toernooi AaldenVan de oud-voorzitter

 Ik had zo'n mooi verhaal gemaakt voor de algemene ledenvergadering. Maar het verhaal kwam niet bij de stukken. Niet dat dat erg is, want het is een mooie reden om het op de website te zetten. Tenslotte heb ik het geschreven voor alle leden. Iedereen die mij vriendelijk te woord heeft gestaan en/of zich heeft ingezet voor het schaken: BEDANKT

En weer is er een jaar voorbij. Het laatste jaar voor mij als voorzitter. Vandaar dat ik af en toe wat langer terugkijk dan het afgelopen jaar.

 Toen ik begon als voorzitter ging ik er (ten onrechte) van uit dat corona verleden tijd was. Dat ik de komende drie jaar kon werken aan versterken van het schaken. Niet dat ik dacht dat ik het in mijn eentje kon doen, neen we zouden het met zijn allen gaan doen.

Helaas bleek Corona niet tot het verleden te horen. Corona is voor de meesten nu verworden tot een griepje, maar de gevolgen merken we nog steeds. We staan anders in het leven.

 Er zijn een aantal verenigingen die de storm niet hebben overleefd. Eelde Paterswolde, Dwingeloo zagen hun ledental dalen en vergrijzen waardoor ze de verenigingen hebben opgeheven.

 Het afgelopen seizoen was een seizoen van groei. Bij de jeugd hadden we te maken met veel meer activiteiten, veel meer deelname aan de activiteiten en daardoor een sterke ledengroei. Veel jeugdtoernooien waren weken van te voren volgeboekt. Het is nu kwestie om dit vast te houden.

 De senioractiviteiten lopen daarbij wat achter. Dit ondanks het feit dat ook bij de volwassenen sprake is van een toeloop van nieuwe leden. De meeste verenigingen zijn nog wat intern gericht, hoewel ik daar na de vakantie verbetering in zie komen.

Dan het afgelopen seizoen. Een van de hoogtepunten was natuurlijk het dameskampioenschap van Machteld van Foreest en dat nog wel in Groningen. Helaas kon ze haar titel niet verdedigen.

Ook de prestatie van Nick Maatman die als kampioen van de NOSBO co-winnaar werd van het toernooi in Vlissingen mag genoemd worden.

 2023 is het jaar van 150 jaar KNSB. Hoewel het jaar nog niet over is toch een tussenstap. De KNSB had het moeilijk om sponsoren te vinden. Het is tenslotte makkelijker om een sponsor te vinden voor een eenmalige activiteit dan voor lopende activiteiten. Na een start in het spoorwegmuseum was het grootste evenement de jeugdolympiade in Eindhoven. In het NOSBO-gebied ben ik bij bijna alle clubs langs geweest met speciale KNSB 150 jaar notatieboekjes en met een blok notatievellen. Bij het snelschaken voor teams kreeg een ieder een pen van KNSB-150 jaar.

 Ik zal uiteraard betrokken blijven bij het schaken. Na 56 jaar organiseren en besturen in het schaken stop je niet makkelijk. Ik zoek het alleen vanaf nu dichter bij huis en dan vooral de jeugd.

 Ik wens de NOSBO en mijn opvolger in het bijzonder veel succes de komende tijd. Het schaken verdient het.

Jan van Os


Jan van Os treedt af als voorzitterNaschrift NOSBO-bestuur: Veel dank Jan voor al je inzet als NOSBO-voorzitter om het Noordelijke schaken te laten floreren. Daar waar er iets op schaakgebied te beleven was, was jij vaak van de partij om te stimuleren en verslag te doen, ook als dat weer een verre reis vanuit Emmen betekende en thuiskomst in het holst van de nacht. Gelukkig blijf je je inzetten voor het schaken bij je eigen club en komen we je ongetwijfeld nog regelmatig tegen daar waar er geschaakt wordt. Het ga je goed! Op de foto neemt Jan (rechts) op de ALV van 4 oktober 2023 de bloemen in ontvangst van Martijn Hardeman (namens het NOSBO-bestuur).

Jan wordt als voorzitter opgevolgd door Roland Kroezen die in het verleden ook al deze post bezette. Welkom terug, Roland!