De eerste dagen van de voorjaarsvakantie staan de laatste jaren bij de NOSBO in het teken van de jaarlijkse persoonlijke jeugdkampioenschappen.
En dat was dit jaar niet anders, in 7 verschillende categorieën werd er fanatiek gestreden om de titels. En zoals dat dan gaat, aan het einde van het toernooi wordt de winnaar van de oudste leeftijdsgroep uitgeroepen tot NOSBO jeugdkampioen. En in 2017 is dat Jonas Hilwerda geworden. Als C speler hield hij de overige 4 deelnemers in de A categorie achter zich. Op een halfje eindigde Eelke de Boer, eveneens nog maar een C speler. Jonas en Eelke hebben in hun eigen categorie al een ticket voor de Nederlandse jeugdkampioenschappen en konden zodoende meespelen in de oudste categorie. Voor de plaats op het NK speelden beide niet mee, die strijd ging tussen NK-veteraan Tijmen Hofstra en de jongste in de hele groep Machteld van Foreest.
De titelstrijd werd achteraf al in de eerste ronde beslist, want in die ronde kwam Eelke niet verder dan een remise tegen Machteld. En toen dezelfde uitslag ook in ronde 3 op het bord kwam na de partij tussen Jonas en Eelke, kon Jonas overnachten met 2,5 uit 3. Liefst anderhalf punt voor Eelke, maar die had de vrije ronde al gehad. Dag twee begon voor Jonas met de vrije ronde en daardoor kon Eelke tot op een halfje terugkomen. In de slotronde bleef dit het verschil, nadat beide wonnen.
In die slotronde had Tijmen Hofstra voldoende aan een remise tegen Eelke om zich te plaatsen voor het NK in Assen. Hij verloor echter, waardoor er een barrage gespeeld moest worden tegen Machteld. De eerste partij werd gewonnen door Tijmen, maar Machteld bracht vervolgens met wit de stand op 1-1. In de beslissende armageddon-snelschaakpartij koos Tijmen voor zwart, waardoor hij aan remise voldoende zou hebben. Hij kwam wel een kwaliteit achter, maar had daarvoor wel 3 pionnen. En toen Machteld probeerde te forceren, kostte dat niet alleen veel tijd, maar op een gegeven moment ook een volle toren.

De B-categorie was op voorhand een onvoorspelbare groep, met een groep spelers die qua rating dicht op elkaar zitten. Na dag 1 was Assenaar Jesper Post de enige speler die nog 100% had. Toen dat na de zesde en voorlaatste ronde nog steeds zo was, was het gat met de rest al minimaal 2 punten. In de slotronde kon dus snel een remise met clubgenoot Abedin Heij worden gespeeld. Abedin werd daardoor gedeeld tweede, samen met Thijmen Nawijn en Joris Spanjer. Meisjeskampioen werd Gerbrich Kroon, die Tetske Hofstra achter zich hield, mede door de gewonnen onderlinge partij.

In de groep C spelers waren er twee spelers die er qua rating bovenuit staken, Tycho Bruggink en Loek van der Hagen. De verwachting leek dat de beslissing in de achtste ronde zou vallen, omdat beide in die ronde gepaard waren. Maar onderweg struikelde Loek over Brian Elsinga, waardoor hij de partij tegen Tycho moest winnen om nog een kans te houden op de titel. Maar Tycho bleef rustig en won, waardoor ook hier de spanning uit het toernooi leek te zijn voor de laatste ronde. Maar gelukkig waren er nog de dames. Lyne Bruggink en Stella Dekker gingen mooi gelijk op, verloren beide alleen van Tycho en Loek, totdat ze ook beide in de voorlaatste ronde tegen een onverwachte nederlaag opliepen. En dus kwam alle spanning samen in de onderlinge partij in de laatste ronde. Niet alleen de titel, maar ook een plaats op het NK C meisjes stond op het spel. Het NK dat voor beide inwoonsters van Assen een thuiswedstrijd kon worden. Bij remise zou de spanning nog eens verlegt worden naar een barrage, maar dat bleek niet nodig want Lyne wist te winnen. Het was ook nog eens goed voor de meisjestitel D.

De bekers voor de beste individuele prestaties van de groepen op maandag en dinsdag gingen naar mening van de organisatie naar Jesper Post (6,5 uit 7 in B) en Lyne Bruggink (6 uit 9 in C).

Op maandag hadden de D spelers hun speeldag. Slechts 8 deelnemers en dus een round robin. Vooraf leken er eigenlijk maar 3 spelers die in aanmerking zouden kunnen komen voor de titel en voor de drie plaatsen op het NK in Rijswijk. En de heren Jaël Wierenga, Nanne van Foreest en Willem Mooibroek maakten het ook waar. Daardoor viel de beslissing om het kampioenschap in de onderlinge partijen. Het begon met een remise tussen Jaël en Nanne, waarna Jaël won van Willem. Weer een ronde later bleek Willem te sterk voor Nanne en dat hield in dat Jaël kampioen werd, Willem tweede en de derde plek was voor Nanne.

De zaterdagmiddag was voor de jongste jeugd. Vijf deelnemers in de E categorie speelden een dubbele competitie. Na 8 partijen was het Stella Dekker die kampioen was geworden. Twee remises tegen Nanne van Foreest bleken voldoende, omdat Nanne één van zijn partijen tegen Rogier Visser verloor. Levi Sekema en Sander Hilwerda eindigden op een gedeelde vierde plek, maar mochten nog wel snelschaken om de derde plaats op het NK in Tilburg. Sander verloor de eerste partij nogal ongelukkig toen hij opgaf in een stelling waarvan beide dachten dat hij mat stond. Dat bleek niet zo te zijn. Maar na een winst in de tweede partij, volgde ook hier de armageddon. Levi wilde wit en won, waardoor hij naar het NK mag.

In de categorieën F en H waren er in totaal 7 inschrijvingen, van in meerderheid beginnende spelers. En dus werden alle 7 in één groep gestopt die een dubbelrondig toernooi speelden. Gezellig was het wel en het was maar goed dat er wat losser met de regels werd omgegaan, want anders hadden veel partijen een voortijdig einde gehad vanwege onreglementaire zetten. Uiteindelijk bleek ervaring de doorslag te geven in deze groep. Matteo Petrelli en Jan Steenstra hadden daarvan meer dan de rest en staken dan ook met kop en schouders boven bijna de hele rest uit. Matteo veroverde uiteindelijk de titel met 10 punten uit 12 partijen, net eenstje meer dan Jan, die in de laatste partij tegen Eli Alia Jorritsma nog tegen een nul opliep. Verrassende derde, en beste meisje, werd Elisa Oostinga, die gedecideerd naar een gedeelde tweede plaats met Jan schaakte.
Eli Alia bleek uiteindelijk de hoogst geeïndigde H speler. Helaas geen deelnemers in de G categorie.

A categorie | Partijen A

B categorie

C categorie

D categorie

E categorie

FH categorie

Overzicht kampioenen:
A algemeen: Jonas Hilwerda
meisjes: Machteld van Foreest

B algemeen: Jesper Post
meisjes: Gerbrich Kroon

C algemeen: Tycho Bruggink
meisjes: Lyne Bruggink

D algemeen: Jaël Wierenga
meisjes: Lyne Bruggink

E algemeen: Stella Dekker
meisjes: Stella Dekker

F algemeen: Matteo Petrelli
meisjes: Elisa Oostinga

H algemeen: Eli Alia Jorritsma
meisjes: Eli Alia Jorritsma

Kwalificatie voor NK jeugd:
A algemeen: Tijmen Hofstra
B algemeen: Jesper Post
C algemeen: Tycho Bruggink
meisjes: Lyne Bruggink
D algemeen: Jaël Wierenga, Willem Mooibroek en Nanne van Foreest
meisjes: Lyne Bruggink en Stella Dekker
E algemeen: Nanne van Foreest, Rogier Visser en Levi Sekema
meisjes: Stella Dekker
F algemeen: Matteo Petrelli
meisjes: Elisa Oostinga
H meisjes: Eli Alia Jorritsma en Aletta Dekker