Een po√ętische schaakgeschiedenis

Wat er schuil gaat achter deze mysterieuze titel, kunt U op dinsdag 20 december ontdekken in Proeflokaal Hooghoudt aan het Gedempte Zuiderdiep 61 in Groningen, als FM Zyon Kollen hier vanaf 20u00 in een lezing dieper op ingaat.

Creativiteit kent vele vormen: voor Zyon Kollen (Fidemeester) uit zich dat door het maken van schaakspellen. Hij verzamelt schaakspellen afkomstig uit verschillende delen van de wereld en maakt ze zelf met uiteenlopende thema's en materialen, weergegeven in verschillende kleuren en groottes.

Het schaakspel heeft zich vanaf haar ontstaan enkele duizenden jaren geleden in het huidige India naar verschillende culturen verspreid. Hoe hebben verschillende landen een nationale versie van het schaakspel aangenomen? Er is dus niet alleen aandacht voor het westerse schaken, maar ook voor niet-Europese varianten.

Over het ontstaan zijn verschillende mythes in omloop, uiteenlopend van Indiase koninginnen met gesneuvelde zonen tot legendarische wiskundigen wiens taak het was de oorlogszucht van hun maharadja te bedwingen. Welke geschiedenis schuilt er in werkelijkheid achter het schaakspel en hoelang bestaat het in zijn moderne vorm? Maar ook: hoe vindt dit zijn weerslag in verschillende talen?