Op zaterdag 6 juli 2024 vond in Hoogkerk het laatste NOSBO-toernooi van seizoen 2023-2024 plaats: het Open Noord-Nederlands Jeugdkampioenschap 2024. Lees hierover alles terug in het liveblog dat we bijhielden.

Deelnemers | Uitslagen | Eindstand
Fotoalbum (nieuw!) *
Livestream 1 (topborden)
| Livestream 2 | Prijsuitreiking
Toernooi-informatie

* Mocht er per ongeluk iemand toch op de foto staan die dat niet wil/mag, meld dit dan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan halen we de foto zo snel mogelijk weg.

Liveblog


Dat was het!
Zo komen we met de afsluiting van dit mooie kampioenschap ook bij het einde van dit schaakseizoen. Een intensief seizoen met vele leuke activiteiten, maar het zal voor veel spelers nu ook fijn zijn om even lekker bij te komen in de vakantie. Heel veel dank aan iedereen die hieraan bijgedragen heeft, in het bijzonder de leden van de NOSBO-jeugdcommissie (alfabetisch): Sake Jan de Boer, Mattias Bosveld, Jeroen Bottema, Christy Hagen-Bakker, Roland Kroezen, Roelof Kroon, Ronald van Nimwegen, Mark Schuls en Vincent Valens.

Voor mij persoonlijk was dit het laatste toernooi als NOSBO-jeugdleider. Ik kijk terug op vier geweldige jaren waarin ik me met heel veel plezier heb mogen inzetten voor het jeugdschaak. Zoals eerder aangekondigd, geef ik nu het stokje door aan Christy Hagen-Bakker en Mattias Bosveld. Een fris en enthousiast duo bij wie het jeugdschaak in uitstekende handen is. Ze zijn te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tip: houd de NOSBO-agenda en de appgroep NOSBO-schaaknieuws in de gaten voor al het moois dat komend seizoen komen gaat.

Voor nu een hele fijne zomervakantie gewenst!


ONNJK 2024 PrijswinnaarsAlle prijswinnaars bij elkaar (zie fotoalbum* voor meer foto's)


Ronde 7:
Met 5 koplopers kan het nog alle kanten op in de slotronde. De spanning is dan ook van de gezichten te lezen. Op bord 1 speelt Bram ten Dam tegen Theo Kudernac, een tegenstander die het hem vaak lastig weet te maken. Ze komen in een toreneindspel met een (dubbel)pion voorsprong voor Bram. Ook op bord 2 een toreneindspel met een pion meer voor wit in de partij tussen Ghilon Etienne tegen Maurits Hagen. Op bord 3 spelen de beide oud-jeugdspelers Tobias van Essen en Mattias Bosveld een uitermate onderhoudende partij.


ONNJK 2024 TopbordenSpanning bij de topborden. Wie wordt Open Noord-Nederlands Jeugdkampioen 2024?


Tobias heeft zich goed voorbereid met een gambietje van YouTube. Mattias weet de juiste verdediging niet te vinden en verliest zijn dame tegen een toren en een stuk. Daar staan 2 pluspionnen van Mattias tegenover, waardoor het qua materiaalverhouding nog niet zo duidelijk is. Wel duidelijk is dat van de stelling van Tobias veel meer dreiging uitgaat, door open lijnen voor zijn zware stukken, terwijl de stukken van Mattias nog in de beginopstelling staan en de rokade verloren is gegaan. Wat volgt is een jacht op de zwarte koning die zwaar onder vuur wordt genomen door de dame en toren van Tobias.

ONNJK 2024 Tobias van Essen vs Mattias BosveldTobias van Essen (l) en Mattias Bosveld aan het begin van hun levendige partij


Tobias offert en passant nog nog zijn h- en g-pion, waardoor de zwarte koning helemaal vogelvrij komt te staan. Dat kan bijna niet goed aflopen en dat gebeurt ook niet. Hoofdschuddend legt Mattias zich neer bij het onvermijdelijke. Het toernooi duurde voor hem 2 ronden te lang.

Ondertussen hebben zowel Ghilon als Bram hun voordeel sterk weten uit te breiden. Ghilon heeft een ver opgerukte vrijpion en Maurits rest niets meer dan tegenstribbelen. Ghilon laat zich de kaas niet meer van zijn brood eten en haalt de buit vakkundig binnen. Hetzelfde doet Bram op bord 1, al rekt Theo de strijd nog wat langer.

Dat betekent dat Ghilon en Bram beiden op 6 uit 7 zijn uitgekomen. Omdat Ghilon 2 weerstandspunten (het totaal aantal punten behaald door je tegenstanders) meer heeft dan Bram, prolongeert Ghilon Etienne - waar hij halverwege het toernooi nauwelijks meer in durfde te geloven - zijn titel Open Noord-Nederlands Jeugdkampioen. Volgens hemzelf was dat mede te danken aan een verlaat versneld Zwitsers gambiet. Vraag hem vooral zelf eens wat dat precies inhoudt. Hoe dan ook: gefeliciteerd Ghilon!


ONNJK 2024 Ghilon Etienne winnaarGhilon Etienne (Staunton) prolongeert de titel Open Noord-Nederlands Jeugdkampioen!


Naast de toernooiwinst van Ghilon willen we ook de prachtige prestatie van de negenjarige Bram ten Dam niet onbenoemd laten. Ook hij scoort immers 6 uit 7 en wordt op weerstandspunten dus nipt 2e. Hendrik Heikamp en Tobias van Essen - die tegenwoordig met succes de jeugd van SC Leek traint - worden gedeeld 3e/4e op een half puntje en daarna volgt een grote groep spelers met 5 punten.

Tot zover het overall-klassement. De prijsuitreiking gaat echter per leeftijdscategorie, dus laten we gauw kijken naar wie de bekers gaan. Veel dank aan Ronald van Nimwegen aan wie we te danken hebben dat we elke keer van die mooie bekers kunnen uitreiken bij NOSBO-toernooien, want stilletjes op de achtergrond is hij degene die dat altijd maar weer regelt. Ook veel dank aan Roland Kroezen en Christy Hagen-Bakker voor het nauwgezet bijhouden en verwerken van alle uitslagen en klassementen.


ONNJK 2024 Podium ABPodium AB+ (t/m 20 jaar), vlnr: Tobias van Essen (2), Hendrik Heikamp (1) en Mattias Bosveld (3)

ONNJK 2024 Podium CPodium C (t/m 14 jaar), vlnr: Bram Baarspul (3), Ghilon Etienne (1) en Maurits Hagen (2)


ONNJK 2024 Podium DPodium D (t/m 12 jaar), vlnr: Viaan Gohil (2), Simon Botter (1) en Pranav Prasobh Nair (3)


ONNJK 2024 Podium EPodium E (t/m 10 jaar), vlnr: Tobias Urban (3), Theo Kudernac (1) en Besher Mousa (2)


ONNJK 2024 Podium FPodium F (t/m 9 jaar), vlnr: Yuan Li Ma (2), Bram ten Dam (1) en Thijmen van Dellen (3)


ONNJK 2024 Podium GPodium G (t/m 8 jaar), vlnr: Jesse Stevens (3), Olav Schuls (1) en Jeroen Botter (2)


ONNJK 2024 Podium HPodium H (t/m 7 jaar), vlnr: Shane Kesimaat (3), Henry Zeng (1) en Thijs ten Dam (2)


In het fotoalbum* vind je meer foto's.

Ronde 6
Een sensatie op bord 1: ONNJK-winnaar van vorig jaar Ghilon Etienne, die het afgelopen jaar de prachtige wisselbeker op zijn schoorsteenmantel had staan, verslaat in een rechtstreeks duel de ongedeeld koploper Mattias Bosveld. Hadden we het bij ronde 5 over de schaakbroers Linger, er doen nóg drie kinderen uit één gezin mee aan dit toernooi. Met hun moeder die in de organisatie van dit toernooi zit, zijn ze zelfs met zijn vieren actief vandaag. Voor de insiders is al lang duidelijk dat het de familie Hagen betreft, die vanochtend met de allereerste boot vanuit Schiermonnikoog onderweg gingen naar Hoogkerk. Het vroege opstaan belet ze niet om mee te spelen om het podium, want op bord 2 vinden we Carlijn en op bord 3 Maurits. Carlijn redt het niet tegen Bram ten Dam, maar Maurits verslaat Paardensprong-clubgenoot David Kolijn. Theo Kudernac voegt zich bij de koplopers met een winstpartij op Simon Botter.

Dat brengt ons naar een tussenstand met 5 spelers die 5 punten hebben en in een zinderende slotronde om de toernooiwinst gaan spelen.


ONNJK 2024 IndelingTegen wie moet ik in de slotronde?!


Ronde 5
Runner-up Hendrik Heikamp neemt het op bord 1 op tegen ongedeeld koploper Mattias Bosveld. Het wordt een partij met wederzijdse kansen. Hendrik verliest aanvankelijk al snel een pion, maar weet later een stuk te winnen. Mattias toont opnieuw zijn taaiheid en weet in een complexe stelling Hendrik een toren afhandig te maken. Dan houdt Hendrik het voor gezien. Mattias' samenvatting van deze partij: "ik blunderde, hij blunderde erger en ik won."


ONNJK 2024 Hendrik Heikamp vs Mattias Bosveld
GP-klassementswinnaar Hendrik Heikamp (l) weet zijn kansen niet te verzilveren tegen Mattias Bosveld


Thijmen van Dellen (Ten Boer) blijft het fantastisch doen. Op  bord 2 weet hij een eindspel met ongelijke lopers en een pion minder remise te houden tegen David Kolijn.

De broers Linger zien we vaak op toernooien. Geen van hen zit op een schaakclub, maar via Chess.com en door tegen elkaar te spelen kunnen ze zich uitstekend handhaven op toernooien. Djooz Linger speelt deze ronde zelfs op bord 3. Daar mag hij het opnemen tegen supertalent Bram ten Dam, die een maatje te groot blijkt. Op bord 11 doet zijn broer Inden (1480) van zich spreken door de 1700-speler Evan Boterman te verslaan. Om het familierijtje af te maken: ook Zamee wint deze ronde.

Jack Kappers gaat zijn rating van 683 waarschijnlijk een flinke boost geven, want hij komt op 3 uit 5 en wint deze ronde van een speler met 500 punten meer op de ratinglijst.

Stand van zaken aan kop: Mattias Bosveld leidt met 5 uit 5, gevolgd door een groep van 8 (!) spelers met 4 punten. Dat belooft twee superspannende slotronden.


ONNJK 2024 PrijzenMet een schuin oog wordt vanuit de zaal al naar het blinkend eremetaal gelonkt


Ronde 4
Er zijn nog slechts 2 spelers met 100% en die mogen het nu op bord 1 tegen elkaar uitvechten. Mattias Bosveld (SC Assen) komt met wit slecht te staan tegen Simon Botter (Philidor), maar blijft zich taai verdedigen. Dat brengt hen in een eindspel met beiden een stuk en 2 pionnen. Dat zou met goed spel op remise uitgelopen zijn, maar Simon - die vaak sterk is in het eindspel - speelt het niet helemaal handig en Mattias laat die kans niet lopen (1-0).

Op de borden 2, 3 en 4 vinden we 6 spelers die met 2,5 punt nog volop kansen hebben. Hendrik Heikamp blijft in de slipstream van Mattias door Tobias van Essen te verslaan. David Kolijn is op bord 3 Evan Boterman de baas en Thijmen van Dellen toont opnieuw zijn topvorm door Bram Baarspul terug te wijzen.

Mattias Bosveld voert de lijst dus aan met 4 punten gevolgd door Hendrik Heikamp, David Kolijn en Thijmen van Dellen.

Verderop in het klassement stunt Mylan van der Steen door een speler met 450 ratingpunten meer te verslaan.


ONNJK 2024 Hoogkerk ijsjeNa ronde 4 is het tijd voor het traditionele Hoogkerk-ijsje

Ronde 3
Nu we wat verder in het toernooi komen, zien we steeds meer interessante confrontaties. Te beginnen op bord 1 waar Bram Ten Dam (nr. 1 geplaatst) het mag opnemen tegen Mattias Bosveld, die vanaf volgend seizoen samen met Christy Hagen het NOSBO-jeugdleiderschap overneemt. Ondanks de 10 jaar leeftijdsverschil is de negenjarige Bram op grond van zijn rating favoriet. Mattias - die na afloop vol lof is over zijn tegenstander - wint een kwaliteit tegen 2 pionnen. Brams loper staat erg passief en als Mattias de toren van Bram weet te ruilen, resteert een gewonnen eindspel.


ONNJK 2024 Mattias Bosveld versus Bram ten DamMattias Bosveld (l) boekt een belangrijke overwinning tegen Bram ten Dam

Mattias wint dus en komt daarmee op 3 uit 3. Dat geldt ook voor Simon Botter, die titelverdiger Ghilon Etienne met zwart verslaat. Verder zijn er geen 100%-spelers meer over.: op bord 2 eindigt de match tussen Hendrik Heikamp (1983, nr. 2 geplaatst) en Bram Baarspul (1750) verrassend in remise.


ONNJK 2024 Veel rood in de zaalDe spelers van Ten Boer gebruiken hun tijd goed: van de laatste 10 spelers die nog bezig zijn, hebben er 7 een rood Ten Boer-shirt! (foto Christy Hagen)

Ronde 2
Thijmen van Dellen (1371) weet opnieuw te verrassen. Weliswaar komt hij een toren achter tegen Evan Boterman (1708), maar daar staat een verbonden vrijpion tegenover. Als Thijmen steeds verder oprukt met zijn pionnen, besluit Evan één van zijn torens terug te geven tegen de 2 pionnen. Dat gaat gepaard met een remiseaanbod, waar Thijmen geen seconde over na hoeft te denken. Dit brengt hem op een keurige 1,5 uit 2. Daniel Klauber (1165) wint met zwart van Tigran Barseghyan (1550). Ook opvallend is de winst van Ivan Haponenko (985) tegen Niek Eilander (1349)


ONNJK 2024 VoetbalOp deze voor Oranje zo belangrijke dag moet er tussendoor natuurlijk ook een balletje getrapt worden


Ronde 1
Na wat technische probleempjes met het pinapparaat zijn we iets later dan toch begonnen met ronde 1. In dit liveblog gaan we het toernooi op de voet volgen. Het is een Zwitsers toernooi waarbij je steeds tegen iemand speelt met (ongeveer) evenveel punten als jijzelf hebt. Om al te grote ratingverschillen tijdens de eerste ronden te voorkomen, spelen we vandaag versneld Zwitsers. Hierbij heeft de bovenste helft van de plaatsingslijst een denkbeeldige extra punt die alleen voor het maken van de indeling wordt gebruikt. Na twee ronden wordt met het denkbeeldige punt vervangen door een denkbeeldig half punt en na 4 ronden vervalt ook dit halve punt. Op de (tussen)stand hebben deze denkbeeldige punten uiteraard geen effect.


ONNJK 2024 David Kolijn versus Inden LingerDe langste partij van ronde 1: in een spannend toreneindspel met wederzijdse tijdnood houdt Inden Linger (r) knap David Kolijn - onlangs nog winnaar van de GP-finale én clubkampioen van de Paardensprong - op remise


We zien veel uitslagen die in lijn zijn met de ratngverschillen, maar ook enige verrassingen. We wisten dat Thijmen van Dellen van Ten Boer (1371) getalenteerd is en dat laat hij ook zien door zijn partij tegen de sterke Paardenspronger Simon Kolijn (1654) te winnen. Jens Vogiatzis (1318) verslaat met zwart Pranav Prasobh Nair (1568) die de laatste tijd een enorme sprong gemaakt heeft. Thijs ten Dam (1225) werd recent knap 3e op het NK tot 7 jaar, maar moet nu in de eerste ronde een nederlaag slikken tegen Sepp Hoogendoorn (949). Nynke Heikamp (828) verrast tegen Rogier Scutten (11102) door het volle punt te scoren. Het toernooi is nog lang, dus genoeg kans om alsnog een heel mooi toernooi te scoren!


ONNJK 2024 SpeelzaalDe eerste zetten van het Noord-Nederlands Jeugdkampioenschap 2024 worden gespeeld