunnen winnen en de wisselbekers mee naar huis te nemen. Titelhouder Jannes Gerdes (Dld) was al heel vroeg op de locatie met de wisselbeker als titelhouder maar wist deze niet te prolongeren. Hij werd 6e maar 3 punten. Leon Niemeijer is de nieuwe kampioen. Hij eindigde met 4.5 punten, uit 5 partijen, gelijk met Simon Dirks (SC Aurich) maar op basis van WP punten 19.5 tegen 17.5 komt zijn naam in de rijk, met bekende namen, gegraveerde wisselbeker. De derde plaats ging naar Tammo Aden ( VFR Heisfelde (Dld), de vierde plaats was voor Sander Wage (vd Linde Winschoten) en op het podium kwam ook als 5e Floris Buijnsters spelend voor JSV Minerva Hengelo.

PJT Mar 4

Met 141 deelnemers was de open groep weer goed bezet. Een aantal spelers met een rating boven 1150 punten koos ervoor om niet in de topgroep maar in de open groep te spelen. Dat maakte deze groep bijzonder sterk. Op de eerste 20 borden is de speeltijd 15 minuten + 3 seconden per zet, per persoon per partij. Vanaf bord 21 is er geen extra tijdtoevoeging. De open groep werd gespeeld in 7 lokalen. Na acht ronden Zwitsers was Pieter van Nes de beste speler in de open groep met 7.5 punten. Hij mag de wisselbeker een jaar houden. In alle categorie├źn (H t/m A/B) 5 bekers en voor de beste meisjes per categorie een mooie beker tijdens de prijsuitreiking! En voor de beste drie spelers (herkenbaar aan de N achter de categorie) die geen lid zijn van een club zoals jullie gewend zijn ook drie bekers.

Alle uitslagen en standen in de Topgroep
Alle uitslagen en standen in de Opengroep

Vorig jaar zijn we i.v.m. met het 10de en jubileum toernooi begonnen met een schaakouder toernooi. Dit werd een groot succes dus voor herhaling vatbaar. En waarom ook niet. Veel ouders die kunnen schaken hangen een beetje rond op menig toernooi dus waarom ook niet achter het bord. Vandaag deden 6 schaakmoeders en 18 schaakvaders mee. Het werd een gezellig toernooi waar wel met veel passie en strijd werd gespeeld. Bij de schaakmoeders werd Dagmar Aden (Dld) schaakmoeder van het jaar met de volle buit, 5 uit 5. Hieke (moeder van Eli Alia) werd met een puntje minder tweede. De derde plaats ging op onderling resultaat naar Linda Nugter met 2 punten.

PJT Mar 3

Bij de schaakvaders prolongeerde Peter Hulshof de titel van vorig jaar. De eerste vier partijen werden gewonnen en met een tactische remise in de laatste ronde werd Peter weer schaakvader van het jaar. Op de tweede plaats, met 4 punten, eindigde Christiaan Houpst met een betere WP score dan Martijn Hardeman die ook vier partijen won. De finale om de titel schaakouder van het jaar was ongemeen spannend. De eerste partij tussen Dagmar en Peter werd door zet herhaling remise. De twee snel schaakpartijen zorgden ook niet voor een winnaar, de eerste won Peter en de tweede partij ging naar Dagmar. Na loting mocht Dagmar met wit zes minuten proberen om zwart met een minuutje minder, maar aan remise voldoende, mat te zetten. Dat lukte haar niet waardoor Peter weer schaakouder van het jaar is geworden. Gefeliciteerd!

Uitslagen en eindstand schaakvaders

PJT Mar finale ouders

Schaakmoeders
1 Linda Nugter                      0 0 1 0 1     2
2 Dagmar Aden (Dld)            1 1 1 1 1     5
3 Daphne van Driel van Wag. 1 0 0 0 0     1
4 Brenda Meijer                     0 0 1 0 1    2
5 Hieke Ytsma                       1 0 1 1 1    4
6 Marjet Heeg                       0 0 1 0 0    1

Het was weer een mooie schaak dag in Haren! Dank aan iedereen die ons geholpen heeft, vrijdag met het ombouwen van de school tot een schaak paradijsje. Wat een werk om alle lokalen in te richten en alle tafels en stoelen naar de kantine te sjouwen! En zaterdag als hulp bij de wedstrijdleiders, catering, aanmelding en opruimen van de school. We kunnen niet zonder jullie. Op naar de twaalfde editie in 2021!