Trevor Mooijman benoemd tot co÷rdinator Basisscholenkampioenschap
(Trevor Mooijman)

Het bestuur van de NOSBO heeft mij gevraagd om dit seizoen de co÷rdinatie op mij te nemen van het NOSBO-basisscholenkampioenschap, en ik heb daar ja op gezegd.
Een enorme klus, mede omdat we niet alle gegevens hebben kunnen achterhalen vanuit het verleden, toen SO-ON en later Mat in 2 dit uitvoerden.

Voor de mensen die mij niet kennen: ik ben 37 jaar, woon in Veendam, ben leraar basisonderwijs van opleiding (maar werk sinds een jaartje in de muziek). Van 1998 tot recentelijk (maar niet geheel aaneengesloten) was ik jeugdleider bij SC Veendam en tussen ongeveer 2001 en 2008 (de precieze jaartallen zijn mij ontschoten) was ik bestuurslid Jeugdzaken van de NOSBO. Omdat ik niet 'over mijn graf heen wilde regeren' heb ik bewust afstand genomen van de NOSBO in 2008, maar we zijn intussen twee opvolgers verder (Ynte Visser en Gerda Hartog) en omdat oude liefde niet roest, heb ik laten weten voorzichtigjes aan weer beschikbaar te zijn voor het een of het ander. Vorig jaar ben ik benoemd in de NOSBO-reglementencommissie en nu dus mag ik als project proberen het BSK te trekken. Ontzettend leuk, ik heb er heel veel zin in. Bijgaand een foto van een aantal jaren geleden.

Vanwege het wegvallen van eerst SO-ON en later Mat in 2 zitten wij nu wel met de opgave om meer werk zelf te doen. Dat zien we al gebeuren bij de GP-toernooien en gelukkig gaat dat heel goed. Ook het basisscholenkampioenschap zal meer decentraal initiatief nodig hebben. Daarmee bedoel ik simpelweg dat ik jullie, de clubs, wil vragen om zelf de stoute schoenen aan te trekken en gewoon een voorronde te organiseren. Enkele clubs zijn daar al mee bezig en ÚÚn voorronde is al gehouden. Wacht alsjeblieft dus niet op 'instructie' of een aansporing door de NOSBO, maar ga zelf binnen Ún buiten de gemeente - al dan niet in samenwerking met een andere vereniging - de scholen benaderen. De reglementen voor de voorrondes van het BSK zijn bijzonder ruim: eigenlijk mogen jullie helemaal zelf bepalen hoe je het toernooi vorm geeft: teams (van vier spelers) of individueel, groepen of Zwitsers, het maakt allemaal weinig uit - als wij uiteindelijk maar een eindstand aangeleverd krijgen waaruit blijkt welke scholen bovenaan geŰindigd zijn (en zich daarmee geplaatst hebben voor de centraal georganiseerde volgende ronde).
Binnenkort zal ik jullie hierover apart nog mailen en verschijnt nadere informatie op de NOSBO-website.

Als co÷rdinator Basisscholenkampioenschap (ook wel genoemd BSK) ben ik er voor jullie ter ondersteuning. Jullie mogen alles aan mij vragen en waar ik kan helpen help ik: brieven schrijven, scholen mailen, zoeken naar een wedstrijdleider, bekers bestellen, materiaal regelen, witte vlekken ontdekken en meenemen, enz. Op mijn beurt vraag ik bij voorbaat om jullie actieve hulp om er samen een succes van te maken. Tegelijkertijd besef ik ook dat het voor ons allemaal extra werk betekent, terwijl het gaat om heel veel dingen die gedaan moeten worden. Er gaan dus fouten gemaakt worden, door jullie en zeker ook door mij. Laat ik van mijn kant in elk geval stellen dat ik uit ga van het principe dat iedereen in de schaakwereld het beste voor heeft met de zaak en dat een ieder zijn of haar best doet om het goed te doen. Hier en daar zal er vast een deadline niet gehaald worden of zullen er door een misverstand een keer geen vaantjes op een school belanden, om maar eens wat te noemen. Dat lossen we dan daarna wel op, zeg maar.

Alvast veel dank voor alle inzet. Ik hoop op een prettige samenwerking,

Trevor Mooijman

Email: schoolschaak@nosbo.nl | Telefoon: 06-40708655