LIVESTREAM 1 |
LIVESTREAM 2 | FINALE MEISJESKAMPIOENSCHAP
UITSLAGEN 
EINDSTAND 
FOTOALBUM (NIEUW!)

Liveblog


Ronde 7: de finale!

Met zoveel spelers die zo dicht bij elkaar zitten, staat er veel op het spel in de slotronde. Tobias Urban zal niet enthousiast zijn over de indeling, want hij mag op bord 1 aantreden tegen Bram ten Dam die alles nog gewonnen heeft. Tobias doet zijn best, maar kan in deze situatie geen verandering aanbrengen. Daarmee wordt Bram ten Dam (Ten Boer) indrukwekkend NOSBO E-kampioen met 7 uit 7!


PJK E NOSBO 2024 Slotronde topbordenBram ten Dam (linksboven) houdt met een scheef oog ook zijn concurrenten op bord 2 in de gaten


Op bord 2 speelt Oliver Chiu - nummer 2 in de tussenstand - tegen Besher Mousa. Besher wint de partij en eist daarmee de ongedeeld 2e plaats op met 5,5 uit 7. Ondanks deze nederlaag in de slotronde kan Oliver Chiu (SC Haren) terugkijken op een uitermate geslaagd toernooi. Met 5 punten eindigt hij op weerstandspunten op de 3e plaats. Theo Kudernac verslaat op bord 3 Wessel Dijkstra, die vorig weekend nog basisschoolkampioen van Assen werd. Op bord 4 verslaat Joris Bakker Olav Schuls. Met deze overwinningen stellen Theo Kudernac (Staunton) en Joris Bakker (Ten Boer) met een gedeelde 4e/5e plek hun NK-tickets veilig.

Meisjeskampioenschap
Gauw door naar de meisjes. Zoals gezegd staan drie meiden met 3 punten bovenaan. Benthe Hagen (Paardensprong) mag het opnemen tegen clubgenoot Yuan Li Ma. Zijn dubbel zo hoge rating betaalt zich uit in een overwinning. Net als vorig jaar op zowel het E-kampioenschap 2023 als op het F-kampioenschap 2023  gaat de strijd om de meisjestitel daardoor tussen Lieke Koolaard (Ten Boer) en Hannah Urban (Paardensprong). Bij het genoemde F-kampioenschap moest er een superspannende barrage (hier te bekijken op YouTube) aan te pas komen. Nu betreft het weliswaar geen barrage, maar een rechtstreeks duel in de slotronde om het kampioenschap komt op hetzelfde neer. Zonder te overdrijven wordt het een heroïsch gevecht en ook deze partij is op YouTube te bekijken (tip: ga er even rustig voor zitten).


PJK E NOSBO 2024 Lieke Koolaard Hannah UrbanHannah Urban (l) en Lieke Koolaard vechten in een rechtstreeks duel uit wie kampioen wordt (video)


Aanvankelijk gaan de zaken voorspoedig voor Hannah die met haar lopers, toren en dame enorm veel druk op de witte koningsstelling zet. Om niet te bezwijken offert Lieke een kwaliteit, waarna ze met haar dame de zwarte stelling binnenvalt. In deze fase van de partij hebben de meiden moeite om onder de enorme druk (ze worden ook nog eens omringd door talloze toeschouwers die ademloos toekijken) het overzicht te bewaren. Zo staat er zettenlang een zwarte loper in op b7 die niet geslagen wordt, noch in veiligheid gebracht of geruild.

PJK E NOSBO 2024 Lieke Koolaard Hannah Urban met publiekHet publiek wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees in deze heroïsche partij


Maar wat wil je ook in een stelling waar zoveel aan de hand is. Want terwijl Hannah nog steeds dreigt Liekes koningsstelling op te blazen, is Lieke begonnen de zwarte koning over het hele bord te jagen. Waanzinnige taferelen spelen zich af en niemand weet meer hoe dit gaat aflopen. Het beslissende moment komt als Lieke tot de conclusie komt dat ze haar dame niet op d3 kan zetten om de zwarte koning te attaqueren, omdat die dan geslagen zou worden door een pion van Hannah. Helaas voor Lieke zag ze daarbij over het hoofd dat de betreffende pion gepend stond, waardoor Dd3 mat zou zijn geweest! In plaats daarvan speelt ze Dd1, maar nu ontvlucht Hannahs koning naar h4 waarmee en passant de torenlijn geopend wordt en het opeens Lieke is die niet meer kan voorkomen dat ze mat wordt gezet. Applaus voor de meiden voor deze geweldig spannende partij. Hannahs Urban is dus NOSBO-meisjeskampioen én mag naar het NK. Hopelijk kan Lieke alsnog via een vrijplaats naar het NK.


PJK E NOSBO 2024 Roelof met analysestellingTen Boer-trainer Roelof Kroon laat aan omstanders na afloop enkele cruciale momenten in de partij van Lieke en Hannah zien. Hier heeft Lieke net Dd1+ gespeeld, waar Dd3# mat zou zijn geweest.


Daarmee komt een eind aan een enerverend E-kampioenschap. Los van de prijswinnaars hebben we sterke optredens gezien van veel spelers, die soms op een fractie de prijzen misten. Even slikken en weer doorgaan, er komen zeker weer nieuwe kansen!

PJK E NOSBO 2024 PodiumAlle NK-gangers: Theo Kudernac (4e), Hannah Urban (meisjeskampioen), Bram van Dam (kampioen), Besher Mousa (2e), Oliver Chiu (3e) en Joris Bakker (5e)

EINDSTAND
PJK E NOSBO 2024 Eindstand def(klik voor details)

LIVESTREAM 1 | LIVESTREAM 2 | FINALE MEISJESKAMPIOENSCHAP
UITSLAGEN 
EINDSTAND
FOTOALBUM (NIEUW!)
 

Ronde 6

PJK E NOSBO 2024 Bram ten Dam Theo KudernacEen bijzonder spannende strijd op bord 1 tussen Bram ten Dam en Theo Kudernac. Bram komt erg goed te staan, maar Theo verdedigt zich zeer taai. Pas na drie kwartier worden de handen geschud en heeft Bram gewonnen. Een prachtige strijd!

Op bord 2 wint Oliver Chiu van Olav Schuls waarmee Oliver ongedeeld 2e komt te staan met 5 uit 6. Een half punt daarachter Besher Mousa en Tobias Urban op plek 3 en 4. Gedeeld 5e t/m 8e staan Olav Schuls, Theo Kudernac, Joris Bakker en Wessel Dijkstra met 4 uit 6.

Bij de meisjes is het minstens zo spannend, want Hannah Urban, Lieke Koolaard en Benthe Hagen hebben allen 3 punten! Dat belooft een superspannende slotronde!

Ronde 5
Bram ten Dam verslaat op bord 1 Oliver Chiu.


PJK E NOSBO 2024 Theo Kudernac Thijmen van DellenDe langste partij van vandaag is de clash tussen Theo Kudernac (l) en Thijmen van Dellen op bord 2. Het is bijzonder spannend, maar Theo komt wat pionnen voor en trekt uiteindelijk aan het langste eind.


Op bord 3 doet Olav Schuls (Matadoren) goede zaken door Yuan Ma Li (Paardensprong) te verslaan.


Ronde 4

Na 3 ronden hebben we nog 3 spelers over met een 100%-score. Van Bram ten Dam met zijn 1800+ rating zullen niet veel mensen gek opkijken, maar veel minder zullen hun geld gezet hebben op Yuan Li Ma (Paardensprong) en Oliver Chiu (SC Haren) die ook alles nog gewonnen hebben. Op bord 1 mag Yuan Li het nu opnemen tegen Bram. Die is duidelijk een maatje te groot voor hem. Oliver Chiu zet zijn zegereeks voort met winst op Joris Bakker (Ten Boer).

PJK E NOSBO 2024 SpeelzaalDe verschillen tussen de spelers zijn klein, wat tot een zeer boeiend kampioenschap leidt in het Denksportcentrum

Ronde 3


PJK E NOSBO 2024 Thei Kudernac Oliver ChiuOp bord 2 zien we dat - zeker bij jeugdspelers - rating een relatief begrip is. Oliver Chiu (SC Haren) speelt niet zo heel veel toernooien, dus zijn rating loopt achter op zijn speelsterkte. Dat zien we in zijn partij tegen Theo Kudernac (Staunton), de nummer 2 geplaatst met ruim 600 ratingpunten meer achter zijn naam. Oliver wint een kwaliteit en enkele pionnen en geeft Theo geen kans meer.

Ook opvallend is het optreden van Yuan Li Ma die nog maar sinds een paar maanden op een club (de Paardensprong) schaakt. Hij verslaat de sterke Thijmen van Dellen (Ten Boer) met zwart.


Ronde 2


Ook in ronde 2 veel uitslagen die op papier verwacht mochten worden. Hieronder lichten we er twee interessante partijen uit.

 
PJK E NOSBO 2024 Lieke Koolaard Thijmen van Dellen copyLieke Koolaard (l) speelt een zeer spannende partij tegen haar Ten Boer-clubgenoot Thijmen van Dellen. Thijmen gaat gewonnen het toreneindspel in, maar Lieke verdedigt zich aanvankelijk prima, waardoor remise de meest logische uitslag lijkt. Als Lieke echter haar pion verdedigt door met haar toren vóór haar pion te gaan staan in plaats van erachter, weet Thijmen de partij alsnog naar zich toe te trekken. Een mooie pot!


PJK E NOSBO 2024 Tobias Urban Besher MousaTobias Urban (l) heeft - ondanks ruim 300 ratingpunten minder - steeds het betere van het spel tegen Besher Mousa. Besher ontsnapt in een stelling met drie pionnen minder doordat Tobias ingaat op zetherhaling: remise.

Ronde 1
Na de opening van het toernooi worden de klokken iets na 13 uur aangezet. Met een grote opkomst van 25 deelnemers belooft het een spannend E-kampioenschap te worden. Zo'n eerste ronde kan soms tricky zijn als nog niet iedereen helemaal op scherp staat. Dat wil nog weleens leiden tot verrassende uitslagen. Vandaag staan alle favorieten blijkbaar gelijk al op scherp, want iedere partij in ronde 1 krijgt de uitslag die overeenkomt met het ratingverschil. Geen verrassingen dus nog, maar die gaan we ongetwijfeld later vanmiddag krijgen.


PJK E NOSBO 2024 SpelersVolle concentratie bij ronde 1 van het E-kampioenschap


Na het D-kampioenschap tot 12 jaar is het op zondag 4 februari de beurt aan de NOSBO (*) E-spelers (geboren in 2014 en later) om uit te maken wie NOSBO-kampioen wordt én wie er naar het NK mogen. Vanwege de goede prestaties van de NOSBO-spelers op het NK-E van vorig jaar hebben we dit jaar namelijk maar liefst 5 NK-tickets voor het NK-E te vergeven en daarnaast 1 NK-E-meisjesticket. Het NK-E vindt plaats op 29 en 30 maart 2024 in Tilburg.

Let op: rijd niet op de automatische piloot naar Hoogkerk, want het NOSBO-kampioenschap vindt dit keer plaats in het Denksportcentrum. Parkeren is daar op zondag gratis.

E-categorie: zondag 4 februari 2024
Geboortejaar:
2014 en jonger (*)
Inschrijfgeld:
€ 5, met pin te betalen aan de speelzaal

Zaal open: 12.30 uur
Sluiting registratie aan de zaal:
12:45 uur
Ronde 1: 13:00 uur
Start prijsuitreiking: Ca. 16:30 à 17:00 uur (afhankelijk van eventuele barrages)
Ronden: 7 ronden Zwitsers
Speeltempo: 15 min. + 5 sec. p.p.p.p.

Prijzen:
Bekers voor de top 3 en voor de meisjeskampioen
NK-tickets: 5 voor E-algemeen en 1 voor E-meisjes

Speelzaal
Denksportcentrum Jannes van der Wal
Oliemuldersweg 43
9713 VA Groningen

Parkeren is hier op zondag gratis.

Rondeschema
12:50 Opening
13:00 Ronde 1
13:30 Ronde 2
14:00 Ronde 3
14:30 Ronde 4
15:00 Ronde 5
15:30 Ronde 6
16:00 Ronde 7
16:30 Eventuele barrages
17:00 Prijsuitreiking

Let op: het rondeschema is onder voorbehoud. Na de laatste partij van een ronde is er altijd minimaal 5 minuten pauze voordat de volgende ronde weer begint.

INSCHRIJVEN PJK-E (*)
DEELNEMERS
INDELING EN UITSLAGEN

(*) Let op: om deel te kunnen nemen moet je lid zijn van een schaakvereniging uit de provincie Groningen of Drenthe die NOSBO-contributie betaalt (de JSN valt hier niet onder). Een scholieren- of ratinglidmaatschap van de KNSB volstaat niet. De inschrijving sluit op zaterdag 3 februari 2024 om 20:00 uur.


PJK E 2023 Thijmen tegen Besher copyIn 2023 was een superspannende barrage nodig voor het verdelen van de NK-tickets

 

Speeldagen overige leeftijden

Weekend 10+11 februari 2024: leeftijdscategorieën A, B, C
Zondag 21 april 2024: leeftijdscategorieën F, G, H

Bij onvoldoende inschrijving in een bepaalde categorie kan de indeling/toernooiplanning gewijzigd worden.

Overzicht leeftijdscategorieën
Categorie A t/m 18 jaar: geboren in 2006 of later
Categorie B t/m 16 jaar: geboren in 2008 of later
Categorie C t/m 14 jaar: geboren in 2010 of later
Categorie D t/m 12 jaar: geboren in 2012 of later
Categorie E t/m 10 jaar: geboren in 2014 of later
Categorie F t/m 9 jaar: geboren in 2015 of later
Categorie G t/m 8 jaar: geboren in 2016 of later
Categorie H t/m 7 jaar: geboren in 2017 of later

Een officieel overzicht van alle jeugdleeftijdscategorieën is hier na te lezen. Voor de categorieën C meisjes, en A/B algemeen en A/B meisjes geldt een landelijk NK-kwalificatietraject.

Contactpersoon: Martijn Hardeman, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-179 179 81

Reglement Persoonlijke Jeugdkampioenschappen NOSBO
E-kampioenschap 2023
E-kampioenschap 2022

NK-E 2024