Roy Racing Kings


Online schaken maakt het spelen van allerlei schaakvarianten een stuk makkelijker. Velen kennen weggeefschaak, doorgeefschaak of atoomschaak. Maar er zijn ook nog allerlei andere varianten. De meesten zien het als grappig of eens een keer wat anders, maar wist je dat er heuse wereldkampioenschappen georganiseerd worden in schaakvarianten?

Racing Kings
Een minder bekende schaakvariant is Racing Kings. Hierbij is het doel om de koning zo snel mogelijk naar de andere kant van het bord te brengen. Het lijkt simpel, maar ook hier komt een flinke dosis strategie, tactiek en kennis bij kijken.

Nederlandse wereldkampioen
En laten we nu juist bij Racing Kings een Nederlandse Wereldkampioen hebben. De 16-jarige Roy Schroor uit Delft veroverde zowel in 2019 als 2020 de wereldtitel Racing Kings op Lichess. Roy is bezeten van schaken en vooral van schaakvarianten. Zo staat hij op Lichess in de top 50 van de wereld in weggeefschaak, en in de wereldwijde Lichess-top 100 van atoomschaak en horde.

Kennismaken met en uitleg van de wereldkampioen
Vorig jaar heeft Roy al eens een online workshop Racing Kings voor ons gehouden en vanwege groot succes gaan we op herhaling. Komende vrijdag gaan we online met hem in gesprek. We weten dat Roy 16 is en al twee jaar geleden klaar was met zijn VWO. En ook dat hij de afgelopen 2,5 jaar meer dan 70.000 partijen op Lichess heeft gespeeld en daar onder zijn nickname RoyalManiac ruim 2.500 volgers heeft. Hoe is hij ertoe gekomen om zich zo te bekwamen in al die schaakvarianten en wat zijn zijn volgende doelen? Kan hij ons ook wat tips en trucs geven hoe je Racing Kings speelt?

Zelf proberen
Na de korte introductie van Roy gaan we natuurlijk zelf aan de slag met Racing Kings in een toernooitje. Roy zal dit op Twitch van commentaar voorzien. Daarna mogen we het in een simultaan zelf opnemen tegen de wereldkampioen: een unieke kans! Ook schaakouders, trainers en andere geïnteresseerden zijn welkom.

Wanneer en waar?
Vrijdag 21 mei, start: 19:30 uur

19:30 uur: Twitch-account royalemaniacs
19:50 uur: Toernooi Racing Kings
20:35 uur: Simultaan (link wordt via Twitch gegeven)

Uitleg Racing Kings (Engels)

 
Roy bord