Vuurwerk op het schaakbord

Verslag: Anders Bay (jeugdleider SG Staunton)

Zondag 28 februari was dan het laatste toernooi in de Staunton 150 Jeugdtoernooicyclus voor de Noordelijke jeugdspelers. In de beide voorgaande toernooien hadden we al veel spektakel gehad. Zouden we dat misschien ook krijgen in het derde en laatste toernooi, een regulier schaaktoernooi met stukken die normaal lopen? Zeven ronden met 10 minuten per speler per partij plus 3 seconden per zet.

Er werd in twee groepen gespeeld, één groep met de leeftijdscategorieën A-D en één groep met leeftijdscategorieën E-H. Er waren echter bekers voor de top 3 in alle individuele leeftijdscategorieën plus een beker voor het beste meisje per categorie (behalve als ze al in de top 3 eindigde). Verder stond er in dit laatste toernooi iets extra op het spel, namelijk masterclasses die door Vincent Valens zullen worden gegeven. Er waren in totaal 4 masterclasses voor de top 3 in de leeftijdscategorieën AB+C, D, E+F en G+H. En dan was er natuurlijk de eer om op het podium te komen in de Staunton 150 Jeugdtoernooicyclus, een reeks toernooien die hebben gemarkeerd dat Staunton dit jaar 150 jaar oud wordt. Maar eigenlijk ook dat de club ook jong is, want ja, het is allemaal op het internet gebeurd, op Lichess.

Laten we beginnen met de groep met de leeftijdscategorieën E-H. Hier was Ghilon Etienne (Staunton) favoriet en hij won ook, met de perfecte score 7 uit 7. Maar het scheelde niet veel dat Mehran Sprong (Paardensprong) al in de tweede ronde voor een grote verrassing had gezorgd, want in hun onderlinge partij gaf Ghilon pardoes zijn dame weg. Een erg grote kans voor Mehran, die echter zijn focus verloor en daarmee een toren, en toen had Ghilon té veel materiaal. Maar verrassend genoeg kreeg Mehran later in de partij nóg een kans voor remise door eeuwig schaak af te dwingen, maar weer ontsnapte Ghilon. Zie hier de partij met analyse.

Ghilon werd dus groepswinnaar en daarmee ook winnaar van leeftijdscategorie E, nummer 2 in de E-categorie werd Maurits Hagen (Schiermonnikoog) en Mehran werd toch mooi nummer 3. In de voorgaande twee toernooien zagen we precies hetzelfde podium. In leeftijdscategorie F eindigden op het podium: Deen van der Kolk (Sauwerd Schaakt) Florian Pol (Groninger Combinatie) en Fabian de Ronde (Kloostertuin). In leeftijdscategorie G haalden deze spelers een beker: Yildert Kempenaar (Philidor), Sigrid Gras (Haren) en Wart Koopman (Kloostertuin). Sigrid werd beste meisje (maar krijgt alleen één beker voor haar tweede plek). In leeftijdscategorie H speelden twee vijfjarige (!) meisjes. Winnaar werd Lieve Koopman (geen club) en Azadeh Sprong (Paardensprong). Omdat beide meiden al op het podium stonden, ook hier geen aparte meisjesbeker.

Staunton Finale E H

Dan de groep met de leeftijdscategorien A-D. Hier werd er, denk ik, van tevoren uitgekeken naar de partij tussen de (rating)favorieten, en Staunton-clubgenoten, Arjan de Vries en Sander Wage. Maar, zou Gianluca (ook Staunton) misschien de lachende derde kunnen worden? Arjan versloeg echter Gianluca in ronde 2, en toen Sander in ronde 4 van Arjan won, ja, toen leek er niets in de weg te staan voor Sander en zijn toernooizege. Maar Gianluca was er niet van om cadeautjes weg te geven en in een spectaculaire partij won hij van Sander in ronde 6. Hm, zou Sander, net zoals in het Eindejaarstoernooi de toernooizege vlak voor de finish toch nog mislopen? De spanning liep op!

Arjan en Sander wonnen allebei in ronde 7, en toen was een kwestie van het aantal sb-punten, en bij Lichess is dat leuk en makkelijk om te volgen want die werden de hele tijd geüpdatet wanneer een partij was gespeeld. En toen de teller was gestopt was de winnaar…Sander! Met 1,5 sb-punt meer dan Arjan. Nummer drie werd Gianluca met 5,5 punt. Deze drie spelers waren tegelijkertijd dan ook de top drie in hun leeftijdscategorie AB. In leeftijdscategorie C waren er 2 spelers, die nummer 1 resp. 2 werden: Sven Hoekstra (gastspeler bij Staunton) en Dagmar Luijkx (Paardensprong). Dagmar werd tevens beste meisje (maar ook hier geen extra beker voor haar). In de leeftijdscategorie D won Ties Boers (Paardensprong), gevolgd door Jiarui Jia (Staunton) die eigenlijk een E-speler is, maar hij had gekozen voor een hogere groep, en het lukte dus ook een beker te winnen, knap gedaan. Nummer drie werd Silvijn Smit (Matadoren). Beste meisje werd Eli Alia Jorritsma (Paardensprong).

Staunton Finale A D

Dat waren de bekers. Maar zoals genoemd had Staunton als kers op de taart masterclasses ter beschikking gesteld, en die werden gewonnen door de volgende spelers:
Categorie AB+C: Sander Wage, Arjan de Vries en Gianluca Cioffi.
Categorie D: Ties Boers, Jiarui Jia en Silvijn Smit.
Categorie E+F: Ghilon Etienne, Deen van der Kolk en Maurits Hagen
Categorie G+H: Yildert Kempenaar, Sigrid Gras en Wart Koopman.

Het werd een leuke schaakmiddag en een mooie afronding van de Staunton 150 Jeugdtoernooicyclus. Ik wil bij deze alle spelers bedanken voor hun deelname en de prijzenwinnaars feliciteren met bekers en masterclasses. We zullen t.z.t. een geschikte tijdstip/manier voor het ”overhandigen” vinden. En uiteraard wil ik ook Martijn ”Organisatie” Hardeman hartelijk danken voor het perfect organiseren van dit en ook de voorgaande  toernooien! Het werd weer duidelijk dat Martijn erg veel ervaring heeft met het organiseren van zulke toernooien waar de informatie via mail en Whatsapp verliep. Dus, dank je wel, Martijn, voor je mooie inzet, waardoor Staunton 150 Jeugdtoernooicyclus mogelijk werd gemaakt!