De zaterdagochtend begon grijs en druilerig, maar binnen in de Mac Donalds van Hoogeveen was daar weinig van te merken. Een 25-tal enthousiaste kinderen stond te trappelen van ongeduld om het in een simultaan tegen Lucas van Foreest op te nemen. De sfeer was zoals altijd bij dit evenement gezellig, een heerlijke georganiseerde chaos. Kinderen die glunderen van trots als ze van deze wereldkampioen een compliment krijgen, in stilte nadenkende koppies want stel je voor dat het jou lukt om het hem écht moeilijk te maken, ouders die vanaf de zijlijn alles volgen.

Het gaat om de fun, bijna iedereen verloor, Imara Hardeman wist een remise af te dwingen. Maar afgevallen uit de simultaanrace betekent ook winst, dan krijg je je Happy MealTM. En als kers op de taart voor iedere deelnemer een medaille.

McSchaakgroep

Na deze ochtend gingen de meeste deelnemers mee naar Het Postkantoor, waar er nog meer kinderen aanhaakten. De organisatie had al een leuke uitdaging gehad, omdat er na de deadline toch nog wat inschrijvingen binnen waren gekomen en deze uit coulance nog waren toegelaten. De indeling gemaakt, extra tafels gesjouwd, maar dan blijkt enkele minuten voor de start dat we nog 4 spelers missen. Helaas niet afgemeld, maar ook niet in aantocht, dus de indeling snel opnieuw gemaakt. In iedere groep, behalve de A-groep, resulteert dit in een bye voor iedere speler, zorgt anderzijds ook voor wat ademruimte in het strakke schema.

De middag verloopt soepel, mooie en interessante partijen worden gespeeld op de verschillende niveaus in alle groepen. Het schema wordt strak aangehouden, na een lange partij soms amper tijd om even te bij te komen, maar dat gebeurt vooral omdat in deze zaal straks ook de officiële opening plaats zal gaan vinden van Hoogeveen Chess, het internationale toernooi dat gespeeld wordt in het gemeentehuis van Hoogeveen.

Helaas beschik ik niet over verslagen van het verloop van dit toernooi per tafel, leermomentje voor volgend jaar. De uitslagen zullen in dit geval voor zich moeten spreken, ditmaal zonder de smeuïge details van de wegen naar die uitslagen toe (Link naar uitslagen & Foto's) .

De prijsuitreiking was bijzonder: de kinderen van groep H mochten hun bekers alleen maar even vasthouden, voor de vorm en de foto’s omdat er wegens de extra deelname op laatste moment te weinig bekers voorhanden waren (de bekers zijn inmiddels nagestuurd). Mooi hoogtepunt was wel dat de prijsuitreiking werd gedaan door Loek van Wely (grootmeester en 8-voudig NL schaakkampioen) en de bekers werden overhandigd door Lucas van Foreest (grootmeester, NL kampioen en wereldkampioen Blitz & Rapid onder 18). We danken alle kinderen en ouders voor hun aanwezigheid, flexibiliteit en geduld, en we hopen: tot volgend jaar!

Tekst: Daniela Mikkers

Lees ook:
Verslag Schaakclub Ten Boer

Verslag SG Staunton