Op verzoek van velen is de NJR na 3 jaar weer geijkt aan de KNSB jeugdrating. Iedereen die op de 1 augustus een KNSB jeugdrating had en lid was van een vereniging heeft in het vervolg die rating als nieuwe rekenrating voor de komende periode. Wie nog geen KNSB jeugdrating had, of geen lid was van een vereniging blijft het doen met de NJR van afgelopen juni. Dit betekent dat veel spelers er in augustus qua NJR (fors) op vooruit zijn gegaan.

De NJR is een rating gebaseerd op de jeugdschaakactiviteiten in het Noorden, georganiseerd door de NOSBO of de FSB, of door verenigingen vanuit dit gebied. Ook spelers vanuit de OSBO die wel eens meespelen op deze toernooien, komen voor op de lijst. Dit betreffen dan vooral spelers van Meppel en Zwolle.

De NJR lijkt per toernooi opnieuw berekend te worden en dat klopt ook wel, maar de uitgangswaarde gedurende een maand is toch altijd de rating per de eerste van de maand. Als je dus meerdere toernooien speelt, kan het zijn dat je stijging, of daling, bij een tweede of derde toernooi afwijkt van als je het zelf zou berekenen.

Op de jeugdpagina staat in de rechterkolom een dropdownlijst met NJR historie. Als je hier een maand uitzoekt, kun je precies zien welke partijen hebben meegeteld en wat dat voor verandering teweeg heeft gebracht. Niet elke partij telt namelijk mee, als je tegen een ratingloos iemand speelt, valt er natuurlijk niet veel te berekenen, dus tellen die partijen niet mee.
Ook staan er twee tekstbestanden voor het directe overzicht, eentje op ratingvolgorde, de andere alfabetisch.

Voor september blijft het meteen bij deze rating, in oktober staan voorlopig 4 activiteiten gepland. De GP's van Hoogeveen, Schiermonnikoog en Buitenpost. En de eerste ronde van de NJC.