Jonas Hilwerda is gisteren in het Jannes van der Wal Denksportcentrum NOSBO jeugdkampioen geworden. In de gecombineerde AB groep stond hij alleen een half punt af aan Daan Noordenbos. Vanaf 10 uur 's ochtends werd er in 7 ronden gestreden om de NOSBO titel. Niet meer om plaatsen op de NK's, want dat wordt sinds dit seizoen gedaan door middel van landelijke kwalificatietoernooien.
Nieuw was dat de partijen, met dank aan de Groninger Combinatie, in deze groep te volgen waren op live borden. Ook nieuw was het prijzengeld in deze categorie.

AB

Partijen AB groep en barrages

De C en de D categorie werd gecombineerd. Dit om de D spelers ook een kans te geven om zich te plaatsen voor het NK C in Assen in de meivakantie. En de D categorie maakte daar op grote schaal gebruik van. De eerste  4 spelers op de plaatsingslijst waren allen van de jongste categorie. Uiteindelijk werd het de verwachtte tweestrijd tussen Loek van der Hagen en Nanne van Foreest. Onderling besloten de heren tot een snelle remise en beiden speelden verder nog eenmaal remise. Loek in de laatste ronde tegen Navarro Mangoentinojo en Nanne in een eerder stadium tegen Jaël Wierenga. En dus na afloop een barrage om de D titel en de plaats op het NK C tussen Loek en Nanne. In de eerste partij leek Loek een klein voordeel te hebben, maar liet hij eeuwig schaak toe. In de tweede partij maakte Nanne korte metten met Loek.
De hoogste geëindigde C speler was Emmenaar Navarro.

CD

In de E categorie waren er 10 aanmeldingen, waardoor besloten werd om iedereen toch maar tegen elkaar te laten spelen. Het werd een spannend kampioenschap, waarbij de titel uiteindelijk ging naar Elliot Horenberg, met de score van 7,5 uit 9. Na 7 ronden had Elliot nog 100%, maar toen werd de spanning hem toch iets te groot en moest hij in de laatste ronde nog vechten voor remise tegen directe achtervolger Sono Folkers. Uiteindelijk kwamen de heren in een eeuwig schaak terecht, tot opluchting van Elliot.

E

De jongste jeugd, F, G en H speelde samen in 1 groep van 8 deelnemers. Uiteindelijk leverde dat 3 spelers op een gedeelde eerste plaats op. Quinn van Dijk was van hun de enige F speler en dus kampioen in die categorie. Eli Alia Jorritsma en Aletta Dekker moesten echter nog een barrage in voor het kampioenschap G. Na twee partijen stond het 1-1, waarna eerst de prijsuitreiking plaatsvond in de benedenzaal. Hierna gingen de dames nog weer naar boven voor de beslissende Armaggedon. Deze werd gewonnen door Eli Alia. De enige deelneemster in de H categorie, de pas 5 jarige Yonne Brandenburg, deed het verdienstelijk en eindigde met 1 punt op een gedeelde zevende plaats.

FGH

Namens de NOSBO dank aan Fons van Hamond, Derk Schuttel, Almar Gerbens en Boudewijn Hoogeboom voor de hulp. Vier weken geleden besloot de jeugdleidersvergadering dat het PJK als experiment maar eens op 1 zaterdag gespeeld moest worden. Nadeel is dat er misschien iets verloren gaat, omdat het speeltempo korter is. Voordeel is, dat de wachttijden tussen de ronden minder lang zijn, waardoor voor de deelnemers de vaart er in bleef en daarnaast kost het op deze manier natuurlijk maar 1 dag van een voorjaarsvakantie. Iets wat ook veel ouders wel op prijs stellen.

Foto's van Fons van Hamond