Laatste GP 2023 
Op donderdag 28 december werd bij het befaamde Chessfestival Groningen traditiegetrouw een Grand Prix-toernooi voor de jeugd gehouden; het laatste Noordelijke GP van dit jaar. Tussen de partijen door werd door velen een blik geworpen in de grote speelzaal waar honderden schakers hun partij speelden, inclusief allerlei grootmeesters. Ook voor de ouders was er voldoende vertier, zoals de schaakwinkel van de Beste Zet of de commentaarzaal waar live analyses gegeven werden door Internationaal Meester Gert Ligterink over de partijen van de toppers.

Internationaal veld
Vanwege de grote belangstelling vorig jaar was er dit jaar een extra grote zaal beschikbaar voor het GP. Dat bleek een goede zet. Want ondanks het feit dat dit jaar heel veel Noordelijke jeugd meedoet aan de meerdaagse toernooien van het Chessfestival, kwamen er toch maar liefst 112 jeugdspelers op dit GP af. Doordat van enkele spelers per abuis het inschrijfformulier niet was ingevuld, moest er nog wat geïmproviseerd worden met een groep J van 10 spelers, maar ook dat kwam allemaal goed. Met deelnemers uit het hele land en zelfs uit Duitsland, Spanje, Tsjechië en de USA straalde ook dit GP de internationale allure uit van het Chessfestival.


GP Chessfestival 2023 SpeelzaalDe mooie grote speelzaal was goed gevuld


Trio wint Groep A
De uitslagen van dit toernooi konden zoals gebruikelijk via deze site live gevolgd worden, dankzij de inspanningen van Paul McKeown en Sake Jan de Boer. Met name groep A zorgde voor hoogspanning bij de volgers, want een drietal spelers bleek vandaag met kop en schouders boven de rest uit te steken. Niet geheel verrassend was Hendrik Heikamp (DTK) - die de afgelopen drie GP's op zijn naam schreef - één van hen, maar ook Bram Baarspul (SC Haren) en de clubloze Inden Linger eindigden op 4 uit 5. En dan te bedenken dat Inden 's ochtends nog bijna afgezegd had, omdat hij zich niet helemaal fit voelde (zijn twee broers hadden zich toen al afgemeld voor het toernooi vanwege ziekte).

Omdat de drie groepswinnaars allemaal één van hun onderlinge partijen hadden verloren en verder alles gewonnen, was zowel het onderling resultaat als de SB-punten voor alle drie gelijk. De organisatie - ook dit jaar o.l.v. Jan van Os - besloot in plaats van veel tijd kostende barrages te kiezen voor de andere optie die het GP-reglement biedt in dit soort situaties: een ex aequo-klassering, waarbij we dit keer dus de unieke situatie van drie winnaars hebben (op alfabetische volgorde): Bram Baarspul, Hendrik Heikamp en Inden Linger. Van harte heren!

GP Chessfestival 2023 Winnaars Groep ABram Baarspul, Inden Linger en Hendrik Heikamp winnen gedrieën het GP Chessfestival (fotoalbum*)

Lees alles over het verloop in de andere groepen in het verslag van Jan van Os. In het fotoalbum (*) vind je het toernooi en de prijswinnaars in beeld gebracht.

UITSLAGEN
VERSLAG ORGANISATIE | SC HAREN nieuw
FOTO'S (*) nieuw
TOERNOOI-INFORMATIE

(*) Als er per ongeluk iemand op de foto is gekomen die dat niet wil/mag, geef het graag even door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zullen dit dan zo snel mogelijk corrigeren.