UITSLAGEN  | EINDSTAND | LIVESTREAM | AANKONDIGING  

Verslagen:
  SC Assen | Friese Schaakbond | SG Staunton (nieuw!) 

Editie 2022
 


LIVEBLOG 


Afsluiting van een geweldig seizoen 
Ondanks de enorme hitte kijken we terug op een fantastische seizoensafsluiting. Veel dank aan iedereen die geholpen heeft dit mogelijk te maken. In het bijzonder Roland Kroezen die tot diep in de nacht bezig was met de voorbereidingen en desondanks vandaag weer vele honderden uitslagen foutloos heeft verwerkt en ook nog een positief woord overhad voor iedereen die bij hem langskwam; Miryam Marrman, Hieke IJtsma en Jeroen Bottema voor de wedstrijdleiding; Miryam, Hieke en Christy Hagen voor de ontvangst beneden en de afhandeling van de aanmeldingen en betalingen; Sake Jan de Boer en de hele familie Bruins (en allerlei anderen) voor het klaarzetten van alle tafels, stoelen, borden, klokken en stukken (en daarna weer opruimen); Ronald van Nimwegen die naast zijn superdrukke verhuizing de prachtige prijzen weer piekfijn geregeld had; Roelof Kroon die eigenlijk vandaag voor het eerst in zijn leven zou vliegen, maar uiteindelijk zijn voeten aan de grond hield en ondanks privéverplichtingen toch nog weer acte de présence wist te geven en daarbij zoals altijd weer geweldig waardevolle hulp bood, Sjoerd van Soest voor het uitreiken van de prijzen, de medewerkers van Dorpshuis Hoogkerk voor hun niet aflatende inzet om het iedereen naar de zin te maken, en alle andere niet bij name genoemden die hun steentje hebben bijgedragen. Zonder jullie was dit niet mogelijk; ontzettend bedankt!


ONNJK 2023 Podium Categorie AB plusAB+ (vlnr met beker): Jelte Kuiper (3), Dagmar Luijkx (1) en Jelmer Schaaphok (2)


Dit was het laatste NOSBO-jeugdtoernooi van seizoen 2022-2023. We kunnen terugkijken op een geweldig seizoen waarin het ene na het andere record gevestigd werd qua deelnemersaantallen en termijnen waarin toernooien vol zaten. Fantastisch hoe booming het schaken is. Volgend seizoen zien we jullie allen graag terug. Houd de NOSBO-agenda in de gaten en/of abonneer je op de appgroep NOSBO-schaaknieuws om op de hoogte te blijven van nieuwe activiteiten. Mocht je tips, tops, vragen of suggesties hebben, laat het gerust weten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Whatsapp 06-179 179 81). Zo kregen we alweer verzoeken om ook online weer eens wat te organiseren; dat zullen we doen!


ONNJK 2023 Podium Categorie CC (vlnr): Jonathan Bosma (2), David Kolijn (1) en Hendrik Heikamp (3)


ONNJK 2023 Podium Categorie DD (vlnr): Imara Hardeman (3), Ghilon Etienne (1) en Dylan Roersma (2)


ONNJK 2023 Podium Categorie EE (vlnr): Dennis Bezemer (3), Viaan Gohil (1), Andrii Kozhukhov (2)


ONNJK 2023 Podium Categorie FF (vlnr): Joris Bakker (3), Oliver Chiu (1), Besher Mousa (2)


ONNJK 2023 Podium Categorie GG (vlnr): Justus Klages (3), Bram ten Dam (1), Thijmen van Dellen (2)


ONNJK 2023 Podium Categorie HH (vlnr): Olav Schuls (2), Jeroen Botter (1), Leonard Meier (3)


Ronde 7
Het is al vaker gezegd: 'it ain't over till it's over', en dat blijkt ook nu. In de laatste ronde slaat Ghilon Etienne toe tegen de verrassende ongedeeld koploper Jelte Kuiper die zichzelf door veel op Lichess te spelen, heeft leren schaken. Dagmar Luijkx verslaat clubgenoot Berend Visser, nadat ze met haar dame op h8 de zwarte koning op f6 schaak zet en vervolgens de zwarte dame die volledig aan de andere kant van het bord (op a1) staat, kan slaan. Daarmee komt ze net als Ghilon op 6 punten.

Bram ten Dam komt net als Ghilon en Dagmar op 6 uit 7 door winst op Jonathan Bosma. Duidelijk is dat Ghilon categorie D heeft gewonnen, Dagmar Luijkx categorie AB+ en Bram Ten Dam categorie G. Maar wie is de overall-winnaar die de wisselbeker mee naar huis mag nemen? Daarvoor moeten we kijken naar de weerstandspunten (het totaal aantal punten dat je tegenstanders gescoord hebben). Dan blijkt dat Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren) duidelijk de zwaarste tegenstand gehad heeft en dat hij Open Noord-Nederlands Jeugdkampioen 2023 is geworden. Van harte gefeliciteerd, Ghilon, de wisselbeker gaat met jou mee naar huis!


ONNJK 2023 Ghilon Etienne winnaar ONNJK 2023Ghilon Etienne wordt Open Noord-Nederlands Jeugdkampioen 2023! Een eervolle vermelding voor Dagmar Luijkx en Bram ten Dam die ook 6 uit 7 scoorden.


Ronde 6
Bram ten Dam
verslaat op bord 1 Dylan Roersma, waarmee de ononderbroken winstreeks van Dylan wordt beëindigd. Op bord 2 is het megaspannend. Jelte Kuiper wint een stuk tegen twee pionnen tegen Sono Folkers. Sono legt zich er niet bij neer en vecht zo taai als mogelijk door. De heren komen in een zeer boeiend eindspel van een loperpaar en een paard voor Jelte en een toren en loper voor Sono, waarin Jelte de beste kansen lijkt te hebben. Nadeel voor Jelte is dat hij nog minder dan een halve minuut heeft en van die tijdnood weet Sono te profiteren door twee stukken te winnen tegen de toren. Na nog enige verwikkelingen resteert een eindspel met ongelijke lopers waarin Sono nog 2 pionnen heeft en Jelte alleen een loper. Zoals bekend uit de theorieboeken is de remisemarge in eindspelen met ongelijke lopers bijzonder groot en tot Sono's frustratie blijkt dat ook in de praktijk het geval. Wat hij ook probeert om Jelte een fout te ontlokken, Jelte blijft stoïcijns de zwarte velden beheersen en uiteindelijk zit er niets anders op dan in remise te berusten.

Daarmee komt Jelte Kuiper alleen aan de leiding met 5,5 uit 6. Een zeer bijzondere situatie, in aanmerking nemende dat Jelte nog nooit eerder op een schaakclub heeft gezeten of aan een (fysiek) schaaktoernooi meegedaan. Achter Jelte staan er 7 spelers op een halve punt, waardoor in de laatste ronde alles nog kan veranderen!

Een andere opmerkelijke uitslag doet zich voor op voor op bord 16 waar Ben Kruize (Paardensprong) Besher Mousa (Hoogeveen) verslaat die toch zo'n 500 ratingpunten meer achter zijn naam heeft staan. Vooral het tijdgebruik is hier opvallend, want Ben eindigt met een minuut meer dan waarmee hij begon, wat betekent dat hij gemiddeld nog geen 5 seconden per zet heeft nagedacht.

ONNJK 2023 Sono Folkers tegen Jelte KuiperHet publiek kijkt ademloos toe naar de thriller tussen Sono Folkers (l) en Jelte Kuiper


Ronde 5
De vier spelers met 4 uit 4 moeten allemaal tegen elkaar, dus het aantal koplopers gaat halveren. Dylan Roersma (Philidor) verslaat GP-klassementswinnaar Sono Folkers (Matadoren/Staunton) en de verrassing van de dag - Jelte Kuiper - verslaat David Kolijn. Daarmee komen Dylan en Jelte samen aan de leiding met 5 uit 5. Daarachter een groep van maar liefst 13 spelers met 4 punten die allemaal nog in de race zijn voor het overall-podium.

Ronde 4

Op de topborden zijn de meeste uitslagen in lijn met de ratings, met uitzondering van David Kolijn (Paardensprong) die Ghilon Etienne (Staunton/Matadoren) verslaat en de winst van de club- en ratingloze Jelte Kuiper tegen Lútzen Kempenaar (Philidor). Na vier ronden hebben we nog vier spelers met een 100%-score: Sono Folkers, David Kolijn, Dylan Roersma en Jelte Kuiper. Hendrik Heikamp volgt op een halfje en daarna een grote groep spelers met 3 punten.

ONNJK 2023 IJsjeNa ronde 4 is het tijd voor het inmiddels traditionele Hoogkerk-ijsje


Ronde 3
Berend Visser komt op bord 1 opnieuw in grote problemen tegen een Paardensprong-clubgenoot. Dit keer ontsnapt hij niet: David Kolijn maakt het gedecideerd af. Hannah Urban (rating 619), Ben Kruize (628) en Jelte Kuiper (geen rating) hebben een vliegende start, want na drie ronden gaan ze verrassend gedeeld aan de leiding met 3 uit 3, samen met een vijftal 1200+ spelers.


ONNJK 2023 Uitslagen doorgevenDe uitslagen worden doorgegeven bij onze meesterindeler Roland Kroezen


Ronde 2

Een verrassende uitslag op bord 7 waar de Oekraïense Andrii Kozhukhov met de zwarte stukken wint van één van de podiumfavorieten Bram ten Dam (Ten Boer). De overige favorieten leiden deze ronde geen schade.

Ronde 1
In de eerste ronde beleeft Berend Visser - winnaar van de GP-finale en ook vandaag één van de favorieten - angstige momenten tegen Paardensprong-clubgenoot Hedde Duindam. Hedde staat met een toren en drie pionnen meer compleet gewonnen, maar laat zich in alle opwinding pardoes mat zetten op de onderste rij.

 
ONNJK 2023 Jonathan Bosma vs Lars Pos R1Lars Pos (Paardensprong-erelid en daarnaast bekend van zijn Tiktok-wiskundekanaal met ruim 50k volgers) studeert inmiddels in het Westen, maar kwam terug voor het ONNJK, waar hij in de langste partij van ronde 1 met wit wint van Jonathan BosmaUITSLAGEN  | EINDSTAND | LIVESTREAM | AANKONDIGING  

Verslagen:
 
SC Assen | Friese Schaakbond | SG Staunton (nieuw!)  

Editie 2022


N.B. Als er iemand op de foto is gekomen die dat niet wil/mag, laat het graag even weten, zodat we dit kunnen corrigeren.


TOERNOOIAANKONDIGING

Het laatste jeugdtoernooi van seizoen 2022-2023 vindt plaats op zondag 9 juli 2023 in Hoogkerk. Ruim 100 spelers dingen mee naar de titel Open Noord-Nederlands Jeugdkampioen 2023 en de bijbehorende wisselbeker. Het is een Zwitsers toernooi waarbij alle spelers in één groep spelen. De prijzen worden echter per leeftijdscategorie toegekend.

Aanmelden aan de zaal
Deelnemers kunnen zich tot 11.10 uur aanmelden aan de zaal. We verzoeken je vriendelijk het inschrijfgeld van € 6 met de pin te betalen.


Let op: er zijn dit weekend werkzaamheden aan de A28!

RONDESCHEMA
11:30 Opening + Ronde 1
12:30 Ronde 2
13:15 Ronde 3
14:00 Ronde 4
14:45 Pauze
15:00 Ronde 5
15:45 Ronde 6
16:30 Ronde 7
17:15 Prijsuitreiking (voor iedereen is er een prijs!)

 

TOERNOOIREGLEMENT
Je geboortejaar bepaalt in welke categorie je speelt. Voorbeeld: je bent geboren in 2013. Je speelt dan alleen mee voor het klassement en de prijzen van categorie E. Stel dat je als E-speler boven de hoogste speler van categorie D eindigt, dan krijg je dus 'alleen' de eerste prijs in de categorie E.

Bij gelijk eindigen wordt de eindstand bepaald door de volgende tiebreaks (toegepast in de genoemde volgorde): weerstandspunten, Sonneborn Berger-punten, progressieve score, onderlinge score. In gevallen waarin dit reglement geen uitsluitsel geeft, beslist de organisatie. NB: de geboortejaren 2003 en 2004 vallen onder categorie AB+.


ONNJK 2023 Speelzaal