De komende (vakantie)week gebruikt de KNSB voor de organisatie van de Nederlandse jeugdkampioenschappen in de categorie├źn A tot en met D.

De oudste jeugd speelt vanaf morgen in Rotterdam om de titels in de A, B en C categorie.
In totaal spelen er in de havenstad 12 NOSBO leden mee, waarvan, op basis van de plaatsingslijsten, van een aantal verwacht kan worden, dat ze meespelen om de titels en de mede daaraan verbonden plaatsen op de WK's en EK's.
De belangrijkste kandidaten op prijzen in de Open groepen, zijn Jonas Hilwerda en Eelke de Boer, die respectievelijk tweede en vierde geplaatst zijn in de C categorie. Als er overigens naar de FIDE rating gekeken wordt, is die volgorde overigens precies andersom. Grootste concurrent van beide heren is titelverdediger Liam Vrolijk, maar die is wel al tweede jaars C-speler. Dit in tegenstelling tot Jonas en Eelke, die pas eerstejaars zijn. Vorig jaar reikte Jonas al tot een tweede plaats in deze categorie, terwijl Eelke toen zevende werd.
In huize Waardenburg zou het goed zijn als moeder Ina alvast wat ruimte op de schoorsteenmantel heeft ingeruimd, want alle drie de dochters staan in hun respectievelijke categorie├źn bij de top 3 geplaatst.
NOSBO kampioene Lisanne heeft bij de A's alleen Lola den Dunnen boven zich op rating. En ook in B categorie komen we met Feline een Waardenburg tegen op plaats 2. Jongste zus Marlinde is derde geplaatst bij de meisjes C.
De overige NOSBO deelnemers moeten genoegen nemen met een lagere klassering op de plaatsingslijsten. Laten we hopen dat ze in elk geval veel lol hebben, leuke partijen spelen, waarvan ze veel leren en misschien zo her en der nog voor een verrassing kunnen zorgen.

Deelnemers
A: Tijmen Hofstra
Am: Lisanne Waardenburg
B: Martijn van Nimwegen
Bm: Feline Waardenburg en Gerbrich Kroon
C: Jonas Hilwerda, Eelke de Boer, Thijmen Nawijn, Daan Noordenbos en Daan de Vetten
Cm: Marlinde Waardenburg en Ilja de Goede


In andere jaren konden D spelers nog wel eens meespelen in Rotterdam, maar ongelukkigerwijze valt Hemelvaart dit jaar in de meivakantie. En Hemelvaart en de twee daaropvolgende dagen worden al sinds mensenheugenis gebruikt voor de NK D in Rijswijk.
Daar spelen dit jaar 6 NOSBO leden mee. En wat mogen we van hen verwachten? Als de plaatsingslijsten geloofd mogen worden, op voorhand geen podiumplaatsen. Maar in deze categorie zegt een rating nog niet alles. Zo is Loek van der Hagen pas dertiende geplaatst, maar hij is nog maar E speler. En hij heeft slechts 1 nog jongere speler boven zich. De top 5 lijkt nog net te sterk, maar daaronder is misschien van alles mogelijk.
Bij de meiden heeft Stella Dekker weliswaar maar 6 speelsters onder zich, maar de jonge Assense is gemiddeld wel 2 tot 3 jaar jonger dan de concurrentie.

Deelnemers
D: Loek van der Hagen, Nick Huisinga en Job Westinga
Dm: Mieke Nissen, Stella Dekker en Yrsa Reuver