Het schaakseizoen nadert zijn einde. Traditioneel is het laatste jeugd-NK bestemd voor de jongste deelnemers: de Pupillendag. Zaterdag 17 juni vond deze - net als de vorige editie - plaats in het verre Spijkenisse. We traden aan met een flinke NOSBO-delegatie, mede door een aantal door de KNSB toegekende vrijplaatsen. Gezien de afstand waren de meesten de avond van te voren al naar het westen gereisd, voor meerdere jeugdspelers juist de charme van dit soort verre toernooien. De hete weersomstandigheden waren - vooral voor begeleiders - best pittig. Binnen was er -  behalve de tribune waar niet gepraat mocht worden en elektronische apparatuur verboden was - niet al teveel zitplaats en buiten was het zoeken naar de weinige schaduw. Gelukkig was de belangrijkste plek - de speelzaal - prima qua temperatuur.


Pupillendag 2023 Spijkenisse Mister X opent rondeMister X - geflankeerd door bodyguard - opent de ronde

Opvallend was het toch wel wat strenge regime waarbij (op de allerjongste H-categorie na) ouders de speelzaal tijdens het toernooi in het geheel niet mochten betreden. Ook niet voorafgaand aan een ronde, waardoor ze hun jonge kinderen niet even naar hun bord konden begeleiden of een fotootje van dichtbij maken, iets dat bij andere jeugd-NK's wel gebruikelijk is. Behalve enkele partijen op liveborden, was het hierdoor ook nauwelijks mogelijk de partijen te volgen door de grote afstand van de tribune (waar de liveborden ook niet gevolgd mochten worden). Tenzij je slim was en een verrekijker had meegenomen, zoals Ten Boer-trainer Roelof Kroon, voor wie het het een tantaluskwelling zou zijn om bij een schaaktoernooi de partijen niet te kunnen volgen. Net even anders dan anders en voor sommigen dus even wennen, maar gezegd moet worden dat het toernooi verder prima georganiseerd was met een enthousiast team dat echt zijn best deed (en daarin slaagde) om de kinderen een leuke dag te bezorgen.


Pupillendag 2023 Spijkenisse Springkussen copyOndanks de hitte even lekker springen

Voor alle deelnemers stond aan het begin een flesje water klaar bij het bord en ze kregen allemaal een lekkere lunch. Bovendien waren er buiten allerlei leuke activiteiten georganiseerd, begeleid door studenten van een sportopleiding. Zo was er een springkussen en voetbalvelden, al speelde de hitte hier wel wat parten. Ook een hoogtepunt voor de kinderen was de komst van Mister X die een simultaan gaf tijdens het toernooi. De Pupillendag-deelnemers konden hier helaas niet aan meedoen, omdat het overlapte met de speelronden, maar tussendoor was het erg leuk om hiernaar te kijken en te gissen wie die mysterieuze Mister X toch zou zijn.

Maar we kwamen hier natuurlijk om te schaken en dat gebeurde ook. Een korte terugblik op de mooie prestaties van onze NOSBO-vertegenwoordigers, waarbij we van jong naar 'oud' gaan.

H-jeugd (t/m 7 jaar)
Olav Schuls van de Matadoren begon geweldig aan zijn eerste NK. Na 4 ronden had hij al 3 punten te pakken, waarmee hij zichzelf op de gedeeld 2e plaats van de ranglijst terugvond. Maar toen werd het zwaar. Misschien speelde warmte of vermoeidheid hem parten, maar het lukte gewoon even niet meer. De laatste drie partijen gingen zodoende verloren, maar met 3 punten heeft Olav laten zien dat hij zich hier prima kan handhaven en waardevolle ervaring opgedaan voor een volgende keer.

Bij de H-meisjes helaas geen NOSBO-kandidaten dit keer. Volgend jaar hopelijk weer!

G-jeugd (t/m 8 jaar)
Hooggespannen verwachtingen bij deze groep, want 'onze' Bram Ten Dam (Ten Boer) is als eerste geplaatst en heeft de afgelopen toernooien laten zien prima in vorm te zijn. Interessant is dat op papier de grootste concurrentie verwacht mag worden van nóg een bekende Noordelijke speler: Jim de Wit (Philidor) die namens de Friese Schaakbond meedoet. Ook Brams clubgenoot Thijmen van Dellen speelt in deze categorie.

Bram begint met twee winstpartijen, maar in ronde 3 komt hij in de problemen tegen Aren Magaryan. Aren zet hem onder zware druk en Bram komt in tijdnood. In een duidelijk mindere stelling gaat hij door zijn vlag. Dat is wel een tegenvaller, maar Bram realiseert zich dat het enige wat hij kan doen is niet terugkijken, maar de rest van de partijen zo goed mogelijk spelen en hopen dat de andere favorieten ook her en der iets laten liggen.


Pupillendag 2023 Spijkenisse Jim de Wit tegen Bram ten DamNoordelijk onderonsje: Jim de Wit (l) tegen Bram ten Dam


Dat doet hij goed en zo verslaat hij in ronde 5 ook de als nummer 2 geplaatste Jim. Weliswaar komt Jim een pion voor, maar Bram heeft goede compensatie doordat Jim zijn ontwikkeling niet goed heeft afgerond (het paard op b1 doet de hele partij geen enkele zet, waardoor ook de toren op a1 ingesloten is). Dit wordt Jim fataal als Bram de a-lijn opent en met een toren op a1 het witte paard pent.

In de voorlaatste ronde lijken de zaken ten goede te keren voor Bram. Koploper Aren (van wie Bram in ronde 3 verloor) komt een toren achter te staan en zijn tegenstander komt tot een stelling waarin hij mat in 1 kan geven. Tot teleurstelling van de Bram-fans ziet die speler het niet en laat zich vervolgens zelf mat in 3 zetten. Zo dicht kunnen winst en verlies bij elkaar liggen.

Zowel Aren als Bram winnen ook de laatste ronde, waardoor beiden op 6 uit 7 komen. Op andere NK's zou er dan nog niets beslist zijn, omdat er een barrage zou volgen. Maar het reglement bij het Pupillen-NK schrijft nu eenmaal voor dat bij gelijk eindigen voor de eerste plaats het onderling resultaat bepalend is. Dat betekent dat Aren kampioen wordt en Bram ten Dam eervol 2e van Nederland, nog steeds een geweldig resultaat.


Pupillendag 2023 Spijkenisse Bram ten Dam 2eBram ten Dam (midden) is 2e van Nederland geworden!

Naast Bram hebben we nóg een goede speler in deze categorie. Thijmen van Dellen verliest de eerste ronde, maar scoort uit de resterende 6 partijen keurig 4 punten. Daarmee wordt hij gedeeld 8e-14e van Nederland.

G-meisjes (t/m 8 jaar)
Bij de G-meisjes doet Ayana Hardeman mee. Ze is sinds kort lid van de Paardensprong, maar kan helaas niet op de clubmiddag komen vanwege overlappende andere activiteiten. Desondanks heeft Ayana afgelopen seizoen meerdere keren met veel plezier meegedaan aan schaaktoernooien en doordat NOSBO-G-meisjeskampioene Azadeh Sprong (Paardensprong) vandaag niet kon, mag Ayana nu plots ook naar het NK. Zo'n belevenis wil ze niet laten schieten. Als beginnend schaker houdt ze rekening met een zeer lage score, maar wie weet kan ze ergens een remise meepikken, is het idee.

In de eerste ronde komt er gelijk al een grote kans als ze mat kan geven. Ze mist dit en verliest alsnog, waarna de teleurstelling groot is. In ronde 3 is het echter alsnog raak: een vol punt binnen en daarmee is haar toernooi - nog los van alle gezelligheid - qua score eigenlijk al geslaagd. Als ze in ronde 6 en 7 nóg 1,5 punt aan haar totaal weet toe te voegen en daarmee 10e wordt, is Ayana helemaal de koning te rijk.

F-jeugd (t/m 9 jaar)
Maar liefst 5 NOSBO-spelers in deze groep en die lieten zich prima zien. Theo Kudernac (Staunton) en Besher Mousa (Hoogeveen) stonden na 6 van de 7 ronden nog gedeeld 3e en spelen dus tot het einde mee om een podiumplaats. Helaas gingen hun partijen in de laatste ronde beide verloren. Daan Hentzen (Matadoren, Staunton) won de laatste partij wél, waardoor hij zich met 4,5 uit 7 voegde bij Theo en Besher. Alle drie worden daarmee gedeeld 6e tot 11e van Nederland.


Pupillendag 2023 Spijkenisse Theo Kudernac en Besher MousaTot de laatste ronde in de race om het podium: bord 1 Theo Kudernac (blauw) en bord 2 Besher Mousa (witte blouse)


Joris Bakker
(Ten Boer) scoort een nette 3 punten. Hij verliest in de voorlaatste ronde de onderlinge partij van Tobias Urban (Paardensprong) die meekwam met zijn tweelingzus Hannah, maar tot zijn vreugde door een vrijplaats ook mee mocht doen. Dat ging hem trouwens prima af, want ook hij scoort 3 punten, drie keer zoveel als op grond van zijn rating verwacht mocht worden. Als Tobias de tijd neemt voor zijn zetten, blijkt hij al prima opgewassen tegen spelers met een aanzienlijk hogere rating. Joris en Tobias worden gedeeld 22e-29e van Nederland.

F-meisjes (t/m 9 jaar)
Bij de F-meisjes vinden we Hannah Urban (Paardensprong) die na een superspannende barrage NOSBO-kampioene werd ten koste van Lieke Koolaard (Ten Boer). Gelukkig mocht Lieke door een vrijplaats alsnog meedoen aan dit NK. Ze heeft er zin in en staat gelijk op scherp. Verrassend wint ze de eerste drie ronden, waarmee ze alleen aan de leiding komt! Alleen al dat je kunt zeggen dat je alleen aan de leiding bent geweest op een NK is al iets bijzonders, maar wat zou er nog meer inzitten? De tegenstand wordt nu natuurlijk zwaarder, met in ronde 5 bijvoorbeeld de nummer 2 van het NK-E. Die is nog net een maatje te groot, maar na 6 ronden staat Lieke met vier punten nog steeds heel knap gedeeld derde.


Pupillendag 2023 Spijkenisse Ayana Hardeman en Saraf Urban chillenAyana Hardeman (l) en Hannah Urban chillen in de verkoelende schaduw achter de sporthal


Intussen heeft Hannah Urban een ander traject afgelegd. Ze heeft een lastige start en heeft bij de lunchpauze 1 uit 3. Daarmee lijkt het podium ver weg. In de lunchpauze zoekt ze samen met Ayana een rustig schaduwplekje op aan de achterkant van de sporthal. Mogelijk dat daar de knop omgezet is, want er volgen 3 winstpartijen op rij. Dat brengt haar naast Lieke op 4 punten en een gedeelde 3e plaats. Wat we dit seizoen al zo vaak zagen, gebeurt ook nu weer: Lieke en Hannah mogen het in een onderling duel uitvechten.


Pupillendag 2023 Spijkenisse Hannah Urban tegen Lieke KoolaardDe laatste ronde en het is weer zover: Hannah Urban (l) tegen Lieke Koolaard


Hoe deze partij verliep hebben we niet kunnen volgen, wel dat Hannah aan het langste eind trok en daarmee haar eindsprint van 4 uit 4 voltooide. Hiermee komt ze op een gedeelde 2e tot 4e plaats. Nu blijkt er iets vreemds aan de hand, want bij gelijk eindigen om de 2e of 3e plaats wordt er geen barrage gespeeld, maar ook niet gekeken naar onderling resultaat of weerstandspunten.

Hoe worden de prijzen dan wel verdeeld? Op een m.i. toch wel erg onbevredigende manier, namelijk loting! Als het lot je als nummer 4 aanwijst wordt je naam niet eens genoemd bij de prijsuitreiking en ga je met lege handen naar huis, terwijl je door een gelukkige loting ook gewoon 2e van Nederland had kunnen zijn. Hopelijk wordt het reglement op dit punt in de toekomst nog eens veranderd, maar voor nu kent het lot de prachtige 3e plaats aan Hannah Urban toe, waardoor ze het podium op mag en officieel derde van Nederland is geworden! De prijs wordt overhandigd door niemand minder dan Mister X.


Pupillendag 2023 Spijkenisse Hannah Urban 3eHannah Urban (r) wordt 3e van Nederland!


Paardensprong-girls

Na kort geleden Carlijn Hagen op het NK-C en Imara Hardeman bij het NK-D (zij zijn deze zomer ook nog eens 2 van de 3 meisjes die namens Nederland uitgezonden worden naar het EU-kampioenschap in Oostenrijk), is Hannah Urban de derde zogenoemde Paardensprong-girl die op een achtereenvolgend NK in 2023 een NK-podiumplaats behaalt. Een unieke situatie die illustreert hoe het meisjesschaken floreert bij de Paardensprong.

Daarmee komt een einde aan een erg gezellig en geslaagd toernooi. Veel dank aan de organisatie voor al het werk om deze prachtige schaakdag mogelijk te maken en aan alle ouders/begeleiders (ook van onze Friese schaakburen) voor de gezellige dag.

Toernooisite
Uitslagen
Verslag Matadoren
Verslag Paardensprong

Verslag Ten Boer
Pupillenkampioenschap NOSBO

N.B. Een week voor de Pupillendag werd ook het NK-FGH online georganiseerd. Dit is een open toernooi waar alle FGH-spelers van Nederland aan mee kunnen doen. Ook daar was er NOSBO-succes: Oliver Chiu (SC Haren) behaalde daar een geweldige 2e plaats!


Pupillendag 2023 Spijkenisse GroepsfotoDe toppers van de Pupillendag bij elkaar